Les obres de rehabilitació de la nau alta del Vapor Aranyó continuen a bon ritme i es preveu que finalitzin al mes de març de 2021. Els treballs es van iniciar el 16 de setembre i inclouen el conjunt d’actuacions necessàries per a garantir la conservació, preservació, protecció, rehabilitació i reutilització de la nau per destinar-la a ús cultural i d’equipament públic. Les obres es van adjudicar a l’empresa Cots i Claret i disposen d’un pressupost de 2.370.609,73 euros. La rehabilitació forma part del Projecte turístic industrial del Vapor Aranyó Centre d’Indústria Viva que està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea.
L’alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, i els regidors d’Urbanisme, Jordi Navarro, i Cultura, Marçal Solà, juntament amb altres edils de l’equip de govern municipal van visitar el 8 de juliol les obres de rehabilitació de la nau alta. Els treballs es van aturar set setmanes a causa de l’Estat d’Alarma i la pandèmia provocada per la Covid-19. “Les obres a dia d’avui estan realitzades en un 40% i fins ara no s’ha aprovat cap modificació dels terminis, de manera que l’empresa adjudicatària ens ha manifestat que s’intenta ajustar al termini inicial d’execució de divuit mesos i recuperar el temps perdut”, ha explicat el regidor d’Urbanisme, Jordi Navarro. L’edifici de la nau alta del Vapor data de l’any 1872 i consta de planta baixa i primera amb un total de 1.641,02 metres quadrats. L’equipament acollirà el futur museu municipal en la primera planta i una sala polivalent a la planta baixa amb capacitat per a 350 persones.
“La visita ha estat molt interessant perque en aquest punt de les obres hem pogut visualitzar d’alguna manera les tripes de l’edifici, tot el reforç estructural de la nau, que ara ja es taparà i que respecta per una banda els elements d’aquest edifici del segle XIX i que alhora incorpora reforços de bigues, voltes i estructura per poder reconvertir l’edifici als nous usos”, ha afirmat Jordi Navarro que ha recordat que la nau està qualificada com a Bé cultural d’interès local i forma part del Pla especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic de Santa Perpètua. El regidor també ha explicat que s’està treballant en la coberta de l’edifici, i que s’estan rehabilitant o substituint les bigues de fusta i el sostre mantenint la imatge original, i que alhora s’està reforçant la coberta per aconseguir un millor aïllament tèrmic, per acabar de tancar amb una teulada per tal de mantenir la imatge històrica de l’edifici.
“L’objectiu d’aquestes obres sempre ha estat rehabilitar la nau des del punt de vista patrimonial i històric, conservant tots els elements imprescindibles que mostren la vida d’aquest edifici”, ha apuntat l’alcaldessa, Isabel Garcia que ha recordat que la planta baixa es destinarà a espai polivalent mentre que la primera acollirà el futur Museu de la ciutat. “Volem consolidar aquest edifici com a testimoni històric i de memòria col·lectiva, i alhora posar-lo de nou en ús al servei de la ciutadania de Santa Perpètua destinant-lo a un ús cultural i d’equipament públic”, ha indicat la primera edil que ha recordat que aquestes obres formen part del Projecte turístic industrial del Vapor Aranyó Centre d’Indústria Viva. Aquest projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de Catalunya 2014-2020 i en el seu conjunt suposarà una inversió total de 3.233.971,12 euros, dels quals el FEDER aporta 1.361.560,64 euros, la Diputació 600.000, mentre que la resta es sufraga amb recursos municipals. El projecte també inclou la nau baixa que acull la màquina de vapor, ja rehabilitada, i l’espai del jardí, que formarà part del Museu i contindrà part del programa museològic. També preveu la urbanització de l’entorn, com ara la plaça d’accés a l’edifici que es dirà Plaça del 8 de març, com a homenatge a les dones.
Del nou museu, també en formaran part els espais històrics de la Granja Soldevila, rehabilitats fa pocs mesos per a la seva recuperació per a aquests usos. Són el Celler, l’antesala de la Formatgeria, la Formatgeria i l’Auditori de la Granja Soldevila, que se sumaran, juntament amb l’església de Santiga, al projecte d’aquest futur museu de la ciutat que tindrà com a eix central El Vapor.
Els Fons FEDER de la Unió Europea volen promoure la protecció i el desenvolupament del patrimoni natural i cultural i enfortir la cohesió socioeconòmica dins de la Unió Europea.