Santa Perpètua va rendir un sentit homenatge a les persones que ens han cuidat i segueixen cuidant-nos durant aquesta pandèmia i a les persones que ens han deixat en els darrers mesos. L'acte es va desenvolupar el divendres 18 de setembre al parc Central a l'entrada des del passeig de la Florida amb el camí de la Granja, on llueix una escultura dedicada a aquests temps, obra del dissenyador gràfics i artista perpetuenc, Jaume Sancho. L'acte d'homenatge va comptar amb la presència de l'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, i de representants dels diferents sectors bàsics com han estat el comercial, sanitari, de voluntariat, de gent gran i infantil així com ciutadania en general i representants dels partits polítics que formen part de la Corporació Local. L'Escola Municipal de les Arts es va encarregar d'amenitzar musicalment l'acte amb un sextet de violoncels.
Durant l'acte, l'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, va parlar en nom de tots els departaments municipals que han estat "essencials per mantenir el funcionament de la ciutat, els serveis essencials per atendre a la ciutadania i han contribuït a cuidar-nos". Garcia els va agrair la seva feina i professionalitat i va recordar que l'acte es va ajornar el 24 de juliol. L'alcaldessa va subratllar que aquest acte d'homenatge ha tingut dues representacions artístiques prèvies, el mural del parc dels països Catalans d'agraïment al personal dels serveis essencial, situat al parc dels Països Catalans, obra del muralista perpetuenca Pau López; i el nou "monument que presideix aquest acte d’homenatge i agraïment al parc Central i que ens recordarà, al llarg dels anys, el moment que estem vivint i a totes les persones i col·lectius relacionats".
"Aquests han estat, i ho continuen sent, mesos molts difícils. Mai havíem afrontat una crisi sanitària tant greu que ens ha portat, també, una crisi econòmica i social, sense precedents, que afecta a tot el món", va manifestar la primera edil que va destacar que "des de l’Ajuntament volem fer arribar el condol i l’escalf a totes les famílies i les amistats que han perdut una persona estimada durant la pandèmia, ja sigui de forma directa per la Covid-19 o per altres malalties, perquè al final, totes elles han patit les mateixes conseqüències. Molta angoixa i solitud, sense poder acomiadar les persones estimades". L'alcaldessa també va agrair la contribució d’empreses i comerços que des del primer moment van oferir productes i serveis per fer front, en els moments més durs, a les necessitats més urgents de la ciutadania.
Isabel Garcia va expressar que "malauradament, avui no podem passar pàgina de la pandèmia i els seus efectes, el virus encara és entre nosaltres i no sabem durant quant de temps hem d'aprendre a conviure amb ell" i va destacar que això passa per respectar les normes sanitàries i de seguretat. "Si ho fem, amb responsabilitat i solidaritat, no només ens cuidarem, sinó que contribuirem a salvar vides", va indicar alhora que recordava que "aquest, també, és el millor tribut que podem fer a tot el personal dels serveis essencials que ens han cuidat i que ens cuidaran, però que estan molt cansats i ens demanen respecte". "Els vàrem aplaudir als balcons i finestres durant setmanes. No els fallem. Fem-ho per tots ells i elles, fem-ho per nosaltres i les persones estimades", va concloure l'alcaldessa.
L'acte institucional d'homenatge al personal essencial durant la pandèmia i a les persones que han perdut la vida va comptar amb representació del personal municipal i local dels àmbits bàsics d'atenció a les persones. En nom del seu sector es van poder escoltar testimonis de l'àmbit sanitari, del comercial, del voluntariat, de la gent gran i de la infància. Missatges que van colpir el públic assistent.
La infermera d'urgències i d'UCI de l'Hospital de Mollet, Marta Roman, va afirmar que al març van començar a arribar pacients amb Covid-19 i que, tot i estar avisats del què podia passar, com en d'altres països, mai havien viscut una situació similar com durant aquests mesos. Roman va qualificar aquesta experiència de "dura i desbordant" i va explicar que a més de tractar els pacients els van acompanyar compartint el seu "patiment, la seva desesperació per no estar al costat de les seves famílies, la seva por i la seva tristesa".
