No afecta al consum domèstic però si a usos industrials i urbans
Aquest divendres 25 de novembre ha entrat en vigor la declaració de l'estat d'alerta per sequera a la conca Ter-Llobregat, que abasteix més de 200 municipis, entre ells Santa Perpètua. Aquesta situació, de moment, no afectarà el consum domèstic però sí usos agrícoles, industrials o urbans. Degut a l’excepcionalitat de la greu situació de sequera que pateix Catalunya, l'Ajuntament de Santa Perpètua fa una crida a la responsabilitat ciutadana i demana que es faci un ús responsable de l’aigua per intensificar l'estalvi i poder garantir el subministrament
El regidor de Canvi Climàtic i Transició Energètica, Sergi Hernández, ha explicat que aquesta situació preveu limitacions del consum d'un 5% per a usos industrials i que, en el cas dels usos urbans, hi ha limitacions com en el reg de jardins i zones verdes, que només es podrà fer de vuit de la nit a vuit del matí. A més, els serveis municipals prioritzaran l’ús d'aigua no potable i es prohibeix omplir fonts ornamentals. En el cas de Santa Perpètua, les fonts ornamentals són de circuit tancat (aigua re-circulada) i s'ha adaptat un nou horari de funcionament d'una hora al dia. Per aquest motiu, la font de la rotonda de la Font només funcionarà entre les 12.30 i les 13.30 hores.
Hernández ha explicat que a Santa Perpètua "el consum d'aigua és molt responsable" i ha destacat que "malgrat la gravetat de la situació, aquesta fase d'alerta estableix un consum de 250 litres per habitant i dia i el consum a Santa Perpètua se situa en una mitjana al voltant dels 190 litres per habitant i dia".
Aprovació al Ple del Pla d'emergència en situació de sequera El Ple de la Corporació va aprovar ahir definitivament el Pla d’emergència en situació de sequera de Santa Perpètua de Mogoda. El regidor ha recordat que es porta més de dos anys treballant en aquest document que es va aprovar inicialment a la sessió de setembre de l'any 2021. Hernández ha indicat que en aquest període s'han incorporat algunes consideracions de l'Agència Catalana d'Aigua (ACA) que enriqueixen el Pla.
L’objectiu principal del Pla és dotar a l’Ajuntament d'una metodologia clara i coherent per orientació a l’hora de gestionar els períodes de sequera, determinant les condicions de la xarxa de subministrament i el funcionament general, definint les mesures necessàries per donar compliment a les limitacions en l’ús de l’aigua que s’apliquen per a cada escenari de sequera, així com també incorporant un seguit de mesures preventives, organitzatives i administratives que seran necessàries per a la gestió d’un episodi de sequera.
El Pla determina els volums lliurats per a abastament de població en les diferents situacions, que van des de 250 litres per habitant i dia en situació d'alerta fins a 160 litres per habitant i dia en situació d'emergència 3. Cal dir però, que el consum a Santa Perpètua se situa al voltant dels 190 litres per habitant i dia, el que permet que en situacions d'alerta, excepcionalitat o en emergència 1, no es prenguin mesures operacionals addicionals a les obligatòries per l'ACA amb el Pla Especial de Sequera (PES). En emergència 2 i 3, caldria efectuar talls parcials, de nit, sempre aplicant les més adequades per a cada estat de sequera. I en cas de més restriccions s'hauria d'ampliar els sectors i l'horari de tall, donant compliment en cada moment a les dotacions màximes marcades per l'ACA. Els consums industrials es tractaran de forma independent. A partir dels consums obtinguts en situació de normalitat, es calcularà la dotació industrial a lliurar per a cada escenari, aplicant les reduccions corresponents: un 5% en situació d'alerta, un 15% en excepcionalitat i un 25% en situació d'emergència. El municipi de Santa Perpètua de Mogoda disposa d’una xarxa mallada de gairebé 150 km de longitud dividida en diferents zones i sectors. Els usos més importants són el domèstic i l'industrial.