El Ple Municipal ha aprovat les ordenances fiscals de 2024 que tindran un increment generalitzat del 2,5%, a excepció de la taxa de residus i dels guals industrials. La proposta va comptar amb el suport de l'equip de govern format per Santa Perpètua en Comú i Esquerra; l'abstenció del PSC i el vot en contra de PP, Vox i Ciutadans.
La principal novetat recau en la taxa de residus que tindrà una doble imposició. El rebut de l'Ajuntament passarà de 111 a 117 euros que correspon a l'increment del 2,5% més un 3,35% pel que fa a la penalització de la Generalitat "per la baixa qualitat de la separació de residus que fem a les nostres llars", segons va explicar l'alcaldessa, Isabel Garcia. El Consell Comarcal també emetrà un rebut pel tractament de residus, que en cas de Santa Perpètua, suposarà un rebut de 48,40 euros per domicili, segons va informar el tinent d'Alcaldia de l'Àrea d'Organització i Serveis Generals, Adelino Macías. Aquesta nova fiscalitat està motivada per la nova Llei de Residus que obliga als ajuntaments a que la taxa de residus faci front al 100 per cent del cost del servei de recollida, transport i tractament de residus amb l'objectiu "de reduir la generació de residus i promoure una correcta separació i reciclatge per afavorir el medi ambient, la salut de les persones, l’economia circular i la lluita contra el canvi climàtic", segons va destacar la regidora de Medi Ambient, Jésica Jiménez.
L'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, va expressar que les ordenances fiscals seran "una peça clau en l’elaboració del Pressupost Municipal 2024". La primera edil va afirmar que "l'objectiu de l’Equip de Govern és assegurar un nivell d’ingressos municipals suficients amb l’objectiu d’arribar a un equilibri que pretén mantenir el nivell de serveis de qualitat a la ciutadania i poder finançar les polítiques socials, les inversions municipals i altres serveis amb garanties de suficiència i qualitat" i va afegir que "els ingressos municipals ens han de permetre mantenir l’escut social com hem fet fins al moment i projectar cap el futur el progrés de Santa Perpètua".
L'alcaldessa va explicar que la proposta d’increment d’impostos i taxes d’un 2,5% "està clarament per sota de l’actual IPC, que és del 3,5%, i això obligarà a ser molt curosos en el control de la despesa". També va destacar que a les ordenances fiscals "continuen vigents aspectes que vàrem introduir en darrers exercicis relacionats amb el medi ambient, la qualitat de l’aire i la salut de les persones, la promoció del vehicle híbrid i elèctric, les energies renovables i la contractació laboral indefinida en el nostre terme municipal".
Per últim, va indicar que "la gestió dels residus és un dels principals reptes que hem d’afrontar" i que cal reduir els residus i incrementar el nivell de separació i el reciclatge "per reduir el cost del servei i afavorir el planeta". La primera edil va anunciar que el nou model en la gestió dels residus municipals s'implantarà al llarg de 2024 amb la instal·lació d’uns nous contenidors intel·ligents i tancats. Aquest nou model "ens permetrà al 2025, quan disposem d’informació, bonificar, per primera vegada, a la ciutadania que separa i recicla adequadament els seus residus domèstics" i crear una "Taxa Justa".
El tinent d'alcaldia de l'Àrea d'Organització i Serveis Generals, Adelino Macias, va defensar la proposta de les ordenances fiscals i va indicar que la ciutadania haurà de fer "un esforç en matèria de residus per la nova llei".
El portaveu de Ciutadans, Kevin Romero, es va oposar a aquest increment i va demanar de cara a l'any vinent la congelació dels impostos; mentre que la portaveu del PP, Julia González, va manifestar que no era l'ocasió perquè la ciutadania assumeixi aquests increments.
La Corporació Local ha aprovat una modificació de crèdit per un import de més d'un milió d'euros, que es destinarà principalment al projecte de millora del reciclatge i recollida selectiva de residus. L'acord va comptar amb el vist-i-plau dels grups municipals de Santa Perpètua en Comú, Esquerra Republicana i PSC i l'abstenció del PP, Vox i Ciutadans.
