L’ocupació augmenta per sobre de la mitjana catalana als municipis de la Conca del Ripoll i la Riera de Caldes

Dijous, 27 de setembre de 2018

El territori de la Conca del Ripoll i la Riera de Caldes va experimentar durant el segon trimestre de 2018 un increment de 12.169 llocs de treball, xifra que suposa un 5,9% més respecte el mateix període de l’any anterior segons reflexa el darrer Informe de Conjuntura de Sabadell i l’àmbit de la Conca de Ripoll i la Riera de Caldes. El document detalla la consolidació del significatiu avanç de l’ocupació i constata que el ritme de creixement en aquest territori és superior al del conjunt de Catalunya.

L’Ajuntament de Sabadell, el Banc Sabadell, la Cambra de Comerç de Sabadell, el Centre Metal·lúrgic i Gremi de Fabricants de Sabadell, amb la col·laboració del Consell Intersectorial d’Empresaris (CIESC) van presentar el 25 de setembre al Centre de Promoció Empresarial de Sabadell el número 4 d’aquesta publicació. L’objectiu és disposar de diversos indicadors que permeten fer un seguiment de la conjuntura econòmica i avaluar periòdicament la situació i les perspectives, necessitats i reptes i oportunitats d’aquest territori format per catorze municipis: Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Caldes de Montbui, Castellar del Vallès, Cerdanyola del Vallès, La Llagosta, Montcada i Reixac, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Ripollet, Sabadell, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda i Sentmenat.

L’informe situa el sector serveis com el que aporta més llocs de treball nous en aquest territori, mentre que la construcció i la indústria continuen creixent. La construcció es recupera gràcies a l’activitat constructora residencial i el mercat immobiliari, i en el cas de la indústria, les activitats d’alimentació i begudes s’erigeixen com el motor d’ocupació, accelerant el seu ritme de recuperació fins l’11,7% interanual. Entre les activitats amb major pes al territori, el tèxtil, confecció i cuir també experimenta una recuperació considerable. Respecte el teixit empresarial, igual que l’ocupació, manté una tònica positiva, però a un ritme molt més moderat.

Durant l’acte de presentació de l’Informe, l’alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, en representació dels catorze municipis que formen part de l’estudi, va declarar la satisfacció per aquestes dades que “confirmen que portem vint trimestres seguits de creixement, cinc anys sencers des del segon trimestre de 2013” però també va reconèixer que “malgrat això hi ha temes que ens preocupen de manera creixent” i va demanar “un compromís més gran dels agents socioeconòmics per fer front als reptes de la cronificació de l’atur, el canvi en les qualificacions, la transformació digital de les empreses i unes infraestructures que permetin refermar el territori com a motors productius de Catalunya”.

Una agenda de cooperació per afavorir l’ocupació

L’alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda, Isabel Garcia, va plantejar la necessitat d’un canvi de ritme i un canvi d’estratègia per fer front als grans reptes econòmics i socials i va proposar una agenda de cooperació per afavorir el desenvolupament local i l’ocupació. “Hem elaborat una proposta de 20 projectes concrets, que considerem factibles si veritablement cooperem i si som capaços d’influir en les institucions competents, que ens han de permetre d’una vegada posar-nos a desenvolupar una feina que obtingui més i millors resultats que els que avui assolim”, va detallar l’alcaldessa. La lluita contra la precarietat i el risc de cronificació en la desocupació, l’acompanyament i el suport en els canvis en la qualificació, l’impuls de la transformació productiva, i un territori sostenible són els quatre eixos d’aquestes propostes. “Empenyerem des de Santa Perpètua i des de la riera de Caldes per fer de les polítiques d’ocupació i desenvolupament local quelcom amb servei real per a les empreses, treballadors/es i la ciutadania en general”, va concloure.

 

Crèdit foto: Ajuntament de Sabadell

Darrera actualització: 17.02.2021 | 18:53