Agenda 2030 Santa Perpètua de Mogoda per als Objectius del Desenvolupament Sostenible

Divendres, 6 de setembre de 2024

ODS

L'Agenda 2030 és un projecte global que requereix també una aplicació local, seguint aquella popular dita dels anys 90 de "Pensar globalment, actuar localment".

Des del món local es poden impulsar canvis importants i aquesta ha de ser una de les línies destacades de la redacció de l'Agenda local. I és amb aquesta filosofia que volem adaptar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a la realitat del nostre municipi. El Consistori ha iniciat la redacció de l'Agenda 2030 que preveu definir les línies d'actuació locals amb l'objectiu d'aconseguir les fites dels Objectius per al desenvolupament Sostenible i també implicar a tots els agents socials i ciutadania.

Amb aquest objectiu s'inicia un procès de participació ciutadana quinzenal sobre els diferents ODS que es podrà completar a través de la web Participa311 per tal que la redacció de l'Agenda 2030 sigui el més participada possible. En aquest portal, la ciutadania podrà aportar les seves prioritats, idees i conclusions al voltant de la redacció de l'Agenda 2030 ODS a ODS.

Què fa Santa Perpètua pels ODS?

> ODS 1. Fi de la pobresa

Lluitem per eliminar les desigualtats i garantir que ningú quedi enrere. La pobresa no és només una qüestió de diners; també afecta l'accés a serveis bàsics com la salut, l'habitatge o l'alimentació. Què fa l'Ajuntament?

  1. Tarifacions, bonificacions socials i beques per a serveis públics municipals (Escoles Bressol Municipals, l'Escola Municipal de les Arts (EMA), Esports, Casals i Campus d'Estiu, Activitats Socio-Culturals i Comunitàries, Menjador).
  2. Activitats gratuïtes del municipi per a tots els públics, garantint que totes les persones tinguin els mateixos accessos de participació a activitats culturals, familiars, divulgatives, educatives o de medi ambient.
  3. Servei d'Informació i Atenció a la Dona (SIAD): espai referent per als casos de violència masclista, de desemparament social i d'aïllament de moltes dones, ajuda a la seva integració laboral i comunitària.
  4. Pla Local d'Habitatge: Establir accions per a garantir un habitatge digne a totes les persones de Santa Perpètua.
  5. Subvencions a entitats locals per fomentar la inclusió i la creació de vincles.

> ODS 2. Fam zero

Uns sistemes més sostenibles i respectuosos amb el medi natural i amb els productors també seran uns sistemes amb més durabilitat. Protegint el medi ambient i assegurant els sistemes de producció allarguem la vida del planeta i també facilitem la generació continuada de productes agroalimentaris.

Què fa l'Ajuntament per la fam zero?

  • Des de l'Ajuntament fem moltes accions per combatre la fam, amb iniciatives locals i fins i tot amb la col·laboració entre administracions.
  • Serveis d'Ajuda i Atenció a la vulnerabilitat social per a garantir l'accés a recursos bàsics, incorporant targetes moneder i ajudes en l'alimentació saludable a aquelles persones que més ho necessiten.
  • Treballem amb les escoles municipals per a que hi hagin menús saludables pels nostres infants i a l'abast de tothom amb les beques menjador.
  • Pla Local de Prevenció i Gestió de Residus: aquest últim per la seva importància en la gestió sostenible del medi ambient. Hem de lluitar contra el malbaratament alimentari, fomentar l'aprofitament i allargar la vida dels aliments. Eliminant o reduint al màxim els residus, en aquest cas orgànics.

Fam zero fora del municipi

Santa Perpètua col·labora per erradicar la pobresa, vinculada evidentment amb la fam a nivell global amb el Pla Director de Cooperació. Aquest pla se centra en territoris d'origen del veïnat i en països amb els quals fa anys que es treballa. L'objectiu és promoure el desenvolupament sostenible i la justícia global.

Santa Perpètua, pot contribuir a posar fi a la fam en aquests països, enviant no només ajuda humanitària, sinó col·laborant amb entitats a través de projectes que posen el focus en treballar el desenvolupament i en l'autonomia en la producció d'aliments sostenibles i a l'abast de tothom.

> ODS 3. Salut i benestar

Garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones a totes les edats. Entenem la salut i el benestar de forma molt àmplia, no és només lluitar per l'erradicació, la prevenció i el combat de malalties ja existents o futures que poden causar o no la mort, sinó per treballar també en la lluita contra les addiccions i en pro del benestar físic i emocional de tota la ciutadania.

Què fa l'Ajuntament per la salut i el benestar?

