L’atur a Santa Perpètua creix un 4,5% al maig i supera les 1.700 persones

Dimarts, 9 de juny de 2020

Santa Perpètua de Mogoda ha acabat el mes de maig amb 1.707 persones inscrites a les llistes d’atur de les Oficines de Treball de la Generalitat. La xifra representa un increment intermensual de l’4,5%, i un total de 74 persones desocupades més. L’atur del municipi no superava el llindar de les 1.700 persones des del maig de l’any 2016. El creixement relatiu de Santa Perpètua es produeix en consonància amb els increments de les comarques del Vallès i la demarcació de Barcelona (entre el 4% i el 5%), i se situa un punt percentual per sobre del valor del país. La situació respecte a l’any passat s'accentua, amb un ascens relatiu del 25,1% (+342 aturats/des), segons dades de l’observatori socioeconòmic de l’Associació de Municipis de l’Eix de la riera de Caldes. El municipi tampoc registrava un increment de la desocupació d’aquesta magnitud des de gener de 2010, en els darrers estadis d’impacte de la crisi econòmica de l’any 2008. El creixement de l’atur al municipi ha estat gairebé lleugerament inferior respecte a les comarques vallesanes (entre el 26-27%), de la demarcació de Barcelona (+28,8%) i de Catalunya (30%).

L’atur intermensual el mes de maig creix per ambdós gèneres, però ho fa amb més força entre el col·lectiu masculí (+6,5%) i respecte l’any passat, la desocupació incrementa un 33,0% entre els homes (+180 aturats) i gairebé un 20% en el col·lectiu femení (+162 aturades).

Per grups d’edat, l’atur intermensual presenta més afectació en el segment d’edat més jove (menors de 29 anys), que creix un 14,3%. Aquest fet es pot explicar per què aquest col·lectiu té un fort component de temporalitat en l’activitat laboral (que s’intensifica en els mesos d’estiu). Amb la paralització parcial del mercat de treball, i sobretot, degut a l’afectació en els sectors de comerç i restauració, les perspectives laborals per aquest col·lectiu generen un alt grau d’incertesa. D’altra banda, cal destacar que l’atur intermensual també ha incrementat en el segment de majors de 45 anys (+3,5%).

L’atur intermensual creix més en els perfils amb menys formació acadèmica. En contraposició, l’atur davalla en els perfils amb formació universitària (-2,9%). Pel que fa als grups d’ocupació, l’atur intermensual incrementa principalment en tres categories: els treballadors de serveis (+5,7%), els treballadors qualificats (+5,1%) i els treballadors no qualificats (+4,4%). Per sectors de darrera ocupació, cal destacar que és en els perfils provinents del sector terciari és on creix més l’atur en termes absoluts (+55 persones)


Demandants d’ocupació

El total de persones demandants d’ocupació del municipi, dada que inclou tant les persones aturades registrades com els demandants de feina ocupats, ha incrementat un 27,6% respecte al mes d’abril. Respecte l’any passat, el total de demandats d’ocupació al municipi creix un 127,0% (+2.210 nous demandants), fet que denota l’excepcionalitat i la gravetat de la situació actual en el mercat de treball. En total, són 3.950 les persones del municipi que estan apuntades al SOC com a sol·licitants de feina, de les quals 2.168 estan ocupades. A Santa Perpètua, l’increment en el nombre de demandants d’ocupació respecte el mes passat s’ha produït principalment entre els homes (+32,9%), amb 460 nous sol·licitants. Pel que fa al col·lectiu femení, el creixement és menor, al voltant de les 400 persones (+23,3%)

Darrera actualització: 17.02.2021 | 19:20