L'Agenda 2030 és un projecte global que requereix també una aplicació local, seguint aquella popular dita dels anys 90 de "Pensar globalment, actuar localment".
Des del món local es poden impulsar canvis importants i aquesta ha de ser una de les línies destacades de la redacció de l'Agenda local. I és amb aquesta filosofia que volem adaptar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a la realitat del nostre municipi. El Consistori ha iniciat la redacció de l'Agenda 2030 que preveu definir les línies d'actuació locals amb l'objectiu d'aconseguir les fites dels Objectius per al desenvolupament Sostenible i també implicar a tots els agents socials i ciutadania.
Amb aquest objectiu s'inicia un procès de participació ciutadana quinzenal sobre els diferents ODS que es podrà completar a través de la web Participa311 per tal que la redacció de l'Agenda 2030 sigui el més participada possible. En aquest portal, la ciutadania podrà aportar les seves prioritats, idees i conclusions al voltant de la redacció de l'Agenda 2030 ODS a ODS.
Lluitem per eliminar les desigualtats i garantir que ningú quedi enrere. La pobresa no és només una qüestió de diners; també afecta l'accés a serveis bàsics com la salut, l'habitatge o l'alimentació. Què fa l'Ajuntament?
Uns sistemes més sostenibles i respectuosos amb el medi natural i amb els productors també seran uns sistemes amb més durabilitat. Protegint el medi ambient i assegurant els sistemes de producció allarguem la vida del planeta i també facilitem la generació continuada de productes agroalimentaris.
Santa Perpètua col·labora per erradicar la pobresa, vinculada evidentment amb la fam a nivell global amb el Pla Director de Cooperació. Aquest pla se centra en territoris d'origen del veïnat i en països amb els quals fa anys que es treballa. L'objectiu és promoure el desenvolupament sostenible i la justícia global.
Santa Perpètua, pot contribuir a posar fi a la fam en aquests països, enviant no només ajuda humanitària, sinó col·laborant amb entitats a través de projectes que posen el focus en treballar el desenvolupament i en l'autonomia en la producció d'aliments sostenibles i a l'abast de tothom.
Garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones a totes les edats. Entenem la salut i el benestar de forma molt àmplia, no és només lluitar per l'erradicació, la prevenció i el combat de malalties ja existents o futures que poden causar o no la mort, sinó per treballar també en la lluita contra les addiccions i en pro del benestar físic i emocional de tota la ciutadania.
Garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat i promoure oportunitats d'aprenentatge durant tota la vida per a tothom.
Des de l'Ajuntament, treballem per a l'accés a l'educació per a tothom, treballant per a prevenció del fracàs escolar i de l'abandonament escolar prematur, des de la perspectiva de que l'Educació està present en tots els àmbits de la vida de les persones.
En aquest sentit, destaquem accions i programes encaminats a treballar per aquest objectiu. Destaquem els següents:
Programació estable: catàleg d'activitats educatives adreçades a tot l'alumnat del municipi que promouen el coneixement del municipi i adquisició de competències transversals així com la possibilitat d'accedir a recursos educatius fora del municipi.
Des de l'Ajuntament treballem en la igualtat efectiva entre dones i homes i en els seus drets civils, en la prevenció de qualsevol tipus de discriminació per raó de sexe i/o gènere, des de la perspectiva de la prevenció i la educació en totes les etapes i àmbits de la vida de les persones.
En aquest sentit, destaquem alguns programes i accions dirigides a treballar en aquests objectius essencials i bàsics per a la ciutadania. Destaquem els següents:
Aquest recurs ofereix una atenció integral en tots els àmbits de la vida de les persones i es posa en funcionament per donar resposta a aquestes situacions de discriminació, i també, a qualsevol necessitat d'acompanyament, suport o informació que tingui la ciutadania en relació a la diversitat sexual i de gènere, i consolidar-se com un referent local LGBTI.
Des de l'Ajuntament de Santa Perpètua creiem en el dret universal d'accés a l'aigua potable amb un sistema de control i propietat pública dels recursos hídrics i la xarxa d'aigua, que arribi a totes les llars, empreses, comerços i serveis municipals de forma efectiva i segura, de manera responsable eficient i sostenible per cuidar el nostre entorn i preparar-nos i lluitar contra el canvi climàtic.
Us destaquem algunes d'elles:
Des de l'Ajuntament de Santa Perpètua creiem en una política de ciutat de transformació cap a un món repectuós amb el Medi Ambient, impulsant energia neta de titularitat pública i accedible a tothom.