  • Des de l'Ajuntament, treballem per la millora de la salut i el benestar de la ciutadania, en volem destacar d'alguns que a més també posen l'accent en la salut mental com a tema que ha estat moltes vegades apartada.
  • El Pla de Salut municipal s'ha configurat de manera participativa i analitza els problemes claus en salut i benestar de la ciutadania, amb 3 eixos: Hàbits i Estils de vida saludable, Benestar emocional amb especial atenció a l'envelliment en soledat i entorn saludable.
  • Consell Municipal de Salut: Consell obert a ciutadania, entitats i personal sanitari on es debaten i s'analitzen els problemes en matèria de benestar i salut de la ciutadania.
  • Servei d'Acompanyament Emocional per joves del municipi, un servei ubicat a la Promotora que atén a joves i adolescents de Santa Perpètua que així ho necessitin en el seu creixement, en les seves necessitats, en atendre els seus problemes, neguits i en créixer lliures de prejudicis i estimant-se a ells mateixos.
  • S'estan iniciant també els treballs del Pla de Salut Mental municipal.
  • SOAF (Servei d'Orientació i Atenció a Famílies) on hi ha molts professionals del món de la salut mental, psicologia i educadors socials, que treballen en l'acompanyament a famílies en els seus dubtes i neguits, també a famílies en situació de vulnerabilitat i també planifiquen activitats obertes a la ciutadania en temes de criança i de benestar dintre de l'àmbit familiar, posant en valor el benestar emocional des de les llars.

Què farem en un futur?

  • Pla de Salut Mental: S'ha iniciat, ara mateix està en la fase de la diagnosi fent entrevistes als agents claus i posteriorment s'obrirà a la Participació Ciutadana.
  • GAM Joves: S'està treballant en el desenvolupament d'un Grup d'Ajuda Mútua per a joves de 22 a 30 anys per a treballar la solitud no volguda, l'aïllament i la sensació de buit en el projecte vital provocat per diversos factors i que alteren la salut i el benestar dels joves del municipi.

> ODS 4. Educació de qualitat

Garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat i promoure oportunitats d'aprenentatge durant tota la vida per a tothom.

Què fa l'Ajuntament per a una educació de qualitat?

Des de l'Ajuntament, treballem per a l'accés a l'educació per a tothom, treballant per a prevenció del fracàs escolar i de l'abandonament escolar prematur, des de la perspectiva de que l'Educació està present en tots els àmbits de la vida de les persones.

En aquest sentit, destaquem accions i programes encaminats a treballar per aquest objectiu. Destaquem els següents: 

  • Oficina municipal d'escolarització: és un servei municipal que, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, ofereix als ciutadans i ciutadanes informació, orientació, assessorament i suport en el procés d'escolarització dels/les seus/ves fills/es als centres educatius públics i concertats del municipi
  • Pla Educatiu d'Entorn. Tracta de donar una resposta integrada i comunitària a les necessitats educatives dels membres més joves de la nostra societat, coordinant i dinamitzant l'acció educativa en els diferents àmbits de la vida dels infants i joves
  • Programa d'Acompanyament Educatiu (PAE): programa destinat a infants i adolescents que necessiten un reforç en alguns aprenentatges acadèmics.
  • Programa de diversificació curricular: s'ofereixen tallers prelaborals i pràctiques per alumnes de la ESO.
  • Adhesió al programa Campus Ítaca: Estades d'estiu a la universitat per a alumnes amb excel·lent currículum acadèmic.
  • Mostra d'ensenyament: orientació acadèmica personalitzada durant el període de preinscripcions als estudis post-obligatoris.
  • Servei Escola bressol Municipal: Atenció educativa de qualitat a la primera infància i suport per a la conciliació de la vida laboral i familiar
  • Servei comunitari a través de la metodologia d'aprenentatge servei per a l'alumnat de 3er de la ESO.
  • Prevenció, intervenció i tractament de l'absentisme escolar i disminució de la segregació escolar a través, entre altres, de la distribució equilibrada de l'alumnat
  • Agents socials als centres educatius de primària i secundària: educadores i integradors que formen part de l'equip dels centres per a ser referents dels infants i joves.
  • Consell infantil municipal i consell d'adolescents: òrgan de participació i consulta dels infants i adolescents del municipi

Programació estable: catàleg d'activitats educatives adreçades a tot l'alumnat del municipi que promouen el coneixement del municipi i adquisició de competències transversals així com la possibilitat d'accedir a recursos educatius fora del municipi.

> ODS 5. Igualtat de gènere

Què fa l'Ajuntament per la igualtat de gènere?

