El Ple aprova el projecte d'Adif de supressió de dos passos a nivell de la R3

Divendres, 27 de setembre de 2024

La proposta d'ADIF per suprimir dos passos a nivell de la línia ferroviària R3 al seu pas per la Llagosta i Santa Perpètua de Mogoda va comptar amb el vot favorable de tota la Corporació en la sessió plenària que es va celebrar el 26 de setembre.

Es tracta concretament del pas a nivell situat al carrer de Federico García Lorca, a La Llagosta i que connecta amb el carrer Catorze de La Florida i també el pas a nivell de vianants situat entre els carrers U i Nou. La solució proposada és eliminar aquests dos passos a nivell i crear un pont entre el carrer Vint i l'avinguda Set, en el barri de La Florida. L'Ajuntament considera que la proposta de supressió de passos a nivell de la R3 és conforme al planejament general municipal, s’ha presentat a nivell de projecte constructiu i s’han incorporat les millores que es van demanar l’any 2021, reducció del pendent, barreres acústiques i d’intrusisme per als tancaments dels passos a nivell i un bon encaix als vials mitjançant una rotonda. 

Aquest projecte de supressió de passos a nivell és una de les quatre mesures previstes per reduir l'efecte barrera de la R3 al seu pas pel barri de La Florida, segons va destacar el regidor d'Urbanisme, Jordi Navarro, que va tornar a defensar el bypass de connexió de la R3 amb la R8 per aconseguir una bona intermodalitat i eliminar la barrera territorial de La Florida. L’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda proposa que el desdoblament de la R3 que té previst el Ministeri es faci de tal manera que la R3, mitjançant un bypass respecte el traçat actual, vagi cap a la nova estació de Santa Perpètua-Riera de Caldes situada sobre la R8. 

Un altre acord unànime del plenari va ser aprovar inicialment el Protocol d’actuació i prevenció davant de situacions de Violència Ocupacional per part de la ciutadania al personal que treballa a l’Ajuntament. Representants del consistori i del personal municipal han elaborat l’actualització del protocol de violència ocupacional de l’Ajuntament, amb l’objecte de prevenir i respondre a aquestes situacions de manera més efectiva, sobretot, d’establir mecanismes d’actuació àgils i clars, donant recolzament a les persones empleades públiques que puguin ser víctimes d’agressions a la feina. El nou protocol substitueix a un que data d'octubre de 2012, segons va informar el President de l'Àrea d'Organització i Serveis Generals, Adelino Macías. El ple també va donar el vist-i-plau al Compte General de 2023. 

D'altra banda, les instal·lacions esportives com ara una inversió realitzada als vestidors del Centre de Futbol Municipal, el deteriorament del Pavelló i el gimnàs o l'acord entre la UCF Santa Perpètua i l'Associació de Futbolistes Argentins (AFA) va generar debat o preguntes durant la sessió plenària de setembre. El tema dels vestidors va sorgir en la modificació de crèdit que es va aprovar per un import de més de 760.000 euros i que va criticar el grup socialista. Cs va reclamar inversions en el manteniment de les instal·lacions del Pavelló, mentre que al terme de la sessió, Albert Garcia va realitzar preguntes sobre el conveni amb l'AFA i com afecta a l'ús de les instal·lacions dels camps de futbol.

El Ple es va iniciar amb un minut de silenci per les 74 dones assassinades a l'Estat víctimes de violència masclista en el que portem d'any.   

Mocions

La Corporació Local ha aprovat una moció on rebutja i condemna la situació de les dones i les nenes a l’Afganistan. A la proposta Santa Perpètua es declara municipi d'acollida de migrades afganeses, especialment de dones i nenes, i es posa a disposició del Ministeri d'Inclusió Social, Seguretat Social i Migracions, per a col·laborar en allò que sigui necessari i possible per a l’acollida d’aquestes persones al nostre país, segons va destacar el regidor socialista Pere Garcia en la defensa de la proposta que va realitzar conjuntament amb el regidor de Cooperació i Drets Humans, Sergi Hernández. La proposta va comptar amb els vots favorables de SPEC, ERC, PSC, PP i CS. L'Ajuntament dona suport a totes les accions que tinguin per objectiu evitar que es vulnerin els seus drets fonamentals, inclòs el seu dret a decidir sobre la seva educació, ocupació, participació política, econòmica, social o cultural, així com el dret a viure lliures de violència masclista, erradicant el matrimoni forçat i el matrimoni infantil. El Ple reclama a la Comunitat internacional perquè iniciïn totes les actuacions necessàries dirigides a preservar la vida de les dones i nenes afganes.

El regidor de Cooperació i Drets Humans, Sergi Hernández va manifestar que "encara que a Santa Perpètua no figuren dones reconegudes d'origen afganès, l'Ajuntament es compromet a garantir la difusió, divulgació i conscienciació de la seva situació i continuar treballant per difondre i impulsar els  valors feministes, i de garantia de drets humans, posant el focus especialment allà on es vulnerin". El consistori també es compromet a  impulsar actuacions de conscienciació i solidaritat, sobre la situació de les dones a l’Afganistan. El portaveu de Vox, Santiago Delgado, va votar en contra i va titllar la moció de "brindis al sol" perquè l'Ajuntament no té competències en aquesta matèria.

El Ple ha aprovat l’adhesió de l’Ajuntament al decàleg per garantir l’empadronament, que promou la Generalitat de Catalunya, per tal de garantir l'accés als serveis públics a totes les persones. Aquest punt s'ha acordat a través d'una moció per garantir la protecció dels drets humans i el benestar col·lectiu, amb atenció a les persones migrades i racialitzades. La proposta ha sortit endavant amb els vots de SPEC, ERC i PSC, mentre que Vox es va pronunciar en contra i PP i Cs es van abstenir.  El Ple demana als grups polítics amb representació al Congrés  que s’acceleri la reforma de la Llei orgànica sobre drets i llibertats dels estrangers a Espanya i la seva integració social que prevalgui els criteris de reconeixement de drets. També sol·licita l’aprovació de la ILP per a la regularització de les persones migrades, i l’impuls de reformes estructurals que agilitzin els procediments i demana al Govern de la Generalitat i al Parlament de Catalunya la tramitació i aprovació de la Llei integral contra el racisme i als Govern de l’Estat Espanyol i de la Generalitat que desenvolupin una estratègia global de combat al racisme.

La regidora de Ciutat Diversa, Sandra Gómez, va afirmar que "Santa Perpètua de Mogoda és un municipi divers, un municipi d'acollida" i va informar que la reforma d'aquesta llei regularitzaria 1.382 persones migrades que van venir a la nostra ciutat abans de l'1 de novembre de 2021. També va comentar que un total de 1.405 persones estan a la nostra ciutat en una situació de vulnerabilitat administrativa.

El portaveu de Vox es va mostrar contrari a que les persones migrades que entren a Espanya "de forma il·legal accedeixin al catàleg de drets i ajudes", mentre que el portaveu de CS es va abstenir i va indicar que el tema de la immigració cal una resposta coordinada amb la unió Europea i que la regularització no soluciona la problemàtica de fons, tal com ja ha passat en les altres quatre regularitzacions que han fet diferents governs del PSOE i PP.  

D'altra banda, la Corporació ha rebutjat una moció de condemna  del règim dictatorial de Nicolás Maduro i la repressió contra el poble i l’oposició de Veneçuela, que va presentar CS. Aquesta formació, el PP i Vox van votar a favor, mentre que SPEC i ERC la van rebutjar i el PSC es va abstenir.

Darrera actualització: 27.09.2024 | 14:59