El treball educatiu amb joves i infants sempre és molt important per assolir canvis socials i amb aquest objectiu, la Regidoria d'Igualtat i Drets Civils de l'Ajuntament de Santa Perpètua treballa a diari en diversos aspectes com és l'eliminació de la violència masclista. Ja sigui a través de tallers de la Programació Estable o en campanyes específiques. També intenta arribar a la població adulta, per exemple, amb la campanya Espais Liles que s'ha posat en marxa amb la col·laboració d'establiments comercials. I ara, coincidint amb la commemoració del 25N, Dia Internacional per l'erradicació de les Violències masclistes, s'ofereix un programa d'activitats diverses per sensibilitzar i contribuir a l'eliminació d'aquesta xacra social.
L'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda commemora el 25N el Dia Internacional per l'erradicació de les violències masclistes amb un programa d'activitats que comença el dilluns 22 de novembre i es perllongarà fins al 26 de novembre. L'acte institucional tindrà lloc el dia 25 de novembre a les 18 h a la plaça de la Vila.
El programa d'actes inclou tres xerrades, una presencial i dues online a través del canal Youtube @AjuntamentSPM. La Biblioteca acollirà la conferència de l'escriptora Nadia Ghulam sobre la situació actual de les dones afganeses. I les xerrades online seran amb Aharon Fernández de l'entitat AHIGE sobre la responsabilitat dels homes en la prevenció de les violències masclistes i amb Fayna Bethencourt de la Red de mujeres supervivientes. El Centre Cívic El Vapor acollirà el 25N una activitat dinamitzada per Comecocos on es visionarà un curtmetratge i posterior debat sobre la situació de les dones a diferents parts del món. I durant tota la setmana, l'Ajuntament proposa una campanya a través de les xarxes socials i convida a penjar fotos dient NO a les violències masclistes amb les etiquetes #SPMdiuNO i #25N.
Aquesta programació es fa visible coincidint amb el 25N, però l'Ajuntament de Santa Perpètua treballa tot l'any per contribuir a l'eliminació d'aquesta xacra social que afecta a dones de tots els nivells culturals i econòmics a tot el món.
La regidora d'Igualtat i Drets Civils, Sandra Gómez, ha remarcat que "la lluita contra les violències masclistes és una tasca que ha de fer tota la societat tots els dies de l'any i l'Ajuntament com administració ha de posar sempre el seu granet de sorra". Per aquest motiu, des de la Regidoria, a través de la Programació estable, s'han ofert aquest any 43 tallers a Secundària i 36 a Primària sobre valors, igualtat, coeducació i erradicació de les violències masclistes. En l'àmbit educatiu també es treballa en el projecte de Servei Comunitari amb alumnat dels instituts.
La Regidoria d'Igualtat i Drets Civils disposa de diversos serveis oberts a la ciutadania com són el Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) que compren un servei d'acollida, un servei d'orientació jurídica civil o penal, un servei de psicologia per a adults i un infantil i elCentre d'Informació i Recursos per la Igualtat (CIRI). Ambos es troben situats al carrer de Pablo Picasso, 32 baixos i el telèfon de contacte és el 93 560 42 05. Al CIRI també s'ofereix un Punt d'Informació al Col·lectiu de Diversitat de Gènere tots els dimecres a la tarda i al telèfon 747 76 07 63. També duu a terme campanyes diverses al llarg de l'any i amb la col·laboració de comerciants ha posat en marxa una d'Espais Liles.
Augmenten les atencions del SIAD a dones i infants
La violència masclista deixa rastre, a vegades quantificable i d'altres no. Durant l'any 2021, el SIAD de Santa Perpètua va atendre 33 dones en el servei de suport jurídic i en el que portem d'aquest any són ja 28. Pel que fa a atencions de suport emocional infantil, el SIAD va atendre l'any passat 123 nens i nenes i aquest any ja s'han atès 114 infants. El servei de suport emocional a les dones va atendre 164 dones al 2021 i 156 el que portem d'any. I com a primera acollida, l'any passat el SIAD va donar d'alta 42 dones, de les quals el 72% provenien de situacions directes o derivades de violències masclistes.
La Regidoria d'Igualtat i Drets Civils informa que actualment hi ha dues perpetuenques en recurs de llarga estat per violències masclistes i sobre ordres d'allunyament, l'Ajuntament no disposa de dades ja que es tramiten a través de la Policia de la Generalitat Mossos d'Esquadra. El que ha quedat palès durant el confinament és que van augmentar les trucades telefòniques per suport emocional, així com consultes jurídiques relacionades amb custòdies compartides i les obligacions i els drets de complir-les amb limitacions geogràfiques o horàries.
Per contra, les denúncies van disminuir i des del departament es considera que ha estat per la impossibilitat de realitzar-les o per no tenir un pla alternatiu que donés valentia a fer-les, per ERTES o habitatges amb família extensa, per exemple.