Agenda 2030 Santa Perpètua de Mogoda per als Objectius del Desenvolupament Sostenible

Divendres, 6 de setembre de 2024

L'Agenda 2030 és un projecte global que requereix també una aplicació local, seguint aquella popular dita dels anys 90 de "Pensar globalment, actuar localment".

Des del món local es poden impulsar canvis importants i aquesta ha de ser una de les línies destacades de la redacció de l'Agenda local. I és amb aquesta filosofia que volem adaptar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a la realitat del nostre municipi. El Consistori ha iniciat la redacció de l’Agenda 2030 que preveu definir les línies d’actuació locals amb l’objectiu d’aconseguir les fites dels Objectius per al desenvolupament Sostenible i també implicar a tots els agents socials i ciutadania.

Amb aquest objectiu s’inicia un procès de participació ciutadana quinzenal sobre els diferents ODS que es podrà completar a través de la web Participa311 per tal que la redacció de l’Agenda 2030 sigui el més participada possible. En aquest portal, la ciutadania podrà aportar les seves prioritats, idees i conclusions al voltant de la redacció de l’Agenda 2030 ODS a ODS.

Què fa Santa Perpètua pels ODS?

> ODS 1. Fi de la pobresa

Lluitem per eliminar les desigualtats i garantir que ningú quedi enrere. La pobresa no és només una qüestió de diners; també afecta l’accés a serveis bàsics com la salut, l’habitatge o l’alimentació. Què fa l'Ajuntament?

  1. Tarifacions, bonificacions socials i beques per a serveis públics municipals (Escoles Bressol Municipals, l’Escola Municipal de les Arts (EMA), Esports, Casals i Campus d’Estiu, Activitats Socio-Culturals i Comunitàries, Menjador).
  2. Activitats gratuïtes del municipi per a tots els públics, garantint que totes les persones tinguin els mateixos accessos de participació a activitats culturals, familiars, divulgatives, educatives o de medi ambient.
  3. Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD): espai referent per als casos de violència masclista, de desemparament social i d’aïllament de moltes dones, ajuda a la seva integració laboral i comunitària.
  4. Pla Local d’Habitatge: Establir accions per a garantir un habitatge digne a totes les persones de Santa Perpètua.
  5. Subvencions a entitats locals per fomentar la inclusió i la creació de vincles.

> ODS 2. Fam zero

Uns sistemes més sostenibles i respectuosos amb el medi natural i amb els productors també seran uns sistemes amb més durabilitat. Protegint el medi ambient i assegurant els sistemes de producció allarguem la vida del planeta i també facilitem la generació continuada de productes agroalimentaris.

Què fa l’Ajuntament per la fam zero?

  • Des de l’Ajuntament fem moltes accions per combatre la fam, amb iniciatives locals i fins i tot amb la col·laboració entre administracions.
  • Serveis d’Ajuda i Atenció a la vulnerabilitat social per a garantir l’accés a recursos bàsics, incorporant targetes moneder i ajudes en l’alimentació saludable a aquelles persones que més ho necessiten.
  • Treballem amb les escoles municipals per a que hi hagin menús saludables pels nostres infants i a l’abast de tothom amb les beques menjador.
  • Pla Local de Prevenció i Gestió de Residus: aquest últim per la seva importància en la gestió sostenible del medi ambient. Hem de lluitar contra el malbaratament alimentari, fomentar l’aprofitament i allargar la vida dels aliments. Eliminant o reduint al màxim els residus, en aquest cas orgànics.

Fam zero fora del municipi

Santa Perpètua col·labora per erradicar la pobresa, vinculada evidentment amb la fam a nivell global amb el Pla Director de Cooperació. Aquest pla se centra en territoris d’origen del veïnat i en països amb els quals fa anys que es treballa. L’objectiu és promoure el desenvolupament sostenible i la justícia global.

Santa Perpètua, pot contribuir a posar fi a la fam en aquests països, enviant no només ajuda humanitària, sinó col·laborant amb entitats a través de projectes que posen el focus en treballar el desenvolupament i en l’autonomia en la producció d’aliments sostenibles i a l’abast de tothom.

