L'ElectroCatFP dona visibilitat a l'FP i projecta la sostenibilitat i el vehicle elèctric com a iniciatives puntals
L’INS Andreu Nin, d'El Vendrell s’emporta la major part dels premis d’aquesta iniciativa pionera de l’Ajuntament de Santa Perpètua. L’onzena edició de l’ElectroCatFP va cloure dissabte 25 de maig amb molt bones valoracions per part de l’organització, l’Ajuntament de Santa Perpètua, i dels centres de FP participants. Finalment, van ser catorze instituts els que hi van prendre part amb l’alumnat en formació d’automoció d’arreu de Catalunya i també de Santander.
L’Institut Andreu Nin d'El Vendrell va ser el guanyador indiscutible de la jornada en obtenir el primer Premi de l’ElectroCatFP i els guardons a la millor comunicació, innovació i projecte. A més, es va endur mencions especials a la sostenibilitat i al major nombre de voltes al circuit.
El segon premi de l’ElectroCatFP va ser per l’Escola Municipal del Treball, de Granollers, que també va obtenir menció al millor disseny mentre que el tercer premi se’l va endur l’Institut Montilivi, de Girona.
Els premis atorgats al primer, segon i tercer classificat van ser diferents capses d’eines.
El parc Central va ser, per primera vegada, l’escenari d'aquest projecte tecnològic i d’innovació on estudiants de cicles formatius de formació professional d’automoció han construït i posat a prova en un circuit urbà prototips de vehicles elèctrics. L’alumnat ha treballat durant el curs el disseny i la construcció des de zero del vehicle sota una base motriu comuna.
Des de l’organització han valorat molt positivament el canvi d’ubicació de l’ElectroCat en considerar-ho "més adequat i amb un control més senzill de les diferents fases de la competició". També, centenars de persones van poder gaudir de la jornada des dels diferents espais del parc.
L’ElectroCatFP contempla dues fases diferents a valorar, una que posa l’accent en el projecte pel que fa als àmbits tècnic i creatiu i una segona fase de proves estàtiques i dinàmiques. Pel que fa a la fase del projecte, aquesta s’inicia al mes de desembre i té lloc durant tot el curs d’automoció dels participants. Els equips van ensenyar i explicar al jurat el disseny del prototip i el projecte de fabricació del mateix.
La fase de proves són les realitzades aquest dissabte i inclouen verificacions, dinàmiques, estàtiques, una avaluació tècnica del vehicle, d’eslàlom, rampa o d’acceleració en recta, entre d’altres.
La regidora de Desenvolupament local, Laura Oliver, es va mostrar molt satisfeta de la jornada de dissabte i va posar en valor la participació dels joves en aquest projecte pioner nascut a Santa Perpètua. A més, Oliver també va voler destacar la participació de diverses dones a l’ElectroCatFP "perquè es tracta d’un espai majoritàriament d’homes i que hi hagi presència femenina és un punt a destacar".
L’alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, va lloar la combinació de formació, sostenibilitat i vehicle elèctric proposat per l’ElectroCatFP, "un projecte consolidat d’onze anys de vida". "Des de l’Ajuntament de Santa Perpètua treballem per difondre nous projectes vinculats a la formació professional que tinguin un resultat positiu en les nostres vides, en aquest cas promovent la sostenibilitat i les energies renovables". Garcia ha destacat la implicació d’instituts, patrocinadors i de la pròpia administració en l'organització de l’ElectroCatFP.
Els instituts van destacar el bon ambient de la jornada de dissabte i l'organització de l’activitat en consonància amb l’esforç realitzat pels centres durant tot l’any. El pilot del prototip guanyador a l’ElectroCatFP, Ian del Pozo, de l’Institut Andreu Nin, d'El Vendrell, expressava que la jornada havia estat molt emocionant a més d’una "explosió de molts sentiments". "Ha estat un treball molt intens que ens ha acompanyat durant tot el curs que ens ha donat molt bons resultats". Del Pozo destacava que l’ElectroCatFP és un projecte conegut per l’alumnat que cursa la formació en automoció.