L’emissió de contaminants al municipi ha baixat amb la reducció de velocitat de l’AP-7

Divendres, 22 de març de 2024

L’emissió de contaminants a Santa Perpètua ha baixat amb la reducció de la velocitat de l’AP-7 de 120 a 100 km/h al seu pas pel municipi. Aquest és un dels resultats del darrer estudi realitzat per les regidories de Canvi Climàtic i Transició Energètica i de Medi Ambient de la qualitat de l’aire.

“Tot i no ser una baixa important i significativa en quant a emissions de contaminants, si que és una baixa apreciable i, per tant, es valora positivament”, destaca el document. L’informe es basa en les mesures preses per la Unitat Mòbil de contaminació atmosfèrica de la Diputació de Barcelona, que es va instal·lar al parc de Miquel Segura entre els mesos de setembre i novembre. El vehicle va recollir dades relatives a les partícules en suspensió PM10, ozó i òxids de nitrogen, a més d’altres paràmetres meteorològics. Una de les dades destacades, és que els episodis de més contaminació es produeixen a primera hora del matí, entre les 8 i les 11 hores. L’informe conclou que “cap dels contaminants mesurats ha superat els valors límits establerts en el Reial Decret 102/2011 relatiu a la millora de la qualitat de l’aire”, tot i que “excepte en el cas del benzè, tots els altres contaminants analitzats i mesurats han superat els valors recomanats establerts per l’Organització Mundial de la Salut (OMS)”. El regidor de Canvi Climàtic i Transició Energètica, Sergi Hernández, ha manifestat que “les conclusions són molt favorables perquè hem registrat una reducció significativa de la contaminació, tot i que la rebaixa de velocitat va coincidir amb la finalització de les concessions dels peatges, que va causar un augment del trànsit”. L’edil ha recordat que el Consistori “va promoure una important defensa política per demanar a la Generalitat la reducció de velocitat de l’AP-7, basada en els estudis municipals que justificaven que generava el 70% dels contaminants del municipi”. “Malgrat que fem molts esforços per impulsar millores a la qualitat del medi ambient, que tinguem una infraestructura com l’AP-7 ens impacta amb l’emissió dels contaminants de l’alt flux de vehicles”, ha assegurat.

 

Pregunta al Ple sobre la publicació de l'informe Mundial de la qualitat de l'aire d'IQAir

Al torn de precs i preguntes del Ple de març celebrat el 21 de març, el regidor socialista Joan Martínez, va preguntar al voltant de les informacions sorgides a alguns mitjans generalistes que situen a Santa Perpètua entre les tres ciutats amb l’aire més contaminant d’Espanya pel que fa a les partícules fines anomenades PM2.5. L’informe en qüestió, d’àmbit mundial ha estat elaborat per l'empresa suïssa IQAir. 

En aquest sentit, el regidor de Canvi Climàtic i Transició Energètica, Sergi Hernández, va voler recordar que, pel que fa a la qualitat de l’aire al municipi, la de Santa Perpètua no és una situació nova i que el municipi forma part de la zona d’especial protecció de l’Àmbit 40 amb un pla específic de millora de la qualitat de l’aire. El regidor Sergi Hernández també va destacar de Santa Perpètua l’alt índex d’industrialització, però també de zones verdes de les quals disposa la localitat, i que forma part d’una "clara  intencionalitat política" de millora de la qualitat de l’aire.

Pel que fa a l’informe Mundial de IQAir, el regidor Sergi Hernández, ha qüestionat la rigorositat de l’informe perquè, per una banda, la informació que presenta es contradiu amb les dades oficials de les estacions de control atmosfèric de la Generalitat i, per l’altra, no especifica dades com el punt i el període de recollida en què s’han recollit.

Sergi Hernández també ha recordat que Santa Perpètua està envoltada de vies que generen índex de contaminació com l’AP-7, la N152-A, la C-59, la B-140, B-141 i B-142 i que totes elles comporten el 90 per cent de la contaminació a Santa Perpètua. 

Darrera actualització: 22.03.2024 | 14:10