El nou Servei d'Intermediació en Deutes de l'Habitatge (SIDH) de Santa Perpètua que la Diputació de Barcelona ha posat en marxa amb la col·laboració de l'Ajuntament de Santa Perpètua l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i el Col·legi d'Advocats de Sabadell s'ha presentat aquest migdia a la Sala de Plens.
L'acte ha comptat amb la presència de Meritxell Borràs, consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat de Catalunya; Josep Ramon Mut, diputat d'Urbanisme i Habitatge de la Diputació, Isabel Garcia Ripoll, alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda, i Eulàlia Barros , representant del Col·legi d'Advocats de Sabadell.
El SIDH funciona a Santa Perpètua des del passat mes d’abril i s'ubica a la segona planta de l'Ajuntament. Aquest servei, que la Diputació està desplegant per totes les comarques de Barcelona, és fruit de la coordinació amb Ofideute, el servei de mediació hipotecària de la Generalitat de Catalunya. L'objectiu del SIDH és augmentar i estendre els punts d'atenció a les famílies que tenen problemes per afrontar els deutes hipotecaris o de pagament de lloguer, així com establir una acció coordinada i un model i circuit únics de mediació en tot el territori de la demarcació.
La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha explicat que aquest nou punt SIDH és una prova més d’aquesta feina que "des del Govern de la Generalitat s’està fent de forma molt intensa per mediar amb les entitats financeres i trobar solucions als problemes d’endeutament de les famílies de Catalunya". Ha afegit que "és un servei per lluitar contra el perill de la pèrdua de l'habitatge".
La consellera ha informat que el SIDH està en funcionament en 37 municipis de la demarcació de Barcelona, i des del 2013 ha permès oferir assessorament jurídic i intermediació amb els bancs per negociar endeutaments hipotecaris a més de 4.200 famílies.
Per la seva banda, el diputat Josep Ramon Mut, ha expressat que "el SIDH és un exemple de treball transversal i que va mes enllà de la planta municipal" per afegir que "cadascuna de les administracions actuem a una per afrontar una problemàtica que necessita l’administració local perquè el ciutadà quan té un problema com aquest a qui es dirigeix es al seu alcalde». Mut també ha remarcat que amb aquest nou centre, el Vallès Occidental compta amb sis els punts d’informació i assessorament sobre deute en habitatge.
L'alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda, Isabel Garcia, ha ressaltat que el SIDH és fruit de la col·laboració entre tres administracions (La Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, i l’Ajuntament de Santa Perpètua) i el Col·legi d’Advocats de Sabadell, i que "aquesta col·laboració és essencial no només per donar un servei a la ciutadania en relació als deutes de l’habitatge, sinó per avançar en el dret a l’accés a un habitatge digne que té la ciutadania".
El SIDH de Santa Perpètua donarà servei també a Palau-solità i Plegamans i Polinyà. Isabel Garcia ha subratllat que "Santa Perpètua compta amb un parc d’habitatge nou molt reduït i un preu del lloguer que s’incrementa per la manca d’oferta i la creixent demanda, sense cap tipus de regulació. No obstant això disposem de prou sòl residencial per a la construcció de nou habitatge, tant de compra-venda com de lloguer". Al nou barri de Can Filuà té programats 800 habitatges dels quals només s’han pogut construir 120 en els darrers anys.
El SIDH és de cobertura municipal i s’hi accedeix a través de l'Oficina Local d'Habitatge de l'Ajuntament. Les persones afectades que s’adrecin als serveis socials del seu municipi o a les oficines de consum amb aquest tipus de problemàtica seran derivades a les oficines d’habitatge.