> ODS 3. Salut i benestar

Garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones a totes les edats. Entenem la salut i el benestar de forma molt àmplia, no és només lluitar per l'erradicació, la prevenció i el combat de malalties ja existents o futures que poden causar o no la mort, sinó per treballar també en la lluita contra les addiccions i en pro del benestar físic i emocional de tota la ciutadania.

Què fa l'Ajuntament per la salut i el benestar?

  • Des de l'Ajuntament, treballem per la millora de la salut i el benestar de la ciutadania, en volem destacar d'alguns que a més també posen l'accent en la salut mental com a tema que ha estat moltes vegades apartada.
  • El Pla de Salut municipal s'ha configurat de manera participativa i analitza els problemes claus en salut i benestar de la ciutadania, amb 3 eixos: Hàbits i Estils de vida saludable, Benestar emocional amb especial atenció a l'envelliment en soledat i entorn saludable.
  • Consell Municipal de Salut: Consell obert a ciutadania, entitats i personal sanitari on es debaten i s'analitzen els problemes en matèria de benestar i salut de la ciutadania.
  • Servei d'Acompanyament Emocional per joves del municipi, un servei ubicat a la Promotora que atén a joves i adolescents de Santa Perpètua que així ho necessitin en el seu creixement, en les seves necessitats, en atendre els seus problemes, neguits i en créixer lliures de prejudicis i estimant-se a ells mateixos.
  • S'estan iniciant també els treballs del Pla de Salut Mental municipal.
  • SOAF (Servei d'Orientació i Atenció a Famílies) on hi ha molts professionals del món de la salut mental, psicologia i educadors socials, que treballen en l'acompanyament a famílies en els seus dubtes i neguits, també a famílies en situació de vulnerabilitat i també planifiquen activitats obertes a la ciutadania en temes de criança i de benestar dintre de l'àmbit familiar, posant en valor el benestar emocional des de les llars.

Què farem en un futur?

  • Pla de Salut Mental: S'ha iniciat, ara mateix està en la fase de la diagnosi fent entrevistes als agents claus i posteriorment s'obrirà a la Participació Ciutadana.
  • GAM Joves: S'està treballant en el desenvolupament d'un Grup d'Ajuda Mútua per a joves de 22 a 30 anys per a treballar la solitud no volguda, l'aïllament i la sensació de buit en el projecte vital provocat per diversos factors i que alteren la salut i el benestar dels joves del municipi.

> ODS 4. Educació de qualitat

Garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat i promoure oportunitats d'aprenentatge durant tota la vida per a tothom.

Què fa l'Ajuntament per a una educació de qualitat?

Des de l'Ajuntament, treballem per a l'accés a l'educació per a tothom, treballant per a prevenció del fracàs escolar i de l'abandonament escolar prematur, des de la perspectiva de que l'Educació està present en tots els àmbits de la vida de les persones.

En aquest sentit, destaquem accions i programes encaminats a treballar per aquest objectiu. Destaquem els següents: 

  • Oficina municipal d'escolarització: és un servei municipal que, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, ofereix als ciutadans i ciutadanes informació, orientació, assessorament i suport en el procés d'escolarització dels/les seus/ves fills/es als centres educatius públics i concertats del municipi
  • Pla Educatiu d'Entorn. Tracta de donar una resposta integrada i comunitària a les necessitats educatives dels membres més joves de la nostra societat, coordinant i dinamitzant l'acció educativa en els diferents àmbits de la vida dels infants i joves
  • Programa d'Acompanyament Educatiu (PAE): programa destinat a infants i adolescents que necessiten un reforç en alguns aprenentatges acadèmics.
  • Programa de diversificació curricular: s'ofereixen tallers prelaborals i pràctiques per alumnes de la ESO.
  • Adhesió al programa Campus Ítaca: Estades d'estiu a la universitat per a alumnes amb excel·lent currículum acadèmic.
  • Mostra d'ensenyament: orientació acadèmica personalitzada durant el període de preinscripcions als estudis post-obligatoris.
  • Servei Escola bressol Municipal: Atenció educativa de qualitat a la primera infància i suport per a la conciliació de la vida laboral i familiar
  • Servei comunitari a través de la metodologia d'aprenentatge servei per a l'alumnat de 3er de la ESO.
  • Prevenció, intervenció i tractament de l'absentisme escolar i disminució de la segregació escolar a través, entre altres, de la distribució equilibrada de l'alumnat
  • Agents socials als centres educatius de primària i secundària: educadores i integradors que formen part de l'equip dels centres per a ser referents dels infants i joves.
  • Consell infantil municipal i consell d'adolescents: òrgan de participació i consulta dels infants i adolescents del municipi

Programació estable: catàleg d'activitats educatives adreçades a tot l'alumnat del municipi que promouen el coneixement del municipi i adquisició de competències transversals així com la possibilitat d'accedir a recursos educatius fora del municipi.

