L'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda està duent a terme un procés participatiu amb l'objectiu de redactar l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI) del municipi. El Consistori ha creat una comissió político-tècnica, encapçalada per l'alcaldessa, Isabel Garcia, i de la qual també en formen part regidors de l'Equip de Govern i personal tècnic de les diferents àrees municipals. En aquest procés participatiu també s'ha implicat el Consell Municipal de Medi Ambient, format per representants dels partits polítics amb representació al Consistori i d'entitats del municipi, que va fer les seves aportacions en la sessió celebrada el 14 de desembre. En aquest sentit, també s'ha presentat el projecte als representants dels grups municipals de l'oposició, en el marc de les comissions informatives del ple de desembre de les àrees de Presidència i Desenvolupament Local i de Territori i Sostenibilitat.
L'Ajuntament ha encarregat a l'Estudi Ramon Folch i Associats, S.L (ERF) la redacció del projecte, que preveu presentar a les convocatòries d'EDUSI del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). L'objectiu és donar resposta als reptes econòmics, ambientals, climàtics, demogràfics i socials i millorar la qualitat de vida de la ciutadania de forma integrada, tenint en compte aspectes com la inclusió social, els recursos i el medi ambient, l'economia baixa en carboni i les tecnologies de la informació i la comunicació.
Durant el procés participatiu, els agents implicats han identificat i analitzat els problemes del municipi, han definit les prioritats i s'han fixat tres objectius estratègics: Integrar la ciutat, el patrimoni i la indústria; generar noves oportunitats d’ocupació guanyant cohesió social; i augmentar la qualitat ambiental de la ciutat eficient i connectada. Les dades recollides d'aquestes sessions d'anàlisi i diagnosi es materialitzaran en l'Estratègia.
L'objectiu estratègic d'integrar la ciutat, el patrimoni i la indústria consisteix en consolidar l'equilibri de la ciutat per tal que continuïn coexistint la indústria, el patrimoni històric i els espais verds en un entorn saludable. En aquest sentit, es preveuen accions de protecció i foment del patrimoni cultural, industrial i natural i de rehabilitació de la ciutat i la millora del medi ambient.
Generar noves oportunitats d’ocupació guanyant cohesió social és el segon objectiu estratègic. En aquest cas el gran repte que es planteja Santa Perpètua de Mogoda és impulsar la cohesió social mitjançant la promoció de noves oportunitats de feina, consolidant l'ocupació industrial i de polítiques contra la pobresa i l'exclusió social. Per fer això es plantegen línies d’actuació relacionades amb la rehabilitació integral, el suport als grups desfavorits i la reducció de la pobresa energètica i l'impuls de plans d'ocupació, la promoció del talent i la formació.
Millorar la qualitat ambiental i l'eficàcia dels serveis urbans mitjançant la mobilitat sostenible, l'eficiència energètica i l'impuls de l'ús de les TIC són les línies d'actuació en el marc del tercer objectiu estratègic centrat en augmentar la qualitat ambiental de la ciutat eficient i connectada. Aquest punt inclou accions com el desenvolupament del pla de mobilitat urbana sostenible i l'impuls de la intermodalitat; l'augment de l'eficiència energètica dels edificis públics i privats; i la modernització de l'administració i els serveis urbans a través de les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).
Els objectius estratègics i les línies d'actuació són el primers resultats de les aportacions realitzades pel Consell Municipal de Medi Ambient i de les dues reunions mantingudes en el marc del procés participatiu per la comissió político-tècnica. En una primera trobada, seguint el mètode DAFO (debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats) els participants van identificar i analitzar la situació del municipi en els diferents àmbits estratègics; mentre que en la segona es van detallar i prioritzar projectes i actuacions.