Santa Perpètua compta amb 43 camins rurals que conformen una xarxa de gairebé 32 km

Dilluns, 7 de febrer de 2022

El terme municipal de Santa Perpètua de Mogoda és de de 15,8 km² d'extensió i compta amb 43 camins rurals que conformen una xarxa de gairebé 32 quilòmetres de llargada, segons el catàleg elaborat per la Regidoria de Medi Ambient l'any 2002 i revisat el 2018.

L'Ajuntament vol ara actualitzar aquest catàleg de camins rurals i les seves infraestructures que comuniquen finques, masies, punts d'interès, els diferents nuclis de població del mateix municipi i de localitats veïnes amb l'objectiu també de definir titularitats, drets d'ús i protocols d'actuació.

Durant la pandèmia de la Covid-19 els camins rurals han estat molt transitats. Aquests gairebé dos anys i les fortes pluges dels darrers mesos també n'han modificat la seva orografia i el seu estat. La zona de Gallecs-Mogoda registra onze camins amb un recorregut total de 8.994 metres; la zona de Santiga disposa de vuit, amb una llargada de 5.077 metres; la zona de Can Taió compta amb quinze i 11.158 metres; la zona de Ca n'Oller comptabilitza set i 5.813 metres; i el nucli urbà té dos camins d'una longitud total de 912 metres. L'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda ha definit una anella verda interna vinculada al futur Museu del Treball i la Indústria Viva (MTIV) relacionada amb el camí radial que va al nucli de Santiga que vertebrarà els components d'Indústria Viva i del patrimoni arquitectònic del municipi sobre la base d'un itinerari turístic industrial, segons recull un informe de l'Àrea de Territori. L'anella MTIV està format d'un 50% de circuit urbà i d'un 50% de circuit rural que correspon en la seva totalitat als camins del Projecte de Vallès Natural.

Els usos d'aquests camins estan en constant evolució des de fa uns vuitanta anys i els propis camins han estat en alguns casos intermitents o desapareguts, aquest és el cas del camí de la Ferrussa i el de Can Llobet del paratge de les Salzies, entre d'altres. En el Catàleg del 2002 no s'especificaven els elements d'obra pública o civil que tenen identitat pròpia per formar part de l'inventari (ponts, passeres, murs, talussos de gran dimensió) i haurien de figurar a l'inventari municipal com a béns a mantenir, si escau, segons la naturalesa municipal del camí, segons detalla l'informe.

Darrera actualització: 7.02.2022 | 11:57