> ODS 5. Igualtat de gènere

Què fa l'Ajuntament per la igualtat de gènere?

Des de l'Ajuntament treballem en la igualtat efectiva entre dones i homes i en els seus drets civils, en la prevenció de qualsevol tipus de discriminació per raó de sexe i/o gènere, des de la perspectiva de la prevenció i la educació en totes les etapes i àmbits de la vida de les persones.

En aquest sentit, destaquem alguns programes i accions dirigides a treballar en aquests objectius essencials i bàsics per a la ciutadania. Destaquem els següents:

  • Oficina CIRI: La Regidoria d' igualtat i drets civils posa en marxa el servei CIRI, un espai al servei de las persones en el foment de les relacions igualitàries entre homes i dones. Una eina essencial pel treball integral del ser humà en el seu desenvolupament personal, laboral i socioeducatiu.
  • Servei SIAD: Servei d'informació i atenció a les Dones.
    • El servei de primera acollida està atès per una treballadora social que ofereix suport i orientació en situacions derivades de desigualtat i discriminació per raó de gènere, servei d'orientació jurídica per donar resposta a dubtes o qüestions que sorgeixen en la relació diària de la treballadora amb l'empresa: acomiadaments improcedents, situacions d'assetjament sexual o per raó de sexe a l'àmbit laboral, permisos de maternitat/paternitat, conciliació de la vida laboral i familiar, reduccions de jornada, excedències, assessorament sobre pensions, prestacions i règim de la Seguretat Social. Ofereix assistència psicològica gratuïta a dones que han patit situacions de violència de gènere a través d'intervencions individuals o que han patit situacions d'abús emocional o maltractaments en els àmbits de la parella, la família o la feina, així com a fills/es de dones ateses al servei i que presenten conflictes, abusos o malestar generat per l'entorn familiar. 
  • Servei Comunitari a través de la metodologia d'aprenentatge servei per l'alumnat de 3er de la ESO.
  • Consell municipal d'igualtat i drets civils: òrgan de participació i consulta de entitats i col·lectius en valors coeducatius i igualitaris.
  • Campanyes i servei Punt Lila: per a la prevenció i detecció de violències en espais d'oci del municipi.
  • Servei SAI: El SAI LGBTI+ és un servei integral per informar, acompanyar i sensibilitzar a persones i entitats sobre l'orientació sexual, l'expressió i la identitat de gènere i per prevenir la LGBTI-fòbia. Atén tant a persones LGBTI+ com al seu entorn i a professionals que treballen en àmbits sensibles. 

Aquest recurs ofereix una atenció integral en tots els àmbits de la vida de les persones i es posa en funcionament per donar resposta a aquestes situacions de discriminació, i també, a qualsevol necessitat d'acompanyament, suport o informació que tingui la ciutadania en relació a la diversitat sexual i de gènere, i consolidar-se com un referent local LGBTI.

  • Programació Estable: catàleg d'activitats educatives adreçades a tot l'alumnat del municipi que promouen els valors coeducatius, la prevenció de violències i la relacions saludables.
  • Campanyes commemoratives: Campanyes per a la promoció i sensibilització de la ciutadania en valors igualitaris i feministes durant l'any.
  • Espais Liles: Col·laboració els comerços en la prevenció i actuació de les violències en espais públics.

> ODS 6. Aigua i sanejament

Des de l'Ajuntament de Santa Perpètua creiem en el dret universal d'accés a l'aigua potable amb un sistema de control i propietat pública dels recursos hídrics i la xarxa d'aigua, que arribi a totes les llars, empreses, comerços i serveis municipals de forma efectiva i segura, de manera responsable eficient i sostenible per cuidar el nostre entorn i preparar-nos i lluitar contra el canvi climàtic.