Des de l'Ajuntament treballem en la igualtat efectiva entre dones i homes i en els seus drets civils, en la prevenció de qualsevol tipus de discriminació per raó de sexe i/o gènere, des de la perspectiva de la prevenció i la educació en totes les etapes i àmbits de la vida de les persones.

En aquest sentit, destaquem alguns programes i accions dirigides a treballar en aquests objectius essencials i bàsics per a la ciutadania. Destaquem els següents:

  • Oficina CIRI: La Regidoria d' igualtat i drets civils posa en marxa el servei CIRI, un espai al servei de las persones en el foment de les relacions igualitàries entre homes i dones. Una eina essencial pel treball integral del ser humà en el seu desenvolupament personal, laboral i socioeducatiu.
  • Servei SIAD: Servei d'informació i atenció a les Dones.
    • El servei de primera acollida està atès per una treballadora social que ofereix suport i orientació en situacions derivades de desigualtat i discriminació per raó de gènere, servei d'orientació jurídica per donar resposta a dubtes o qüestions que sorgeixen en la relació diària de la treballadora amb l'empresa: acomiadaments improcedents, situacions d'assetjament sexual o per raó de sexe a l'àmbit laboral, permisos de maternitat/paternitat, conciliació de la vida laboral i familiar, reduccions de jornada, excedències, assessorament sobre pensions, prestacions i règim de la Seguretat Social. Ofereix assistència psicològica gratuïta a dones que han patit situacions de violència de gènere a través d'intervencions individuals o que han patit situacions d'abús emocional o maltractaments en els àmbits de la parella, la família o la feina, així com a fills/es de dones ateses al servei i que presenten conflictes, abusos o malestar generat per l'entorn familiar. 
  • Servei Comunitari a través de la metodologia d'aprenentatge servei per l'alumnat de 3er de la ESO.
  • Consell municipal d'igualtat i drets civils: òrgan de participació i consulta de entitats i col·lectius en valors coeducatius i igualitaris.
  • Campanyes i servei Punt Lila: per a la prevenció i detecció de violències en espais d'oci del municipi.
  • Servei SAI: El SAI LGBTI+ és un servei integral per informar, acompanyar i sensibilitzar a persones i entitats sobre l'orientació sexual, l'expressió i la identitat de gènere i per prevenir la LGBTI-fòbia. Atén tant a persones LGBTI+ com al seu entorn i a professionals que treballen en àmbits sensibles. 

Aquest recurs ofereix una atenció integral en tots els àmbits de la vida de les persones i es posa en funcionament per donar resposta a aquestes situacions de discriminació, i també, a qualsevol necessitat d'acompanyament, suport o informació que tingui la ciutadania en relació a la diversitat sexual i de gènere, i consolidar-se com un referent local LGBTI.

  • Programació Estable: catàleg d'activitats educatives adreçades a tot l'alumnat del municipi que promouen els valors coeducatius, la prevenció de violències i la relacions saludables.
  • Campanyes commemoratives: Campanyes per a la promoció i sensibilització de la ciutadania en valors igualitaris i feministes durant l'any.
  • Espais Liles: Col·laboració els comerços en la prevenció i actuació de les violències en espais públics.

> ODS 6. Aigua i sanejament

Des de l'Ajuntament de Santa Perpètua creiem en el dret universal d'accés a l'aigua potable amb un sistema de control i propietat pública dels recursos hídrics i la xarxa d'aigua, que arribi a totes les llars, empreses, comerços i serveis municipals de forma efectiva i segura, de manera responsable eficient i sostenible per cuidar el nostre entorn i preparar-nos i lluitar contra el canvi climàtic.

Us destaquem algunes d'elles:

