L’alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda, Isabel Garcia, ha informat que Santa Perpètua continua en zona de risc amb «un increment considerable de casos positius» de Covid-19 al municipi. En aquesta entrevista, la primera edil mostra la seva preocupació per la situació i sol·licita a la Generalitat més recursos al sistema sanitari i demana que prengui les mesures necessà ries per aturar la pandèmia de «forma valenta i clara». També fa una crida a la «complicitat i la solidaritat del conjunt de la ciutadania» per seguir totes les recomanacions sanità ries per combatre la Covid-19 i evitar nous contagis.
Les darreres dades apunten a un increment important dels nous contagis per Covid-19. Com consideren que s’ha arribat a aquesta nova situació, que s’ha comparat al mes de març?Estem molt preocupats. Durant bona part de la pandèmia Santa Perpètua havia estat per sota de la mitjana de casos positius de la comarca, de l’Àrea Sanità ria Metropolitana Nord i de Catalunya. La situació ha canviat en els darrers 15 dies i ara estem per sobre de la mitjana, en zona vermella i de risc, amb un increment considerable de casos positius al municipi. És evident que hi ha una relaxació d’una part de la ciutadania que no respecta com cal les normes sanità ries de protecció. Tot i que Santa Perpètua no està en la zona metropolitana de restriccions, la tenim a tocar i la mobilitat dins d’aquesta à rea és molt important, ja sigui per raons de feina, comercial, de serveis o d’oci.
Quina és la situació actual del sistema sanitari? Per les informacions que tenim l’Hospital de Mollet no està en aquests moment molt tensionat. El perfil dels nous contagiats ha canviat i ara són molt més joves, una mitjana de 37,5 anys. Per tant, en molts dels casos no es requereix hospitalització. Però això pot canviar en qualsevol moment si no prenem mesures. En canvi el CAP està atenent a més usuaris i ha vist incrementada l’afluència de més persones i es realitzen més proves que a l’inici de la pandèmia. Però és molt preocupant que al nostre CAP no existeixi la figura del rastrejador/a o informador/a. Necessitem més recursos al sistema sanitari per fer el seguiment i el control dels nous contagis. Després de tot el que hem passat, no és de rebut que la Generalitat no estigui reforçant els equips sanitaris.
Molts ciutadans/es es queixen de trobades d’un nombre important de joves a diferents espais del municipi, que no prenen les mesures de seguretat necessà ries i obligatòries. Què fa el Consistori en aquests casos?La Policia Local ha incrementat la presència en determinats punts de la ciutat i a determinades hores quan es donen aquestes concentracions de joves. Quan els troben els informen i aconsellen sobre les mesures sanità ries de seguretat, però no es fà cil controlar tota la ciutat amb els efectius que tenim. Per això, és tan important la col·laboració ciutadana i la de les famÃlies respecte dels seus fills. Hem de fer un treball conjunt de prevenció. També s’ha incrementat el control del compliment de la distà ncia social a les terrasses de bars i restaurants, perquè no només són grups de joves els que incompleixen les normes sanità ries. Insisteixo, necessitem la complicitat i la solidaritat del conjunt de la ciutadania.
Quines mesures considera l’Ajuntament que cal aplicar per a la contenció de la malaltia?Des del nostre punt de vista, la Generalitat de Catalunya no està prenent les suficients mesures de forma valenta i clara. Per exemple, tota la Regió Metropolitana hauria d’estar en una mateixa zona de restriccions, perquè la mobilitat en aquest territori, on viuen més de 5 milions de persones és molt elevada. Nosaltres som veïns de Montcada i Reixac, que sà està a la zona de restriccions metropolitana, però moltes altres persones es mouen per la regió metropolitana i venen a treballar als polÃgons industrials, per exemple. Respecte a les mateixes restriccions no sembla coherent afectar cinemes i teatres, on hi ha un control més exhaustiu i no s’han detectat brots, i mantenir obertes terrasses i platges. És molt preocupant que la Generalitat no estigui reforçant el personal sanitari de l’atenció primà ria per fer front a la pandèmia.
Quines recomanacions fa a la ciutadania?Hem de ser molt conscients que el virus continua entre nosaltres i que no ens podem relaxar. Estem veient com es detecten brots arreu del territori que porten a incrementar les restriccions. Abans deia que hem de fer un treball col·lectiu de responsabilitat i solidaritat. Si abans và rem ser capaços de fer baixar la corba de contagis, ara també ho podem fer. Hem de mantenir les normes bà siques sanità ries: l’ús de la mascareta, mantenir la distà ncia social en tot moment i la rentada de mans. D’altra banda i vist el que està passant en altres municipis, hem d’evitar, en la mesura de les possibilitats, desplaçaments i trobades innecessà ries. El confinament durant l’Estat d’alarma va ser molt dur. Ara fa bon temps i tenim ganes de sortir i relacionar-nos, però no podem baixar la guà rdia. Per això, faig una crida al conjunt de la ciutadania, per a mantenir-nos alertes i respectar les normes sanità ries de seguretat. No posem en perill la salut de les persones que estimem. Hem de continuar cuidant-nos per cuidar.