Suport de l'Ajuntament a la Declaració per a l'ambició climà tica
El Ple de l'Ajuntament de Santa Perpètua ha donat suport a la Declaració de Vilanova i la Geltrú per a l’ambició climàtica de la 24a Assemblea de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.
L'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, va donar lectura a una Declaració Institucional on s'acorda mostrar una major ambició climàtica i incrementar el ritme en la implantació de les polítiques ambientals. La declaració la signen els grups municipals d'SPEC, Esquerra, PSC, PP i CS. La declaració acorda accelerar la transició energètica equitativa i justa, basada en les energies renovables, en la reducció dels consums i en fórmules innovadores com les comunitats energètiques. També acorda orientar les polítiques locals a la naturalització, element clau d’adaptació que millora la salut i la qualitat de vida de les persones i redueix les desigualtats. Altres propostes són garantir la gestió de l’aigua en un context de sequera i d’obligada adaptació al canvi climàtic; millorar la qualitat de l’aire com a factor bàsic de salut física, psicològica i d’equitat social; avançar en els objectius d’economia circular i de prevenció de residus i promoure la tendència cap al residu zero; impulsar l’educació ambiental com a eina de gestió de les polítiques de sostenibilitat amb les persones i per a les persones; i fomentar la participació dels ens locals a la Xarxa i comunicar les experiències pròpies per mostrar el potencial transformador de les polítiques locals.
la declaració va ser llegida abans de l'inici del Ple que va tornar a guardar un minut de silenci en compliment del Protocol de dol de l'Ajuntament per les 58 dones assassinades ja aquest any. En menys d’un mes s’han perpetrat un total de 13 assassinats masclistes.
Mocions del ple de juliol
El Ple de la Corporació ha aprovat una moció de rebuig a la concentració bancària i per uns serveis bancaris públics. Els grups municipals de SPEC, ERC i PSC van donar suport a la proposta, mentre que PP, Vox i CS es van pronunciar en contra. El Ple manifesta el rebuig a les operacions de concentració bancària que comportin la pèrdua de llocs de treball, el tancament d’oficines i una menor competència en el sector, com ara l’oferta pública d’adquisició hostil del BBVA al Banc Sabadell. Així mateix dona suport a la valoració de l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) publicat el passat 23 de maig, que suposa un informe sobre l’impacte social i econòmic d’aquesta possible absorció, especialment sobre els treballadors i treballadores del sector, l’accés de la ciutadania a la xarxa d’oficines o les petites i mitjanes empreses catalanes. La Corporació insta el nou Govern de la Generalitat a que mantingui la posició de rebuig a l’operació expressada per l’actual Govern de la Generalitat i demani al Govern d’Espanya que no autoritzi aquesta operació. També insta el Govern de la Generalitat a treballar per recuperar un sistema financer propi, reforçant el paper de l’Institut Català de Finances (ICF) com a banca pública, orientada a les necessitats de la societat catalana i els nostres sectors productius. També insta a donar suport a la proposta del Defensor del Poble per definir com a serveis econòmics d’interès general en el seu Informe registrat al Congrés a principi del mes de maig “Reptes de la inclusió financera: serveis bancaris i persones vulnerables”. El Ple també insta al govern de l’Estat a recolzar i facilitar el procés d’obtenció de la llicència bancària en favor de l’Institut Català de Finances (ICF) amb l’objectiu que disposi de totes les eines per al desenvolupament de les seves funcions de banca pública de promoció. Per últim demana als grups del Congrés dels Diputats a tramitar urgentment la Proposició de Llei de garantia del servei de caixer automàtic en els municipis en risc d’exclusió financera i de garantia de l'accés als serveis bancaris i la Proposició de Llei per garantir el retorn social del rescat bancari provinents del Parlament de Catalunya. La moció recorda que la reducció de sucursals bancàries ha estat dràstica en els últims anys. Des del 2008, Catalunya ha vist tancar 5.256 oficines, una disminució del 64%, deixant moltes àrees, especialment les rurals, sense accés directe a serveis financers patint risc d'exclusió financera.
D'altra banda, el Ple Municipal ha aprovat una moció que insta el nou govern de la Generalitat a adoptar mesures urgents per regular els lloguers de temporada i el lloguer d’habitacions. La proposta va comptar amb el vist-i-plau de l'equip de Govern format per SPEC i ERC; l'abstenció del PSC i el vot en contra de PP, Vox i CS.