  • Pacte per la millora de la Riera: Des de la regidoria de Medi Ambient i des de l'Aula del Parc Central s'impulsen accions continuades de neteja de la Riera, en el marc del projecte “Viu la riera”.
  • Servei d'abastament d'aigua potable: La gestió del servei d'abastament d'aigua consisteix a garantir l'accés a l'aigua de totes les persones, mantenint la xarxa i millorant-la contínuament per ser cada vegada més eficients i responsables, per cuidar el planeta i a l'hora preparar-nos davant els escenaris de sequera, mentre garantim sempre preus justos, socials i lluitem contra la pobresa energètica.
  • Programa escolar cicle de l'aigua: Des de la regidoria de Medi Ambient, cada any s'ofereix als centres educatius de Santa Perpètua l'activitat de la Programació Estable “El cicle de l'Aigua. L'Aigua que portem dins”, amb l'objectiu de formar als més joves sobre la necessitat de la cura del Medi Ambient, del nostre entorn natural i del consum responsable.
  • EDUCASSA: CASSA ofereix cada any als centres educatius de Santa Perpètua aquest programa amb un conjunt d'activitats de sensibilització ambiental adaptades a totes les edats amb l'objectiu d'acostar el cicle integral de l'aigua i fomentar les bones pràctiques sostenibles entre els nois i noies, en la línia dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. El 2023 ha estat la 32ª edició.
  • Oficines prop de la ciutadania: L'Ajuntament i CASSA han apropat les oficines d'atenció a diferents barris, cooperant també amb les Associacions de veïns de Santa Perpètua com a Can Folguera o la Florida, descentralitzant així l'atenció a les persones i apropant el servei a la ciutadania millorant la proximitat i el tracte.
  • Programa Biotop: L'Ajuntament i CASSA treballen des de l'any 2022 per fer Santa Perpètua un municipi de referència en l'adaptació de la xarxa i servei d'aigua al canvi climàtic, impulsant una nova xarxa i sistemes d'aigua regenerada, la recuperació de dos pous municipals o la digitalització i regulació de pressions del sistema, que ens permeten tant estalviar aigua, afrontar sequeres o fins i tot detectar i assistir a la gent gran que viu sola.
  • Pla d'emergència en situació de sequera: Des del 2022 a causa de la situació greu de sequera, CASSA i l'Ajuntament treballen plegat en el comitè municipal de sequera, que ha permès desplegar accions espectaculars d'estalvi d'aigua, que conjuntament amb la responsabilitat i bon fer de la ciutadania de Santa Perpètua, hem posat la nostra ciutat com un municipi exemplar en la gestió de les crisis hidrològica per sequera a Catalunya.
  • Pla Director d'Aigua Regenerada: Aquest pla, aprovat el novembre de 2024 pel Ple Municipal, ens permetrà reutilitzar l'aigua. Construint una nova xarxa d'aigua municipal que permetrà estalviar en el consum d'aigua potable, hem decidit impulsar a la nostra ciutat una revolució hídrica que permetrà estalviar més del 10% de l'aigua que es consumeix a la ciutat.
  • Una Tarifa socialment justa: La bona gestió del nostre servei públic, ens permet garantir un servei essencial per la vida, estar preparats per al canvi climàtic i a més tenir una de les tarifes més baixes i socialment justes del país, amb tarifes adaptades al consum, garantint el servei a les famílies més vulnerables.

> ODS 7. Energia neta i assequible

Què fa l'Ajuntament per l'energia neta i assequible?

Des de l'Ajuntament de Santa Perpètua creiem en una política de ciutat de transformació cap a un món repectuós amb el Medi Ambient, impulsant energia neta de titularitat pública i accedible a tothom.

Per això treballem facilitant l'accés a les energies renovables a la ciutadania impulsant comunitats energètiques a les escoles públiques i entitats veïnals, cooperant amb les entitats per educar en consums energètics responsables, basat en el consum públic i cooperatiu, reduint tant la factura com la petjada ecològica de la ciutadania.

Et destaquem alguns exemples d'accions que duem a terme per complir amb l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible 7:

  • Adhesió a la Carta d'Aalborg: L'Ajuntament de Santa Perpètua es va adherir a la Carta d'Aalborg el 1996. Aquesta carta era un pacte de les ciutats europees cap a la Sostenibilitat, amb aquesta adhesió es comprometia a elaborar una Agenda 21, la qual es va aprovar el 2003, amb mesures i accions de millora de l'eficiència energètica i la sostenibilitat.
  • Pacte d'alcaldes i alcaldesses de la Comissió Europea: L'Ajuntament de Santa Perpètua hi va formar part a partir de l'any 2008 amb el compromís d'aconseguir objectius comunitaris d'eficiència energètica, reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle i implantació d'energies renovables. Fa un any es va renovar la nostra participació en el nou Pacte pel Clima i l'Energia amb el compromís local a reduir les emissions de Gas d'Efecte Hivernacle en al 55% per l'any 2030.
  • Pla d'Acció d'Energia Sostenible: Al 2009 es va elaborar conjuntament amb la Diputació de Barcelona el Pla d'Acció d'Energia Sostenible, amb l'objectiu de reduir el 20% d'emisions de CO2 per l'any 2020, actualment l'Ajuntament ha aconseguit reduïr més del 40% d'emisions de CO2 i treballa per reduïr les emissions al 55% per l'any 30.
  • Servei d'Assessorament sobre els ajuts d'energies renovables: Aquest servei s'ofereix per a acompanyar i assessorar en les properes convocatòries d'ajuts per a realitzar instal·lacions de producció i emmagatzematge d'energies renovables per l'autoconsum. Aquest assessorament està a l'abast de particulars, empresaris i comerciants i pretén impulsar les energies renovables i les comunitats energètiques entre la ciutadania, també asesorem per optimitzar la contractació de potències dels contractes amb les comercialitzadores.
  • Living Lab: Projecte desenvolupat per l'Associació de Municipis de l'Eix de la Riera de Caldes, amb el co-lideratge de Santa Perpètua. Aquest projecte volia impulsar la Transició Energètica als Polígons de la Riera de Caldes amb actuacions cap a un canvi de model energètic, anant cap a la sobirania energètica del territori.
  • Comunitats energètiques: L'Ajuntament de Santa Perpètua porta anys en el desenvolupament de comunitats energètiques entre entitats i també amb el sector econòmic de la ciutat. Aquestes comunitats energètiques que ja s'han començat a crear i treballar amb l'Associació dels Comerciants, amb Associacions de veïns i amb les Associacions de Famílies d'alguns centres educatius del municipi, posen de manifest el nostre compromís cap a un model energètic, de producció i d'autoconsum compartit que supera el comerç abusiu de grans companyies.

