El Ple de la Corporació ha aprovat per unanimitat l'adhesió de l'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda com a membre de ple dret a la futura Associació Xarxa de Municipis de l’Economia Social i Solidària. L’Assemblea constituent de la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària, de la qual formen part una cinquantena de poblacions, tindrà lloc el proper 29 de març a Barcelona. L’alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, serà la representant del nostre municipi a l’organisme.
L’adhesió respon a la proposició acordada per unanimitat per tots els grups municipals aprovada a la sessió plenària del novembre de 2015, donant suport a la Declaració de Barcelona, sorgida de la Trobada Internacional de Municipalisme i Economia Solidària, del 22 i 23 d’octubre d’aquell any, segons va detallar l'alcaldessa durant la sessió plenària, celebrada aquest dijous 26 de gener. Isabel Garcia va assenyalar que són les ciutats i els ajuntaments, com a administracions més properes a la ciutadania, els que han de fer un pas endavant per lluitar contra la crisi i promoure la creació d'ocupació, malgrat no tenir les competències ni disposar dels recursos econòmics. L'alcaldessa va indicar que des de l'Ajuntament ja es treballa per afavorir aquest tipus d'economia social i solidària, però que es pot fer més i per això es vol formar part d'aquesta xarxa de municipis perquè “volem compartir aquestes experiències, reflexions i alhora bones pràctiques”.
El manifest aprovat pel Consistori declara la voluntat municipal “de contribuir al creixement de l’economia social i solidària als nostres municipis i de fer-ho des del diàleg permanent amb els seus actors i des de la creació d’espais comuns entre nosaltres que ens permetin compartir, línies de treball, bones pràctiques, reflexions, activitats i recursos”, assenyala el manifest aprovat pel Consistori. L’Ajuntament considera que cal explorar un nou model de desenvolupament territorial que mobilitzi millor els recursos endògens i prioritzi les dimensions socials, ambientals i humanes de l’economia a fi de resoldre més eficaçment les necessitats de la ciutadania. També coincideix a assenyalar que les iniciatives de l’anomenada economia social i solidària, que neixen per l’empenta del mateix veïnat, i no prioritzen el lucre sinó la satisfacció de necessitats i la utilitat social, són agents de desenvolupament local, perquè creen llocs de treball a la localitat i els mantenen, perquè faciliten serveis locals a productors, consumidors i treballadors, i perquè tot això ho fan, a més, promovent l’acció ciutadana i reforçant els vincles comunitaris.
La sessió plenària del mes de gener també ha aprovat per unanimitat la pròrroga del Pla local d'Igualtat 2012-2016 fins al 31 de juliol de 2017 amb l’objectiu de continuar amb el treball iniciat. La regidora d'Igualtat, Sandra Gómez, va detallar que durant el 2016 la Generalitat ha encetat un treball en l'àmbit del col·lectiu de diversitat de gènere en els plans locals i que ara es continuarà treballant amb la Diputació de Barcelona per acabar de fer el nou Pla.
Proposicions
La Corporació també ha aprovat per unanimitat les tres proposicions dels grups municipals. Així Santa Perpètua es suma a la campanya Casa nostra és casa vostra de suport a l’acollida de població refugiada en trànsit a Europa, víctima dels conflictes armats a l’àrea mediterrània. L’Ajuntament de Santa Perpètua es compromet a oferir serveis gratuïts de primera acollida (informació i assessorament) per garantir un assessorament objectiu i equitatiu en defensa dels drets de les persones afectades per les clàusules sòl i sobre els crèdits contractats en base a l'Índex de Referència de Préstecs Hipotecaris (IRPH). El consistori també estudiarà la possibilitat de signar un acord de col·laboració per a la defensa jurídica d’aquestes persones amb el Col·legi d’Advocats de Sabadell. Per últim, dóna suport a les cambreres de pis del sector turístic i reclamarà al Ministeri de Treball l'elaboració d'un pla sectorial.