El tinent d'Alcaldia Adelino Macías, va explicar que aquesta modificació permet pressupostar la totalitat del projecte de licitació del nou model de recollida de residus que ascendeix a 1.512.224,56 euros i que compta amb una subvenció de mig milió d'euros de l'Agència de Residus de Catalunya.
El regidor socialista Joan Martínez va mostrar la seva alegria per l'aposta per aquest sistema de recollida de residus ja que permetrà una taxa que "s'ajusti al que generem i no haguem de pagar de més per culpa d'aquells ciutadans que els importa ben poc el reciclatge, el medi ambient i el canvi climàtic". Martínez també va indicar que la clau de l'èxit del nou model estarà en les inspeccions i va afirmar que va ser el model pel que va apostar el PSC al darrer mandat.
Per la seva banda, el tinent d'Alcaldia Adelino Macias, va indicar que el procés per escollir el nou model ve de lluny i que cal treballar perquè el nou sistema "funcioni" i per a aquells que no facin correctament la separació hi ha d'haver "el pes de la inspecció".
El Ple municipal també va aprovar la delegació de la competència de la gestió del servei de tractament i valorització de les fraccions de voluminosos, orgànica i resta de Santa Perpètua de Mogoda a favor del Consell Comarcal del Vallés Occidental. La durada inicial de la delegació és de cinc anys, prorrogables de forma automàtica i successiva per períodes triennals, sempre que l’Ajuntament o el Consell Comarcal, indistintament, no comuniquin amb una antelació mínima d’un any la finalització de l'acord. La delegació s'iniciarà a partir de l'1 de gener de 2024. Prèviament, la Corporació havia aprovat una modificació puntual de l'Ordenança municipal de la gestió dels residus municipals que permet a l'Ajuntament delegar aquesta competència al Consell Comarcal. Tots els grups municipals van votar a favor de les dues propostes a excepció del PP, que es va abstenir.
El Ple del Consell Comarcal va aprovar a principis de mes la creació d’un servei comarcal de tractament de residus, al que s'han adherit diversos municipis de la comarca com ara Terrassa, Sabadell, Rubí o Sentmenat.
La regidora de Medi Ambient, Jésica Jiménez,va afirmar que amb aquesta delegació es disposarà d’un model semblant al de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i ofereix "l’oportunitat d’avançar cap a una fiscalitat dels residus més justa i transparent a tots els municipis de la comarca" i va enumerar una sèrie de beneficis com visibilitat cap a la ciutadania de la repercussió econòmica de separar correctament, “qui més contamina, més paga”, la millora de l’eficiència en la gestió del tractament dels residus municipals o l’homogeneïtzació comarcal de la fiscalitat del tractament.
El portaveu de Ciutadans, Kevin Romero, considerava que el sistema adaptat per l'Ajuntament "és el menys dolent i traumàtic per la població" i va destacar la necessitat de separar millor els residus que generem ja que "serà bo per a Santa Perpètua i per millorar el medi ambient". Romero considera que és una "taxa justa" i que cal motivar al ciutadà a reciclar i separar correctament.
Per la seva banda, la regidora socialista Olga Valenzuela va indicar que aquest nou rebut, que ve marcat per Llei, servirà per pagar la penalització que afronten els ajuntaments per no separar correctament els residus i va confiar que el govern municipal adopti mesures per arribar a un nivells adequats de separació i també va demanar més conscienciació a la ciutadania per reciclar i separar correctament els residus. Va afegir que votaven a favor de la proposta per "responsabilitat".
El Ple extraordinari es va iniciar amb un minut de silenci en memòria de Pere Bufí que va ser durant 23 anys alcalde de Santa Perpètua. Bufí va morir el dimecres 11 d'octubre a l'edat de 72 anys. L'alcaldessa Isabel Garcia va destacar que Pere Bufí va encapçalar el primer Consistori democràtic i que durant molts anys va liderar la transformació de Santa Perpètua. L'Ajuntament de Santa Perpètua va decretar tres dies de dol oficial, amb les banderes a mig pal a la Casa de la Vila i un crespó negre al balcó de l'Ajuntament.