L'objectiu és desplegar els propers anys tot el potencial fotovoltaic públic del municipi amb diverses instal·lacions que ens permetran disposar una independència energètica i ser autosuficients en els equipaments i serveis públics muncipals, i poder amb l'estalvi energètic aconseguit, augmentar la prestació de serveis i la qualitat de vida de la nostra ciutadania.

> ODS 8. Treball digne i creixement econòmic

Què fa l'Ajuntament per promoure el treball i el creixement econòmic?

L'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 8 pretén promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible amb una accés al treball digne per a tothom i que beneficiï totes les persones per igual i no perjudiqui el medi ambient. 

Des del Consistori perpetuenc, oferim serveis enfocats en l'acompanyament, en la formació i en la cerca de feina, en l'impuls d'un creixement econòmic, tot anant de la mà i acompanyant a empreses consolidades, a nous empresaris i a petits i grans autònoms. I també fomentant el teixit comercial de la ciutat.

L'Ajuntament ofereix els següents serveis i programes:

  • Oferta pública d'Ocupació: Cada any es publica a la web de l'Ajuntament de Santa Perpètua l'Oferta Pública d'Ocupació, fomentant l'accessibilitat i la informació a l'abast de tota la ciutadania.    
  • Borsa de Treball: És un servei que treballa per posar en contacte les persones que busquen feina i la demanda de les empreses. Compta amb el suport de la Xarxa de Serveis Locals d'Ocupació de la Diputació de Barcelona i va adreçat a tota la població en edat laboral, en situació d'atur o que vol millorar la seva actual ocupació.
  • Club de la Feina: espai de cerca activa, amb recursos i materials necessaris per a la recerca de feina. 
  • Club actiu: realitza periòdicament sessions informatives, que donen accés a l'espai d'altres activitats grupals adreçades a millorar la metodologia, eines i tècniques de cerca de feina, aplicant les noves tecnologies.
  • Plataforma Netclub: entorn online d'orientació laboral amb informació i recursos d'orientació, formatius i ocupacionals útils per a totes aquelles persones que volen millorar la seva ocupabilitat. 
  • Punt d'informació i Orientació del Servei d'Acreditació de Competències Professionals: permet a les persones participants reconèixer unitats de competència professional adquirides a través de la seva experiència laboral o a través de formació no formal. 
  • Programes d'orientació: tenen com a objectius general incidir sobre la promoció laboral de les persones en situació d'atur, a través de la seva participació en accions individuals i grupals d'orientació i formació per la millora de les competències transversals, instrumentals i tècnico-professionals. 
  • Programes formatius: realització d'accions formatives conduents a millorar la qualificació professional de les persones mitjançant el perfeccionament de les competències professionals requerides per a l'exercici d'una ocupació.
  • Programes d'experienciació laboral: accions ocupacionals destinades a dur a terme projectes de millora de l'ocupabilitat de les persones treballadores, especialment les que tenen més dificultats d'accés al mercat laboral, per mitjà d'accions d'experiència laboral i de formació.
  • Servei d'emprenedoria: informació, orientació, assessorament,  ajuda per capitalitzar l'atur o finançar el negoci, tramitació de la creació de l'empresa al punt PAE i de la baixa per tancament del negoci, acompanyament a la consolidació del negoci.
  • Projecte d'impuls a la Indústria 4.0: el projecte articula accions per a  la divulgació de les tecnologies 4.0 al territori entre els agents implicats i la formació als professionals del sector industrial per tal que liderin la transformació digital dins les empreses. Desenvolupa també una línia d'impuls a la Transformació Digital del teixit productiu amb assessoraments especialitzats per tal d'accelerar la digitalització i facilitar la transferència tecnològica.
  • Comerç: Es dinamitza i promociona el comerç local i es gestionen el Mercat Municipal i els dos mercats no sedentaris. S'organitza i es dona suport a diferents esdeveniments i fires locals, ja siguin impulsades per l'Ajuntament o per les associacions comercials.  Alguns dels projectes són la plataforma Compraprop!, un marketplace adreçat a comerços dels municipis de l'AMERC; el certamen La Moguda Gastronòmica, un festival gastronòmic ha arribat a la seva segona edició per incentivar i donar a conèixer la restauració del municipi; o la Fira de Comerç. 

