Venim de lluny és el títol de la segona exposició de fotografia participativa creada pel grup Infraexposats. Es tracta d’un col·lectiu format per persones joves, algunes nascudes a Catalunya i d’altres que han arribat fa poc al nostre país que s’expressen a través de la fotografia per denunciar injustícies i “per exposar els seus punts de vista, les seves maneres de viure, veure, aprendre...”, segons explica Laia Gómez, responsable de l’àrea d’educació de l’organització RUIDO Photo. Aquesta entitat, dedicada a la imatge documental en temes de drets humans i conflictes socials, és la responsable del projecte Sortint de la infraexposició.
Gómez explica que aquest projecte té dos objectius principals. D’una banda, oferir un espai d’aprenentatge diferent posant a l’abast la potencialitat de les arts visuals per al treball comunicatiu i aprendre tècniques de fotografia documental per explicar històries en primera persona i, de l’altra, possibilitar un espai de trobada entre joves de realitats socioeconòmiques diferents i generar vincles. “Som persones que ens assemblem moltíssim ja que tenim tots més o menys la mateixa edat i interessos semblants, però hem viscut en realitats molt diferents i això ens ha ajudat a crear els projectes perquè totes teníem un punt de vista diferent i això ens ha ajudat a enriquirnos les unes a les altres”, explica l’Aina. Ella és una de les membres del grup Infraexposats com també ho és el Rocco que explica que “vi un grupo muy lindo y muy unido y es principalmente lo que me hizo querer participar en el proyecto”. El Mohcine, un altre jove del col·lectiu explica que “cuando entré en el grupo aprendí muchas cosas de la cultura del país, de hablar con la gente, de la mentalidad...y pude hacer amigos”. El Mohcine va arribar sol al nostre país, sense cap familiar i referent adult. Com ell, molts joves que migren sols es troben sovint en situacions de gran vulnerabilitat durant el seu procés migratori. Quan arriben a Catalunya, passen a trobar-se tutelats per centres de protecció de la infància fins que compleixen la majoria d’edat. En ocasions, poden continuar rebent suport i acompanyament per part d’entitats i organitzacions, fins a finalitzar el seu procés d’emancipació. A Santa Perpètua, aquests joves reben diferents acompanyaments. El servei de primera acollida els acompanya en tràmits de regularització de papers, cursos de català o introducció a la societat catalana. També existeix un programa d’inclusió social per tal que aquests joves es vinculin amb la vida del poble i la seva gent i, als equipaments residencials El Pinetó i El Castell, es dona cobertura a les seves necessitat bàsiques i un equip educatiu els acompanya en la seva formació acadèmica i de cerca de feina.
L’exposició Venim de lluny es va poder veure el 20 febrer al passeig de la Florida i estarà instal·lada fins al 17 de març a l’Espai 3 de la Granja. L’horari de visita és dimecres, dijous i divendres de 16.30 a 20 hores i dissabtes d’11 a 14 hores.
La regidora de Drets Civils i Ciutadania, Sandra Gómez, explica que portar aquesta mostra a Santa Perpètua respon a que “des de l’Ajuntament volem senbilitzar sobre la realitat dels joves migrats sols” i destaca que “a través de projectes de participació social com aquest es promouen sentiments de pertinença i de reconeixement mutu”. El Mehdi, membre d’Infraexposats explica que “hoy en día cada uno ve por si mismo y tenemos que empatizar un poco”, però la Paula, també del grup, creu que “fer-ho arribar a la gent fa que es vegi realment”. Venim de lluny, és una passa més, perquè aquesta realitat no segueixi infraexposada.