Primeres sessions de participació ciutadana sobre el Pla Específic de Mobilitat del Vallès (PEMV)

Dimecres, 14 de juny de 2017

La Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració dels Consells Comarcals del Vallès Oriental i de l’Occidental, ha iniciat la redacció del Pla Específic de Mobilitat del Vallès (PEMV). Les primeres sessions de participació ciutadana sobre el Pla tindran lloc aquest dijous 15 de juny a les 19 hores al Recinte Firal (C/ Treus Creus 202) de Sabadell i el 19 de juny a les 19 hores a la seu de l'UGT del Vallès Oriental, al carrer d'Esteve Terrades de Granollers. Les sessions en aquesta fase inicial tenen l'objectiu de detectar els aspectes claus a tenir en compte a l'hora de definir la mobilitat interurbana als Vallesos, per a l'elaboració de la diagnosi.

Les inscripcions es poden realitzar a través de info@pemv.cat o d'aquest formulari.

El passat 21 d’abril es va donar el tret de sortida a l’elaboració d’aquest Pla amb un acte a la seu del Consell Comarcal del Vallès Occidental i presidit pel conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Josep Rull, el president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez, i el president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, David Ricart.

A la trobada van assistir també representants dels diferents ajuntaments del Vallès Occidental i de l’Oriental, així com el Secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Ricard Font, i el Director general d’Infraestructures de Mobilitat Terrestre, Xavier Flores.

Segons va explicar el conseller Rull, el Pla es centra en tres objectius. D’una banda, analitzar la mobilitat i com aquesta afecta a les diverses infraestructures ja planificades. En segon lloc abordar el transvasament global de passatgers i mercaderies: xarxa viària, xarxa ferroviària, autobusos interurbans, intercanviadors, polítiques urbanes d’aparcaments, tramvies, plataformes segregadores d’autobusos, etc. I en tercer lloc, analitzar l’efecte d’intercanvi modal de mercaderies que pot suposar la posada en marxa del corredor del Mediterrani. Així doncs, es tracta de definir les infraestructures de mobilitat necessàries i també els serveis de mobilitat associats a aquestes infraestructures.

D'altra banda, el conseller va destacar la importància de realitzar aquest Pla amb la voluntat de fer una “diagnosi compartida” que permetrà “dibuixar les infraestructures de mobilitat que els dos Vallesos necessiten i que aquest dibuix sigui un dibuix estable. El que no pot ser és que les infraestructures, que tenen processos de cocció lents, en funció de qui governi canviïn. El que volem és pensar en gran, definir la mobilitat i a partir d’aquí establir l’estratègia de futur”. El conseller també va remarcar el compromís que el Pla ha de tenir amb el factor ambiental i territorial, “aquest Pla de mobilitat és un pacte amb el territori”.

La voluntat del departament de Territori és que sigui un document que permeti la concertació de la necessitat d’infraestructures i mobilitat que requereix el territori. Des del Departament de Territori van sol·licitar als consells comarcals dels Vallesos la creació de tres grups de treball per tal que en aquest procés hi puguin participar els diferents actors tant institucionals com de la societat civil. S’ha creat ja el comitè estratègic, el comitè social i el comitè tècnic. Arran de la creació d’aquests grups de treball s’han proposat una sèrie d’integrants de diferents àmbits: d’ajuntaments, dels consells comarcals, d’entitats, sindicats, cambres i d’altres. 

L’Ajuntament de Santa Perpètua forma part dels comitès estratègic i tècnic del Pla de Mobilitat del Vallès en el marc del Pla Territorial Metropolità de la Regió 1 (Barcelona). Aquest Pla territorial metropolità està promogut per la Conselleria de Territori i Sostenibilitat amb la participació de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), la col·laboració dels consells comarcals vallesans i la participació directa de vuit municipis: Sabadell, Terrassa, Sant Cugat, Santa Perpètua de Mogoda, Granollers, Caldes de Montbui, Les Franqueses del Vallès i Canovelles.

Darrera actualització: 17.02.2021 | 18:48