> ODS 9. Indústria, innovació, infraestructures.

Què fa l'Ajuntament?

En l'assoliment de l'ODS 9 les empreses tenen un paper molt important, doncs a elles correspon reformular els processos industrials per tal de minimitzar l'impacte sobre el mediambient, així com impulsar la R+D+I, introduir les noves tecnologies de la indústria 4.0 per tal d'optimitzar processos i recursos mitjançant l'aprofitament de les dades que generen, i incorporar les petites i mitjanes empreses com a proveïdors dins de la seva cadena de valor, per fer-la més propera i sostenible.

En aquest context des de l'Ajuntament desenvolupem programes i serveis que contribueixin des de l'àmbit local a empènyer en la mateixa direcció:

  • Impuls a la Indústria 4.0: El projecte articula accions per a la divulgació de les tecnologies 4.0 al territori entre els agents implicats i la formació als professionals del sector industrial per tal que liderin la transformació digital dins les empreses. Desenvolupa també una línia d'impuls a la transformació digital del teixit productiu amb assessoraments especialitzats per tal d'accelerar la digitalització i facilitar la transferència tecnològica. Tecnòlegs especialistes acompanyen projectes que tinguin impacte directe i immediat al territori i el seu entorn, mitjançant consultories estratègiques i diagnosis 4.0, intermediació tecnològica i acompanyament de projectes pilot.
  • Prospecció Empresarial: Visita a les empreses ubicades en el municipi a fi d'oferir la cartera de serveis de l'Ajuntament.
  • Portal Empresarial de la Riera de Caldes: Directori d'empreses i autònoms amb activitat econòmica a l'àmbit de la Riera de Caldes. Serveix com a espai virtual de trobada entre clients i proveïdors de proximitat.
  • Butlletí d'actualitat Empresarial: Butlletí mensual amb informació de caràcter empresarial, agenda i notícies d'interès, promoció de serveis i programes que s'ofereixen des de Desenvolupament Local.
  • VIA–C Consultories Empresarials Especialitzades: És un programa d'assessoraments empresarials especialitzats per a les empreses del territori. Les empreses beneficiàries reben suport de consultors especialitzats en estratègia empresarial, comerç internacional, economia circular, logística, digitalització, entre d'altres.
  • Living Lab Mobilitat Sostenible a la Riera de Caldes: S'han realitzat dos projectes que han consistit en: - Disseny de la Xarxa d'itineraris segurs d'accés a peu i en bicicleta que connectin els nuclis de població i els PAE de la RdC (mobilitat activa) - Creació de la marca comuna i proposta de senyalística als PAE de la RdC.
  • Transició Energètica a empreses: Informació i atenció personalitzada suport i propostes a les empreses accions de transició energètica, així com donar-los eines per afavorir l'estalvi i l'eficiència i informar i assessorar sobre el conjunt de les convocatòries d'ajuts i de les bonificacions d'impostos a les empreses per tal que s'interessin per endegar la dinàmica de canvi cap a les instal·lacions d'energies renovables. Aquestes accions generen, alhora, activitat econòmica en el sector de les empreses instal·ladores. Realització de diagnosis energètiques per promoure accions d'estalvi i eficiència energètica a les empreses: prediagnosi energètica a empreses amb processos productius, durant el servei l'empresa beneficiaria rep la visita a planta d'una empresa consultora energètica que detecta punts de millora de l'eficiència energètica de la nau. Un cop recollida i analitzada tota la informació, l'empresa rep un informe detallat amb accions de millora i priorització d'aquestes, així com una reunió de retorn per resoldre dubtes.
  • Impuls a projectes de transició energètica a les empreses:: Acompanyament a empreses que vulguin iniciar projectes d'energies renovables (fotovoltaica, solar tèrmica, biomassa, bombes de calor,...) en la cerca de pressupostos, resolució de dubtes i assessorament. També es dinamitza i s'ajuda a impulsar projectes col·laboratius entre empreses (xarxes de calor, comunitats energètiques, autoconsum compartit,...).
  • elaboració d'un catàleg d'empreses instal·ladores i proveïdores de serveis d'estalvi i eficiència energètica.
  • Formació empresarial: es realitzen cursos de diferents àrees professionals que tenen aplicació directa en el món de l'empresa, en modalitat presencial i virtual.
  • Desplegament xarxa punts de recàrrega: Promoció de la xarxa pública de punts de recàrrega entre ciutadania, empreses i comerços.

