L'Ajuntament aprova l'Ordenança que permetrà sancionar incompliments dels consums d'aigua

Divendres, 26 d’abril de 2024

L'Ajuntament de Santa Perpètua va aprovar de manera inicial l'Ordenança reguladora de les mesures aplicables a l'abastament d'aigua potable i als usos de l'aigua en situació de sequera. A través d'aquest document, el Consistori es dota d'unes normes que inclouen el règim sancionador per incompliments dels consums de la ciutadania, les indústries i els comerços decretats per l'Agència Catalana de l’Aigua i, per tant, l’Ajuntament ja podrà operar per impulsar denúncies, sancions i control d’aquestes infraccions.

L'ordenança va ser aprovada amb el vot favorable de tots els grups municipals del Ple excepte Vox que es va abstenir. El regidor de Canvi Climàtic i Transició Energètica, Sergi Hernández, va explicar al Ple del mes d'abril que aquesta ordenança és un nou instrument jurídic que "permetrà a l'Ajuntament el control de les restriccions de consums i diferents usos regulats pel Decret de sequera de la Generalitat". L'edil va voler posar en valor que, tot i que l'Ajuntament disposi a partir d'ara d'aquest instrument, la ciutadania perpetuenca està tan conscienciada que ha fet "una reducció impressionant del consum d'aigua" que no caldria obrir cap expedient sancionador. Sergi Hernández va destacar que en el primer bimestre de 2024 el consum ha estat de 150 litres per habitant i dia, 50 litres per sota del límit establert.

El regidor de Canvi Climàtic i Transició Energètica va avançar en el Ple que, seguint les noves restriccions del Decret de sequera de la Generalitat, "aquest estiu l'Ajuntament obrirà les Piscines Municipals i el parc d'aigua com a equipaments de la xarxa de refugis climàtics".

En aquest punt, el regidor del PSC Joan Martínez va demanar mesures per fer complir el reglament d'ús dels horts de la Plana del Molí davant la situació mínima d'aigua al pou i al requisit de fer servir el sistema de degoteig per regar. La regidora de Medi Ambient, Jésica Jiménez, va respondre que el reglament d'ús ha permès iniciar inspeccions i obrir procediments que poden acabar amb el fi de la concessió d'ús de l'hort per una mala pràctica. Jiménez va informar que "s'han obert quinze procediments dels quals nou són per no fer ús del sistema de degoteig i altres sis per no tenir-lo instal·lat".

Per la seva part, el portaveu de CS, Kevin Romero, va recordar al Ple que és injust carregar a la ciutadania amb la culpa per la manca d'aigua i la nul·la inversió en infraestructures de la Generalitat.

El Ple de l'Ajuntament de Santa Perpètua va tornar a començar amb un minut de silenci en record de les 29 dones assassinades per la violència masclista en compliment del protocol de dol municipal que s'aplica des d'aquest 2024.

Mocions

El Ple del mes d'abril va aprovar dues mocions. L'Ajuntament mostra el seu suport i solidaritat amb el Col·lectiu d'Afectades i Afectats persistents per la Covid-19 a Catalunya i a la seva proposta de millores com incrementar la taxa de vacunació entre grups de població menys vacunats; sensibilitzar els professionals sanitaris per una millor identificació, diagnòstic i registre dels pacients mitjançant una correcta codificació; reforçar el paper central de l'atenció primària; estandarditzar les visites i definir criteris clars d'interconsulta des de l'atenció primària a l'hospitalària; i finançar i promoure accions de recerca envers la Covid-19 persistent en totes les seves àrees d'incertesa i en tots els territoris. Segons dades del Ministeri de Sanitat són 2,6 milions de persones les diagnosticades de Covid-19 persistent a Catalunya. La moció va ser aprovada amb els vots favorables de SPEC, PSC, ERC, PP I CS i el vot contrari de Vox.

La segona moció que va aprovar el ple insta el Govern de l’Estat a obrir amb caràcter urgent un procés de diàleg social que culmini amb la modificació de l'article 34 del Reial Decret Legislatiu 2/2015, del 23 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut dels Treballadors, així com de totes aquelles disposicions pertinents, per incorporar una reducció de la jornada laboral d'aplicació progressiva, començant per la fixació per a aquest any 2024 d'una jornada màxima ordinària de treball efectiu de 38 hores i mitja. Aquesta moció va ser aprovada per SPEC, ERC, PSC i PP, el vot en contra de Vox i l'abstenció de CS.

Intervenció ciutadana

En acabar la sessió plenària i, tal i com recull el Reglament Orgànic Municipal, una ciutadana va exposar una pregunta al Ple. Ester Brullet va explicar que el 4 de febrer havia presentat una instància a la qual l'Ajuntament encara no ha donat resposta. Brullet va demanar que en el portal de Transparència del web municipal es publiquin les actes de la Junta de Govern Local.

El regidor de Govern Obert i Transparència, Marçal Solà, va explicar que al portal web es poden trobar els extractes de la Junta de Govern Local perquè les actes no es poden publicar ja que hi apareixen noms i s'incompliria la llei de protecció de dades. Solà a més va matisar que aquests documents no són obligatoris de publicació. El regidor va explicar que s'està treballant per poder anonimitzar els acords municipals per tal de fer-los més accessibles a la ciutadania.

Darrera actualització: 26.04.2024 | 12:19