Per això treballem facilitant l'accés a les energies renovables a la ciutadania impulsant comunitats energètiques a les escoles públiques i entitats veïnals, cooperant amb les entitats per educar en consums energètics responsables, basat en el consum públic i cooperatiu, reduint tant la factura com la petjada ecològica de la ciutadania.
Et destaquem alguns exemples d'accions que duem a terme per complir amb l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible 7:
L'objectiu és desplegar els propers anys tot el potencial fotovoltaic públic del municipi amb diverses instal·lacions que ens permetran disposar una independència energètica i ser autosuficients en els equipaments i serveis públics muncipals, i poder amb l'estalvi energètic aconseguit, augmentar la prestació de serveis i la qualitat de vida de la nostra ciutadania.
L'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 8 pretén promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible amb una accés al treball digne per a tothom i que beneficiï totes les persones per igual i no perjudiqui el medi ambient.
Des del Consistori perpetuenc, oferim serveis enfocats en l'acompanyament, en la formació i en la cerca de feina, en l'impuls d'un creixement econòmic, tot anant de la mà i acompanyant a empreses consolidades, a nous empresaris i a petits i grans autònoms. I també fomentant el teixit comercial de la ciutat.
L'Ajuntament ofereix els següents serveis i programes:
En l'assoliment de l'ODS 9 les empreses tenen un paper molt important, doncs a elles correspon reformular els processos industrials per tal de minimitzar l'impacte sobre el mediambient, així com impulsar la R+D+I, introduir les noves tecnologies de la indústria 4.0 per tal d'optimitzar processos i recursos mitjançant l'aprofitament de les dades que generen, i incorporar les petites i mitjanes empreses com a proveïdors dins de la seva cadena de valor, per fer-la més propera i sostenible.
En aquest context des de l'Ajuntament desenvolupem programes i serveis que contribueixin des de l'àmbit local a empènyer en la mateixa direcció:
Aquest ODS ens commina a no deixar ningú enrere, principi transversal en tota l'Agenda 2030.
L'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 10 es centra en reduir les desigualtats tant dins dels països com entre ells. L'objectiu és garantir que tothom tingui accés a oportunitats i recursos, independentment de la seva situació econòmica, gènere, origen ètnic o qualsevol altra característica. Això implica promoure polítiques que assegurin una distribució més equitativa de la riquesa, millorar l'accés a serveis bàsics com l'educació i la salut, i fomentar la inclusió social.
En resum, l'ODS 10 aborda la inclusió social, econòmica i política de totes les persones forjant vincles i trencant barreres d'edat, gènere, classe, capacitats, llengua, origen o orientació sexual i busca construir societats més justes i igualitàries.
Pel que fa a polítiques que promoguin la igualtat socioeconòmica, l'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda ofereix:
Pel que fa a polítiques per aconseguir la igualtat de gènere, el Consistori perpetuenc ofereix:
Pel que fa a polítiques d'educació, el Consistori treballa en:
L'Objectiu de Desenvolupament Sostenible 11 són les ciutats, pobles i els assentaments humans inclusius, segurs, resilients i sostenibles. L'acollida a les ciutats o als nuclis urbans és un repte per evitar l'exclusió social i assegurar l'accés a l'habitatge mitjançant una oferta suficient d'habitatge públic de lloguer accessible. Hem de promoure les ciutats compactes mitjançant la contenció de la urbanització extensiva, discontínua, fragmentada i heterogènia allunyada de les infraestructures de transport públic. Cal fer de Santa Perpètua una ciutat acollidora també amb dotació adequada d'espais verds per al benestar i concebre els espais públics com a proveïdors d'ombres i refugis de calor a l'estiu i de protecció a l'hivern amb els serveis ecosistèmics imprescindibles per a una ciutat saludable i inclusiva. Volem incrementar la resiliència urbana davant del risc de caiguda de serveis bàsics (transport, subministrament energètic, telecomunicacions, abastament d'aigua, sistema sanitari, etc.) i millorar la qualitat de l'aire per garantir la salut de la població.
Model territorial
Model urbà i d'activitat econòmica sostenible
Model de sistemes públics resilients i amb identitat col·lectiva
Model de transició ecològica i ciutats de cura i saludables
Per aconseguir-ho, necessitem la implicació de tothom. Forma part del procés de participació ciutadana.
A través de la plataforma Participa311 podràs aportar les teves idees i prioritzar les actuacions a seguir.