> ODS 10. Reducció de desigualtats.

Què fa l'Ajuntament?

Aquest ODS ens commina a no deixar ningú enrere, principi transversal en tota l'Agenda 2030.

L'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 10 es centra en reduir les desigualtats tant dins dels països com entre ells. L'objectiu és garantir que tothom tingui accés a oportunitats i recursos, independentment de la seva situació econòmica, gènere, origen ètnic o qualsevol altra característica. Això implica promoure polítiques que assegurin una distribució més equitativa de la riquesa, millorar l'accés a serveis bàsics com l'educació i la salut, i fomentar la inclusió social.

En resum, l'ODS 10 aborda la inclusió social, econòmica i política de totes les persones forjant vincles i trencant barreres d'edat, gènere, classe, capacitats, llengua, origen o orientació sexual i busca construir societats més justes i igualitàries.

Pel que fa a polítiques que promoguin la igualtat socioeconòmica, l'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda ofereix:

  • Tarifacions, bonificacions socials i beques per a serveis públics municipals (Escoles Bressol Municipals, l'Escola Municipal de les Arts (EMA), Esports, Casals i Campus d'Estiu, Activitats Socio-Culturals i Comunitàries, Menjador). 
  • Activitats gratuïtes del municipi per a tots els públics, garantint que totes les persones tinguin els mateixos accessos de participació a activitats culturals, familiars, divulgatives, educatives o de medi ambient. 
  • Servei d'Intervenció Socioeducativa per a infants amb risc social. 
  • SOAF (Servei d'Orientació i Atenció a Famílies) on hi ha molts professionals del món de la salut mental, psicologia i educadors socials, que treballen en l'acompanyament a famílies en els seus dubtes i neguits, també a famílies en situació de vulnerabilitat i també planifiquen activitats obertes a la ciutadania en temes de criança i de benestar dintre de l'àmbit familiar, posant en valor el benestar emocional des de les llars.

Pel que fa a polítiques per aconseguir la igualtat de gènere, el Consistori perpetuenc ofereix: 

  • Punts Liles: espais visibilitzats per a la prevenció i detecció de violències en espais d´oci del municipi, sobretot en l'espai dels concerts per a joves de la Festa Major d'Estiu. 
  • Visualització de la situació de desigualtat de les dones amb campanyes commemoratives. 
  • Servei d'Informació i Atenció a la Dona (SIAD): espai referent per als casos de violència masclista, de desemparament social i d'aïllament de moltes dones, que ajuda a la seva integració laboral i comunitària. Pel que fa a polítiques de salut, l'Ajun­tament de Santa Perpètua ofereix: 
  • Servei d'acompanyament emocional per a adolescents i joves 
  • Comunitàriament: accions que treballen la salut  emocional i mental i la solitud no desitjada mitjançant propostes comunitàries. 

Pel que fa a polítiques d'educació, el Consistori treballa en: 

  • Activació del protocol d'absentisme escolar
  • Programa d'Acompanyament Educatiu (PAE): programa destinat a infants i adolescents que necessiten un reforç en alguns aprenentatges acadèmics.  
  • Pla Educatiu d'Entorn. Tracta de donar una resposta integrada i comunitària a les necessitats educatives dels membres més joves de la nostra societat, coordinant i dinamitzant l'acció educativa en els diferents àmbits de la vida dels infants i joves 
  • Agents socials als centres educatius de primària i secundària: educadores i integradors que formen part de l'equip dels centres per ser referents dels infants i joves.

> ODS 11. Ciutats i comunitats sostenibles.

Què fa l'Ajuntament?

L'Objectiu de Desenvolupament Sostenible 11 són les ciutats, pobles i els assentaments humans inclusius, segurs, resilients i sostenibles. L'acollida a les ciutats o als nuclis urbans és un repte per evitar l'exclusió social i assegurar l'accés a l'habitatge mitjançant una oferta suficient d'habitatge públic de lloguer accessible. Hem de promoure les ciutats compactes mitjançant la contenció de la urbanització extensiva, discontínua, fragmentada i heterogènia allunyada de les infraestructures de transport públic. Cal fer de Santa Perpètua una ciutat acollidora també amb dotació adequada d'espais verds per al benestar i concebre els espais públics com a proveïdors d'ombres i refugis de calor a l'estiu i de protecció a l'hivern amb els serveis ecosistèmics imprescindibles per a una ciutat saludable i inclusiva. Volem incrementar la resiliència urbana davant del risc de caiguda de serveis bàsics (transport, subministrament energètic, telecomunicacions, abastament d'aigua, sistema sanitari, etc.) i millorar la qualitat de l'aire per garantir la salut de la població.

