Les ordenances fiscals s'incrementaran un 2,4% a excepció de la taxa per la gestió de residus que puja un 17,20%
El Ple va aprovar inicialment les ordenances fiscals de l’exercici 2025 en una sessió extraordinària celebrada el 16 d'octubre. El punt va comptar amb els vots favorables de l’equip de govern, format per SPEC i ERC; els vots contraris de PP, VOX i CS i l’abstenció del PSC.
En la seva introducció a la proposta, el tinent d’alcaldia i president de l'àrea d’Organització i Serveis Generals, Adelino Macías, va recordar la utilitat pública dels impostos, taxes i preus públics i va voler repassar els diferents serveis que s’ofereixen des de l’Ajuntament de Santa Perpètua en favor de la població en tots els àmbits, des de la seguretat a la promoció del comerç o els esports, entre molts d’altres. En aquest sentit, Macías va expressar que “tots els serveis que presta l’Ajuntament se sostenen de les taxes i dels impostos".
Per a l’exercici 2025, la majoria d'impostos i taxes municipals s'incrementaran un 2,4%, prenent com a referència l’IPC del mes d’agost, aquest és el cas de l’Impost de Bens Immobles (IBI). En canvi, la major pujada es dona en l'ordenança reguladora de la Taxa per a la gestió de residus municipals, que experimentarà un increment del 17,20% respecte a la d’enguany. Amb aquesta actualització, el regidor de Serveis Econòmics va indicar que queda coberta gairebé la totalitat del cost del servei, acomplint la normativa europea vigent. D’aquesta manera, la quota tributària per unitat d’habitatge, local comercial inactiu, solar sense edificar o local industrial serà de 138 euros, quan l’exercici anterior era de 117,75 euros. En l'àmbit comercial, que es classifica segons els tipus de residus generats, les quotes anuals aniran dels 271, 5 euros als 872,55 euros.
Pel que fa a l'Impost de Béns Immobles, Serveis Econòmics valora en 45,88 euros l’increment en els impostos que pagarà una família al barri de Can Folguera Vell o de 51,95 euros una de Can Folguera nou, per exemple. Aquesta pujada fa referència a la totalitat de les taxes que paga un perpetuenc entre l’IBI, les taxes de residus i l’impost de vehicles. A la resta de barris la pujada dels impostos van des dels 50,03 euros a Centre Vila o els 62,42 euros a La Florida, barri al qual se li pot sumar la taxa pel gual.
El regidor del PSC, Joan Martínez, va mostrar la seva conformitat en l’argument del ponent que els serveis s’han de mantenir, però va expressar la seva preocupació per l’augment de taxes vinculades a les activitats esportives o les què corresponen al lloguer d’equipaments com les pistes de tennis. Joan Martínez també va lamentar que no hi hagi noves bonificacions per a la taxa de residus tot i la “notable pujada” i va demanar una bonificació retroactiva quan s’hagi implantat el nou model de residus amb els contenidors intel·ligents.
La portaveu del PP, Julia González, va expressar en la seva intervenció que els ciutadans no es mereixen una pujada tan elevada ja que “els sous no pugen i els impostos no paren de fer-ho”.
El portaveu de CS, Kevin Romero, va manifestar la necessitat de l’augment de la taxa de residus perquè així ho demanda la llei però va lamentar que, per compensar, el govern "hauria d’haver congelat la resta d’impostos".
En resposta a les intervencions dels grups de l’oposició, el regidor de Serveis Econòmics, Adelino Macías, va expressar que, pel que fa a la taxa de residus, l’Ajuntament ha estat capaç de “redimensionar el cost de la gestió de residus amb el nou model que s’implantarà en breu, el que ha comportat reduir l’augment de la taxa de residus”. Macías va lamentar, això sí, no haver pogut ser municipi - prova pilot amb els contenidors intel·ligents i tenir-los instal·lats a Santa Perpètua a la primera part del 2024. Això, va indicar Macías, hauria permès tenir dades per a l’exercici 2025, explotar-les i crear l’itinerari de la taxa justa o per aportacions ciutadanes.
En la seva intervenció final, l’alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, va indicar que la proposta d’ordenances pretén “assegurar el nivell d'ingressos suficients per poder mantenir els serveis i finançar les polítiques socials, les inversions i altres serveis amb garantia de suficiència i qualitat”. De fet, Garcia va manifestar que les taxes, impostos i preus públics suposen un 65% del total d’ingressos de l’Ajuntament.