"En els onze anys a urgència i a la UCI era impossible imaginar-me una situació igual", va expressar la infermera que també va explicar que "ens vàrem dedicar en cos i ànima als pacients, acompanyar-los, fent trucades i videotrucades amb les famílies, donant-los la mà i compartint una mirada inclús quan ja no podíem fer res més empassant-nos la nostra impotència i tristor". Marta Roman va demanar que no baixem la guàrdia i que seguim complint amb les mesures de prevenció i de seguretat sanitàries i va agrair les mostres de suport i les donacions que han facilitat la seva feina. Roman va dir que ells continuarien atenent les persones malaltes "no només perquè és la nostra feina sinó perquè és la nostra vocació i és el que som".
El personal sanitari ha viscut situacions que han provocat un gran impacte emocional del qual trigaran a oblidar. El doctor Joan Solà, de la Fundació Sanitària Mollet, va destacar que la pandèmia ha sacsejat tots els estaments de la societat i ha destapat mancances i fortaleses. Però va ser positiu destacant que s'han canviat maneres de treballar i s'ha fet de manera plegada entre els diferents àmbits sanitaris, hospitals, primària i residències.
Un altres dels sectors essencials durant aquesta pandèmia ha estat el comerç, especialment el de productes bàsics com alimentació i neteja, ja sigui en petits establiments, supermercats o al Mercat Municipal. En nom d'ells va parlar Matilde Herrera, caixera d'un supermercat local, que va reconèixer que s'ha intentat minimitzar l'impacte abastint de productes necessaris i seguint les instruccions sanitàries des de transportistes fins als venedors. Herrera va destacar les persones de línia de caixa que malgrat la incertesa van seguir connectades amb la clientela. "Agraeixo l'esforç i dedicació a totes les persones que han estat en línia de caixa, hem demostrar la nostra valentia i compromís amb la ciutat", va manifestar. Herrera també va sol·licitar a la ciutadania continuar amb el respecte de les mesures de seguretat imposades i va animar a tothom a comprar al municipi i a seguir lluitant pel comerç local.
La solidaritat i el voluntariat ha estat una de les grans fortaleses socials que ha deixat palès aquesta pandèmia. La Xarxa de suport mutu va gestionar més de 50 voluntaris que van atendre persones que es trobaven soles i no podien fer coses tan habituals com anar a comprar i el grup de mascaretes Santa Perpètua va arribar a cosir i regalar milers d'elles en un moment en el qual no hi havia ni als hospitals. El voluntari Joaquim Salas va destacar que també entre el veïnat es van produir gestos altruistes que generen una vinculació especial i fan poble i va assegurar que "l'agraïment i estima que reps al donar el temps és tan gran que et fa veure l'important que pot arribar a ser per a les persones que ajudes".
El col·lectiu de la gent gran va estar representant per la presidenta en funcions de l'associació de la gent gran del Casal Cívic, Elena Maristany. A finals del mes de març la Covid-19 va causar la mort del que era president Llorenç Gutiérrez. De fet tots els membres de la junta es van contagiar i alguns companys i coneguts del Casal van perdre també la vida, com va recordar Maristany. La presidenta va asseverar que "aquesta malaltia és molt cruel ja que no et permet rebre ni una carícia, ni una mà on agafar-se i sentir que no estàs sol". Després de superar la malaltia en una habitació d'hospital juntament amb el seu company, Maristany va concloure que "estem mirant cap endavant i gaudint fins i tot de les coses més petites”.
Els infants han donat i continuen donant a les persones adultes lliçons de vida amb la seva actitud i responsabilitat des que es va declarar la pandèmia. Han fet moltes renúncies i han descobert que coses que els semblaven molt importants no ho són tan. Així es va expressar una de les autores del cartell de la Festa Major 2020, Lucía Ramírez, que amb 11 anys va apuntar que el més dur havia estat no veure els avis i àvies per protegir-los.Ramírez també va subratllar que han après que "només cuidant-nos podem cuidar a qui estimem" i que "no podem recuperar moltes coses que hem perdut i tampoc a les persones que hem perdut, però podem aprendre de tot plegat i tornar a començar sent millors per construir un lloc millor on viure".
L'acte d'homenatge de Santa Perpètua a totes les persones que han tingut cura de la ciutadania durant la pandèmia de la Covid-19 i a aquelles persones que han perdut la vida en aquests mesos es va poder seguir a través del facebook de l'Ajuntament i es pot visualitzar al canal youtube de l'Ajuntament de Santa Perpètua.