El Ple aprova inicialment per unanimitat el Pla d'Acció d'Inclusió i Diversitat

Divendres, 26 d’octubre de 2018

El Ple de la Corporació Local celebrat el 25 d'octubre va aprovar de forma inicial per unanimitat el Pla d’Acció d’Inclusió i Diversitat per al període 2018-2022 (PAID) que ha elaborat la Regidoria de Benestar Social i Atenció a les Persones. L'Equip de govern municipal ha decidit unificar sota un mateix pla d'acció, el PAID, les propostes del Pla Local d'Inclusió Social (PLIS) i del Pla de Diversitat Funcional.

Fa dos anys que la Regidoria de Benestar Social i Atenció a les Persones lidera un intens procés d’anàlisi i treball al voltant del PLIS i del Pla de Diversitat Funcional. El nou Pla d’Acció d’Inclusió i Diversitat constitueix el resultat de tots dos donat que ambdós responen a polítiques inclusives coordinades i impulsades des de la Regidoria de Benestar Social i Atenció a les Persones.

La regidora de Benestar Social i Atenció a les Persones, Ana Bajo, va recordar que s'ha comptat amb el màxim possible d'agents municipals i va destacar la participació i implicació d'entitats, partits polítics i ciutadania. Bajo va informar que el mes de juny la Regidoria va presentar la proposta de Pla d’Acció d’Inclusió i Diversitat per al període 2018-2022 als partits de l’oposició, amb qui hi va haver intercanvi d’informacions i recollida de propostes. Finalment, tots tres Plans van ser presentats i validats per unanimitat pel Consell Municipal de Benestar Social i Atenció a les Persones, com a òrgan màxim de participació de la Regidoria.

El PAID compta amb set objectius generals que es desprenen de les línies estratègiques de treball dels plans d’Inclusió i Diversitat funcional organitzats per set grans àmbits temàtics: Ciutadania i participació, Laboral, Formatiu, Habitatge, Social i sanitari, Transversal i Inclusió Social. D’aquests objectius generals se’n desprenen un total de 31 objectius específics, cadascun dels quals compta amb propostes concretes d’acció. El Pla recull un total de 90 accions a desenvolupar durant el període 2018-2022 i cadascuna d’elles va acompanyada d’un termini d’execució així com també dels indicadors, tant qualitatius com quantitatius, per a la seva posterior avaluació. La regidora va especificar que més de la meitat, 48, són propostes d'execució a curt termini (2018-2019); 27 són a mig termini (2018-2020), i 15 són propostes d’execució a llarg termini (2018-2022).

A més a més, les accions tenen relacionats tant els serveis directament responsables de la seva execució i seguiment, com la procedència dels recursos contemplats (si són del propi Ajuntament o d’altres), com els imports econòmics en aquells casos que és possible fer previsió de pressupost.

El PAID esdevindrà el full de ruta de totes les accions municipals adreçades a promoure la inclusió de la ciutadania. Ana Bajo va subratllar que serà un document viu, en constant revisió capaç d’adaptar-se a la realitat canviant del municipi i que és "una estratègia de ciutat".

 

Pla d'Igualtat 2018-2021

La sessió plenària d'aquest dijous 25 d'octubre també va aprovar de forma definitiva i per unanimitat el Pla d'Igualtat 2018-2021. De les al·legacions presentades per ERC-MES, l'equip de govern ha incorporat tres de les quatre fetes. Així s'afegeix al document la diagnosi d'igualtat del municipi, la convocatòria d'un premi anual a les dones coincidint amb el 8 de març i la creació d'una línia de subvenció per a entitats sense ànim de lucre que treballin projectes amb visió de gènere, tal i com va anunciar la regidora d'Igualtat, Sandra Gómez.


El Pla d'Igualtat es va aprovar de forma inicial a la sessió plenària del mes de juny. Els objectius del document, que presenta una agenda d'accions estructurada en sis línies estratègiques, són posar les bases per a la construcció d'una cultura per a un nou contracte social que tingui com a pilar fonamental la reorganització dels temps i treballs; establir les polítiques de dones com a un eix transversal en l'acció de govern i oferir una atenció integral davant les necessitats de les dones; incrementar la presència i participació de les dones és un altre dels objectius del pla, així com millorar els programes per a l'abordatge integral de les violències masclistes.

El Ple va aprovar també, com a assumpte sobrevingut, un expedient de reconeixement extrajudicial de crèdit per valor de 6.025,50 euros amb els vots favorables d'ICV i PSC i l'abstenció d'ERC, C's, CUP I PCCA.

 

Proposició sobres les prioritats educatives

D'altra banda, el Ple va aprovar per unanimitat una proposició en relació a les principals prioritats de Santa Perpètua en l'àmbit de l'educació. El text recull l'exigència a la Generalitat sobre la construcció de l'escola Els Aigüerols i que s'encarregui la modificació del projecte constructiu d'institut-escola. Sobre les escoles bressol, demana que la Generalitat recuperi la coresponsabilitat i cobreixi com a mínim 1.600 euros per plaça i curs, així com que restitueixi les partides no retornades a l'Ajuntament des de 2012. El Ple també exigeix les reformes, ampliacions i millores dels edificis educatius perpetuencs, consolidar la formació professional i la cobertura de les necessitats de suport educatiu especial. Un altre demanda és obrir menjadors escolars als centres d'educació secundària obligatòria per garantir un àpat digne als joves estudiants amb menys recursos així com un programa de gratuïtat i préstec de llibres de text per a l'educació obligatòria.

Darrera actualització: 17.02.2021 | 18:53