Santa Perpètua celebra la inauguració del Museu del Treball i la Indústria Viva

Dissabte, 4 de març de 2023

El MTIV ha obert les seves portes al Vapor aquest dissabte 4 de març 

Un miler de persones han gaudit aquest matí de la festa d’inauguració del Museu del Treball i la Indústria Viva (MTIV). L’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda ha obert les portes d’aquest equipament cultural, que s’ubica a l’antiga fàbrica del Vapor, a la plaça del 8 de març. La jornada ha comptat amb la presència del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent; del secretari general de Comissions Obreres de Catalunya, Javier Pacheco; del representant d’Entitats de Conservació de Polígons Industrials de Santa Perpètua, Josep Farnés; i de la presidenta de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de Badia del Vallès, Eva Menor.

L’alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda, Isabel Garcia, ha expressat durant l’acte institucional que “inaugurem el MTIV després d’anys de treballs, i recuperem el Vapor Aranyó, una senya d’identitat perpetuenca imprescindible del nostre patrimoni històric, arquitectònic i cultural”. Isabel Garcia ha destacat que el nou Museu “és l’únic de Catalunya que tracta de forma exclusiva l’evolució del món del treball i la indústria i això ens dona singularitat”.

El MTIV tracta la realitat del treball centrada en el paper de la dona i en la importància del Vapor Aranyó en la industrialització. L’equipament explica la història del municipi, des de la prehistòria fins a l’actualitat, fent una reflexió final sobre el futur del món del treball. L’alcaldessa del municipi ha expressat en la seva intervenció que “aquest museu neix com un homenatge i un record a aquelles dones que hi van treballar compartint la jornada laboral amb les cures de la llar i la família”.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha destacat que “aquest país va ser un dels motors industrials d’Europa i es va fer gràcies al treball d’homes i dones” i ha afegit que “Catalunya s’ha anat construint d’aquesta manera”. El conseller ha recordat que la industrialització a Catalunya va contribuir a crear una cohesió social al país i a potenciar la capacitat de creixement democràtic i comunitari. Roger Torrent també ha manifestat que “aquest Museu ens ajuda a identificar la Catalunya que volem perquè explica la seva trajectòria i també la que visualitzem d’ara endavant” i ha agraït l’Ajuntament i el MTIV “per dignificar el treball i les dones”.

D’altra banda, la presidenta de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de Badia del Vallès, Eva Menor, ha volgut destacar que el Museu és la suma de la implicació de diferents agents i institucions i ha destacat que “recull la història de Santa Perpètua i és per a la ciutadania i per fomentar la vida de ciutat”.

Per la seva part, el secretari general de Comissions Obreres de Catalunya, Javier Pacheco, ha destacat el “missatge clar i contundent que transmet aquest Museu, que reconeix a les dones” i està ubicat a la plaça del 8 de març on se situa una escultura d’homenatge a les Tretze Roses. “Treball, igualtat i democràcia estan plenament relacionades”, ha manifestat.

El representant de les Entitats de Conservació de Polígons Industrials de Santa Perpètua, Josep Farnés ha manifestat que el MTIV “és un homenatge a dones i homes que van treballar en la indústria i actualment ho fan” i ha afegit que “el Museu va més enllà de Santa Perpètua i Catalunya i l’edifici no podria ser més encertat perquè reflecteix els orígens de la industrialització”.

Per la seva part, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Santa Perpètua, Marçal Solà, ha iniciat els discursos amb un recorregut per la història de la Indústria Vapor Aranyó i ha recordat que “han estat molts anys de treball, de la recuperació minuciosa de l’edifici perquè no s’ensorrés, per adaptar-lo al que volíem que fos, de molèsties al veïnat amb les obres, de dubtes de com quedaria, de reunions i col·laboracions”. Solà ha volgut agrair especialment les aportacions del CREM, de les famílies que han cedit material per a l’exposició, als regidors i regidores actuals i als que els han precedit, i a persones treballadores i empreses que s’han implicat en la rehabilitació i per tal que tot estigui a punt per a la inauguració. “El Vapor obre de nou, la història continua”, ha conclòs.

La festa s’ha iniciat amb l’arribada dels Gegants de Santa Perpètua a la plaça del 8 de març. Després dels parlaments institucionals, la companyia Kimèric ha ofert un espectacle especialment creat per a la inauguració del MTIV. A continuació, s’han obert les portes del Museu i la ciutadania ha pogut visitar els diferents espais, on s’han pogut trobar també personatges d’època, com el mateix director de la fàbrica, el senyor Aranyó, entre d’altres, representats pel grup de teatre Tàndem.

L’Ajuntament de Santa Perpètua ha organitzat els propers dies jornades de portes obertes per a les persones interessades a visitar el nou Museu. Aquest dissabte a la tarda l’horari serà de les 16 a les 20 hores; els dies 5 i 7 de març l’equipament podrà visitar-se d’11 a 14 h i de 17 a 20 h i el 8, 9 i 10 el MTIV farà portes obertes només per la tarda, de les 17 a les 20 hores. El Consistori perpetuenc ha informat que l’horari habitual de l’equipament a partir de l’11 de març serà de dimecres a dissabte de 17 a 20 hores i els caps de setmana i festius d’11 a 14 h.

El Museu del Treball i la Indústria Viva s’ubica a la primera planta d’El Vapor però el projecte compta amb una oferta radial que es complementa amb dos espais museïtzats: a la Granja Soldevila, que s’inaugura el proper 11 de març, i a la Rectoria de l’Església de Santiga, actualment en restauració.

Durant aquest matí també s’ha pogut visitar la sala Telers, situada a la planta baixa d’El Vapor. Aquest espai esdevindrà un dels punts neuràlgics de la nova programació cultural professional del municipi, Efímera, que s’estrenarà el dimarts 7 de març amb un espectacle dedicat a les dones amb la companyia Neus Mar.

El MTIV forma part del projecte turístic industrial Vapor Aranyó Centre d’Indústria Viva, un projecte que ha comptat amb una subvenció d’1.361.560,64 euros de la Unió Europea a través del Fons Europeu per al Desenvolupament Regional (FEDER). També ha rebut ajuts de la Diputació de Barcelona per un import total de 880.780,32 euros.

Darrera actualització: 6.03.2023 | 08:47