L'Ajuntament rebat les dades sobre qualitat de l'aire d'un informe d'una empresa suïssa

Dimarts, 30 d’abril de 2024

Un informe de l’Ajunta­ment de Santa Perpètua de Mogoda rebat les dades publicades al darrer estudi de la qualitat de l’aire que ha publicat per l’empresa suïssa IG Air i del qual se n’han fet ressò diferents mitjans de comunicació, que situaven Santa Perpètua, juntament amb Mollet i Granollers, com les ciutats més contaminades de l’Estat.

L’informe, realitzat pels serveis tècnics municipals de Canvi Climàtic i Medi Ambient, detalla que després d’analitzar i valorar el document de l’empresa IG Air “podem dir que aquest és un estudi poc rigorós i conseqüent­ment es poden derivar conclusions incorrectes i poc precises del mateix”. El document municipal també destaca que l’estudi suís tampoc “no llista, no concreta i no especifica les fonts de registre, i no llista, especifica o concreta, on estan localitzats, i com estan distribuïts aquests punts de mesura”. “En tot cas, al web d’aquesta empresa s’apunta a l’estació de la Generalitat situada a l’avinguda de Girona, que precisament no mesura aquest tipus de partícules”, ha detallat el regidor de Canvi Climàtic i Transició Energètica, Sergi Hernández. I és que, com també apunta l’informe municipal, “les dades relatives a les PM2,5 són inexistents en el nostre municipi, ja que en les estacions de mesura de Santa Perpètua de Mogoda només es mesuren les PM10 i no les PM2,5”. En aquest sentit, el Consistori va realitzar entre els mesos de febrer i març un estudi amb aparells de mesurament de contaminants atmosfèrics de l’empresa Bettair Air Quality que sí analitzava les partícules PM2,5. “Les dades difereixen significativament de les presentades a l’estudi de l’QAir” manifesta l’informe municipal “amb un biaix significatiu de quatre punts”. Les mesures de l’estudi municipal, que es van prendre a la Rambla, van registrar una mitjana de 12 μg/m3, mentre que l’estudi que va publicar IQAir indicava una mitjana de PM2,5 de 16,1 μg/m3. 
D’altra banda, l’informe municipal també especifica que les altres “dades  registrades en les estacions de la Generalitat i la Diputació donen valors iguals i/o més elevats a la ciutat de Barcelona i per sota dels mencionats a l’estudi als municipis de Santa Perpètua, Mollet i Granollers”.
Sergi Hernández ha recordat el compromís del Consistori perpetuenc en combatre aquesta problemàtica. “Som absolutament conscients de la baixa qualitat de l’aire i dels nivells de contaminants atmosfèrics del nostre territori i som els primers a posar mesures, dins de les nostres possibilitats i competències”, ha explicat. L’edil també ha afegit que “els límits de la legislació vigent són inadmissibles i creiem que la llei hauria d’atendre els valors que determina l’Organització Mundial de la Salut (OMS), situats en els 10 μg/m3 en el cas de les partícules PM2,5”
“Com a Ajuntament, és una prioritat i orientem totes les polítiques a la defensa del medi ambient i a la lluita contra el canvi climàtic amb accions com ara el Pla local de millorar de la qualitat de l’Aire, la propera implantació de la Zona de Baixes Emissions, la promoció del vehicle elèctric i el projecte municipal, la defensa del transport públic, la promoció de la pacificació del trànsit al nucli urbà i el PAESC 2020 i 2023, que ens ha permès reduir les emissions un 40% i que aconseguirem la reducció del 55% de cara al 2030”, ha afegit Hernández. 
El regidor ha informat que el Consistori emetrà un comunicat als mitjans de comunicació per rebatre l’informe suís. 

Darrera actualització: 30.04.2024 | 09:19