El Ple aprova inicialment el Pla local d'Acció comunitària inclusiva

Divendres, 26 de gener de 2024

El Ple de gener ha aprovat de manera inicial el Pla local d'Acció comunitària inclusiva (PLACI). Aquest document és hereu del Pla Local d'Inclusió Social (PLIS) aprovat el 2018 i fusionat amb el Pla de Diversitat Funcional. Durant el darrer any s'ha estat treballant en l'anàlisi de la realitat social de Santa Perpètua que permeti desenvolupar amb efectivitat el PLACI.

L'Ajuntament ha fet una diagnosi de la realitat social, un mapa de vulnerabilitat i un mapa de recursos que han permès decidir els quatre eixos sobre els quals cal treballar. Aquests eixos són: garantir la igualtat d'oportunitats; cura de les persones; fer comunitat, i treballar des de la interseccionalitat.

A la diagnosi s’han analitzat els factors que generen exclusió social en diferents àmbits: econòmic i laboral, formatiu-educatiu, de serveis socials i sanitari, social i de participació, mobilitat i accessibilitat. El mapa de vulnerabilitat sorgeix de l'encreuament dels àmbits d’exclusió amb els diferents eixos de desigualtat (edat, gènere, diversitat funcional, origen...) i permet obtenir informació objectiva i aportar elements explicatius per conèixer les principals problemàtiques que trobem al municipi, així com els col·lectius més vulnerables. Pel que fa al mapa de recursos serveix com a eina per difondre els recursos existents i també mostra quines són les mancances i/o duplicitats en projectes i accions municipals per fer front als reptes identificats.

La regidora de Serveis Socials, Ana Bajo, va exposar al Ple quin són els quatre eixos estratègics que es treballen de forma transversal mitjançant taules formades per personal tècnic de diferents àrees, on es proposen, coordinen i es fa el seguiment de les accions. El primer eix és garantir la igualtat d’oportunitats "per lluitar amb els factors d’exclusió social que es generen en els àmbits educatius, formatius, laborals, d’habitatge i econòmic i que afecten a nombrosos col·lectius" i el segon tenir cura i acompanyar als col·lectius més vulnerables o en situació de risc i "fer del nostre entorn un espai més saludable i amable amb la ciutadania". El tercer i quart eix són fer comunitat "generant xarxa entre diferents agents socials, promovent una participació activa i empoderada al territori" i treballar des de la interseccionalitat que "pretén donar resposta a la necessitat de treballar amb aquesta perspectiva, fugint de mirades monofocals, per tal de millorar la intervenció i l’impacte de les polítiques locals".

Ana Bajo va expressar que davant d'una realitat social cada cop més complexa, l'Ajuntament necessita eines adequades i que la perspectiva que donarà el PLACI "pot endreçar, coordinar i impregnar d’aquesta perspectiva comunitària i inclusiva totes les accions que es porten a terme al municipi per donar una resposta més integral i millorar la qualitat de vida de les persones".

Per la seva part, el portaveu del PSC, Pere Garcia, va qualificar el pla de complex i ambiciós i va defensar la inclusió social com a eina bàsica de qualsevol societat. García va afirmar que aquest pla pot posar els "fonaments sòlids per un futur on tothom se senti benvingut i representant perquè les diferències enriqueixen".

El Pla local d'acció comunitària inclusiva va comptar amb el vot favorable d’SPEC, ERC, PSC, PP i CS i l’abstenció de Vox.

Darrera actualització: 26.01.2024 | 14:12