Model territorial

  • Mantenim l'equilibri ciutat-camp i indústria: Les vies verdes dels espais agroforestals que uneixen les dues serralades litoral i prelitoral per la plana vallesana no només garanteixen un paisatge enriquidor, també són corredors renovadors de l'aire que respirem i reguladors de les temperatures extremes. Per això cal que la ciutat i els polígons es compactin mentre el sòl no urbanitzable rural es desfragmenti.
  • Tenim el sòl no urbanitzable rural amb un règim de protecció especiali promovem l'Espai natural de Gallecs i els paratges de Santiga entre els quals els seus parcs ecològics i paisatgístics per suportar la pressió metropolitana, garantir l'agricultura i preservar els espais lliures del nostre territori.

Model urbà i d'activitat econòmica sostenible

  • Treballem per la millora constant dels barris i per tenir un parc edificat residencial ben mantingut, amb habitatge assequible i ajudant a propietaris, llogaters i comunitats a la rehabilitació i la transició ecològica dels seus edificis.
  • Volem consolidar uns polígons de qualitat, accessibles i segurs, ja que són les ciutats de treball del futur i on la majoria de la població hi passa una important part del seu temps i els volem integrats en la nostra ciutat participant dels projectes com el Museu del Treball, l'Escola municipal de les arts o els projectes de Desenvolupament local, el comerç, la restauració i els serveis de la nostra ciutat petita però enfortida.

Model de sistemes públics resilients i amb identitat col·lectiva

  • Fem espais per a la ciutadania,amb una urbanització inclusiva, resilient, segura i accessible, gestionada de manera participativa i integrada, amb una escolta atenta i responsable per garantir una ciutat al servei de les persones on la mobilitat segura, tranquil·la i sostenible és un dret universal i, per tant, on es pot arribar a tot arreu amb els mitjans més sostenibles: les xarxes ciclables i el transport públic.
  • Protegim el patrimoni cultural, natural i immaterial del municipi i participem de la protecció del patrimoni de tothom per què volem un territori de qualitat atractiu per al turisme industrial als polígons, per als projectes de vida a la ciutat i per a una nova agricultura eficient i sostenible al camp que garanteixi la sobirania alimentària i energètica.
  • Continuem treballant per proporcionar accés universal a zones verdes, parcs, jardins i espais públics segurs, inclusius i accessibles, en particular per a les dones i els infants, les persones grans i les persones amb discapacitat i, en general per a les persones que necessiten cures i per les persones que es responsabilitzen de les feines de cura i obrint nous horitzons d'emancipació per a joves i persones amb vulnerabilitats.
  • Treballem per una ciutat educadora, saludable i culturalment viva amb una xarxa d'equipaments al servei de les persones, les entitats i la comunitat enfortida pels llaços de ciutat que són tots els eixos cívics, les fites paisatgístiques, les places o els jardins públics.
  • Continuem investigant la formació de la nostra ciutat des dels assentaments romans per preparar-nos millor per als reptes de la futura societat que ja han arribat (multiculturalitat, diversitat) i els que encara estan per venir (recuperació de l'autosuficiència alimentària, peak oil, entre d'altres).

Model de transició ecològica i ciutats de cura i saludables 

  • Ens preparem per a l'emergència demogràfica, lluitant contra les soledats, protegint la població dels riscos naturals, tecnològics o d'escassedats de recursos d'alimentació, d'aigua i d'energia.
  • Ens mobilitzem per reduir els impactes ambientals, per fer el pas cap a una economia de baix nivell de carboni, per garantir la qualitat de l'aire, del sòl i de l'aigua i per la responsabilització dels residus municipals.
  • Treballem per millorar l'accés, l'ús i la qualitat de les tecnologies de la informació la comunicació, cap a una administració i serveis de més qualitat i cap a la ciutat intel·ligent al servei de les persones lluitant contra la bretxa digital i contra la infoobesitat.

Participa per construir un futur mes sostenible!

Per aconseguir-ho, necessitem la implicació de tothom. Forma part del procés de participació ciutadana.

A través de la plataforma Participa311 podràs aportar les teves idees i prioritzar les actuacions a seguir.


Darrera actualització: 4.04.2025 | 09:13