Professionals d’atenció primària de la Gerència Metropolitana Nord de l’Institut Català de Salut (ICS) es van reunir ahir al matí amb voluntaris de l’ONG Open Arms que donaran suport als equips professionals que atenen les residències del territori. En una reunió de treball al Centre d’Atenció Primària Sant Fèlix de Sabadell, els membres de l’ONG han conegut el funcionament dels equips de primària que ja treballen a les residències i les metodologies de testeig i cribratge que s’usen en aquests moments. També se’ls ha explicat les tasques assistencials que es duen a terme ara mateix a les residències, en coordinació amb el personal de cada equipament, com es procedeix a sectoritzar una residència en que es detecta almenys una persona amb COVID-19 i de quina manera es redistribueix els residents del centre per tal de garantir la seva salut.
L’ONG posa a disposició dels diferents equips d’atenció primària una flota de 30 vehicles i 70 persones per poder donar suport a les pràcticament 200 residències que hi ha als 70 municipis del Barcelonès Nord, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental on l’ICS hi realitza l’atenció primària.
La Direcció d’Atenció Primària de la Metropolitana Nord duu a terme des de fa dies proves PCR a les residències, on ja se n’han fet més de 1.600. Amb els resultats d’aquestes proves, s’ha confeccionat un mapa de situació que ha permès identificar quin és l’estat de cada residència i determinar quines són les accions que cal dur a terme. Així doncs, les proves han servit per identificar quins eren els centres on calia prendre mesures més urgents o per realitzar els aïllaments necessaris. Tota aquesta feina es reforçarà a partir d’ara amb l’ús de tests ràpids.
Els voluntaris d’Open Arms donaran suport als professionals infermers que es desplacen a les residències, per exemple, a l’hora de realitzar tant tests ràpids com recollida de mostres i portar-les als laboratoris de Catlab o al Laboratori Clínic de la Metropolitana Nord, a l’Hospital Germans Trias. Allà, el Servei de Microbiologia fa les proves de diagnòstic per PCR. A més, basant-se en els resultats de les proves, els equips de l’ONG també ajudaran a sectoritzar les residències i a organitzar els espais i els seus usuaris per mantenir en aïllament aquells que ho requereixin seguint el criteri clínic que es marqui des dels equips d’atenció primària.
Actualment, la Direcció d’Atenció Primària de la Metropolitana Nord compta amb 77 centres d'atenció primària, 26 consultoris locals i 64 equips d’atenció primària, on s’ofereix assistència a 1.448.812 persones. La seva activitat assistencial inclou l'atenció sanitària integral tant per adults com per infants, l'atenció continuada i urgent, atenció social sanitària, atenció odontològica, atenció a la salut sexual i reproductiva i atenció a la salut internacional, a més de tot un seguit de dispositius complementaris per poder donar una cobertura excel·lent, integral i integrada. A més, des del passat dimecres, coordina i gestiona des de l’àmbit sanitari l’aplicació del pla a les residències per la COVID-19, on s’emmarca l’actual acord.
Sistema de salut i societat civil, junts per fer front a l’epidèmia
Aquest acord entre la Direcció d’Atenció Primària de la Metropolitana Nord de l’ICS i Open Arms és una nova mostra de solidaritat per part de la societat civil amb el Sistema Català de Salut, i representa un pas més en una col·laboració que va començar amb el suport logístic de l’ONG amb l’assaig clínic impulsat per l’Hospital Germans Trias i liderat pel Dr. Oriol Mitjà. Des de l’inici de l’epidèmia, el recolzament d’entitats que s’han posat al servei del país per mirar de minimitzar els efectes de l’epidèmia han estat constants, des de les petites col·laboracions dels comerços locals que han volgut col·laborar amb els professionals del seu centre d’atenció primària fins el recolzament d’ajuntaments o als acords com l’actual. Des de la Direcció d’Atenció Primària de la Metropolitana Nord volem aprofitar per agrair totes i cadascuna de les iniciatives solidàries sorgits durant aquests dies.