Us destaquem algunes d'elles:

  • Pacte per la millora de la Riera: Des de la regidoria de Medi Ambient i des de l'Aula del Parc Central s'impulsen accions continuades de neteja de la Riera, en el marc del projecte “Viu la riera”.
  • Servei d'abastament d'aigua potable: La gestió del servei d'abastament d'aigua consisteix a garantir l'accés a l'aigua de totes les persones, mantenint la xarxa i millorant-la contínuament per ser cada vegada més eficients i responsables, per cuidar el planeta i a l'hora preparar-nos davant els escenaris de sequera, mentre garantim sempre preus justos, socials i lluitem contra la pobresa energètica.
  • Programa escolar cicle de l'aigua: Des de la regidoria de Medi Ambient, cada any s'ofereix als centres educatius de Santa Perpètua l'activitat de la Programació Estable “El cicle de l'Aigua. L'Aigua que portem dins”, amb l'objectiu de formar als més joves sobre la necessitat de la cura del Medi Ambient, del nostre entorn natural i del consum responsable.
  • EDUCASSA: CASSA ofereix cada any als centres educatius de Santa Perpètua aquest programa amb un conjunt d'activitats de sensibilització ambiental adaptades a totes les edats amb l'objectiu d'acostar el cicle integral de l'aigua i fomentar les bones pràctiques sostenibles entre els nois i noies, en la línia dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. El 2023 ha estat la 32ª edició.
  • Oficines prop de la ciutadania: L'Ajuntament i CASSA han apropat les oficines d'atenció a diferents barris, cooperant també amb les Associacions de veïns de Santa Perpètua com a Can Folguera o la Florida, descentralitzant així l'atenció a les persones i apropant el servei a la ciutadania millorant la proximitat i el tracte.
  • Programa Biotop: L'Ajuntament i CASSA treballen des de l'any 2022 per fer Santa Perpètua un municipi de referència en l'adaptació de la xarxa i servei d'aigua al canvi climàtic, impulsant una nova xarxa i sistemes d'aigua regenerada, la recuperació de dos pous municipals o la digitalització i regulació de pressions del sistema, que ens permeten tant estalviar aigua, afrontar sequeres o fins i tot detectar i assistir a la gent gran que viu sola.
  • Pla d'emergència en situació de sequera: Des del 2022 a causa de la situació greu de sequera, CASSA i l'Ajuntament treballen plegat en el comitè municipal de sequera, que ha permès desplegar accions espectaculars d'estalvi d'aigua, que conjuntament amb la responsabilitat i bon fer de la ciutadania de Santa Perpètua, hem posat la nostra ciutat com un municipi exemplar en la gestió de les crisis hidrològica per sequera a Catalunya.
  • Pla Director d'Aigua Regenerada: Aquest pla, aprovat el novembre de 2024 pel Ple Municipal, ens permetrà reutilitzar l'aigua. Construint una nova xarxa d'aigua municipal que permetrà estalviar en el consum d'aigua potable, hem decidit impulsar a la nostra ciutat una revolució hídrica que permetrà estalviar més del 10% de l'aigua que es consumeix a la ciutat.
  • Una Tarifa socialment justa: La bona gestió del nostre servei públic, ens permet garantir un servei essencial per la vida, estar preparats per al canvi climàtic i a més tenir una de les tarifes més baixes i socialment justes del país, amb tarifes adaptades al consum, garantint el servei a les famílies més vulnerables.

Participa per construir un futur mes sostenible!


Propera activitat

Primera assemblea oberta ODS

El dimarts 10 de desembre de 18.30 a 20.00 h a la Sala la Filadora del Vapor.

Temes a tractar:

  • Informació general de l'Agenda 2030 i els ODS
  • Informació més detallada dels ODS 1 al 5. Els podeu trobar també a l'Informatiu des del número 734.
  • Recollida de propostes per als ODS 1 al 5.

Ho farem amb:

NOVACT:  L’Institut Novact de No-violència és una associació sense ànim de lucre dedicada a la transformació de conflictes i la construcció de pau. Fa més de 20 anys que treballa a la regió Euromediterrània.

Darrera actualització: 10.01.2025 | 13:01