Santa Perpètua celebra la seva diversitat amb l'exposició Mi(g)rades

Dilluns, 16 de desembre de 2024

Santa Perpètua va presentar divendres 13 de desembre Mi(g)rades, l’exposició que recull els testimonis d’onze persones que han viscut processos migratoris i que actualment són veïns i veïnes del municipi.

L’acte va comptar amb la presència de nou de les onze persones participants a l’exposició i va esdevenir també un homenatge pòstum a una de les veus migrades del projecte, la de l’Adelia, que va morir al mes de novembre. La seva filla va ser present a l’acte.

Mi(g)rades està instal·lada fins al 18 de desembre al passeig de la Florida, entre les rotondes de la Font i de Joan Miró i presenta a onze perpetuencs i la seva història de migració. El cartell disposa d’un codi QR per poder escoltar una entrevista i conèixer cada experiència personal. Aquests podcasts es poden descarregar a la pàgina web de Ràdio Santa Perpètua i escoltar en directe al 107 FM a partir d’aquest dimarts 17 de desembre al magazín La Companyia.

L’acte de presentació de divendres va comptar amb un espectacle previ itinerant sota el nom Arrived d'Adrian Schvarzstein i Jurate Sirvyte Rukstelei. Els actors van sorprendre els transeünts amb el seu comportament divertit, creant situacions absurdes i surrealistes. L’alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, i les regidores de Ciutat Diversa i Comunicació, Sandra Gómez i Tamar Zamora, respectivament, van presidir l’acte.

La regidora de Ciutat Diversa, Sandra Gómez, va expressar la importància d’escoltar i empatitzar amb les persones migrades i va destacar la implicació de les participants al projecte Mi(g)rades. De la mateixa manera, va tenir unes paraules de record per a l'Adelia, una de les participants que va morir al mes de novembre abans de poder veure l’exposició de la qual n’és una de les protagonistes.

Tamar Zamora, regidora de Comunicació, va manifestar que l’exposició és una crida contra el racisme i l’estigmatització de les migracions posant com a exemple experiències properes de veïns i veïnes de Santa Perpètua. Zamora va convidar tothom a escoltar les experiències de vida dels testimonis de Mi(g)rades.

Per la seva part, l’alcaldessa de Santa Perpètua va recordar que "som una ciutat amb amplitud de mirades" i va lloar cadascuna de les històries del projecte Mi(g)rades perquè totes són "importants i valuoses", va indicar. Isabel Garcia manifestar en la seva intervenció que en la diferència està l’enriquiment i va definir Santa Perpètua com una comunitat "diversa i orgullosa de ser-ho".

Les onze participants al projecte han estat l’Ikhrame que va néixer al Marroc; la Riaana que va arribar del Regne Unit; la Irene, el Justo i el Tristang que van deixar Veneçuela; la Heidy i l’Eliana que provenen de Colòmbia; l’Ezequiel que va arribar des de Cuba; l’Adelia i la Dolores que van fer el seu viatge des d’Andalusia i la Fabia que prové de la República Dominicana. Actualment tots són veïns de Santa Perpètua de Mogoda.

Mi(g)rades és el resultat del treball realitzat des de les regidories de Ciutat Diversa, Joventut i Comunicació de l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda.

Aquest cap de setmana, l’exposició va patir un acte vandàlic i la major part dels cartells estan trencats. Sobre aquest acte de vandalisme, la regidora de Comunicació, Tamar Zamora, ha expressat el seu rebuig  "total a les accions que s’han dut a terme aquest cap de setmana contra l’exposició Mi(g)rades. És un acte de menyspreu i atac que demostra el racisme i els discursos d’odi que encara impregnen en molts col·lectius d’ultradreta i ens demostren que calen aquestes exposicions per educar, conscienciar i canviar aquestes mirades xenòfobes i intolerants".

 

Darrera actualització: 16.12.2024 | 10:42