L’any 2016 l’Ajuntament va declarar el municipi lliure d’aplicació de glifosat. La Regidoria de Medi Ambient explica que des de llavors en cap moment s’ha aplicat aquest producte que afecta a la salut i al medi ambient en parcs, jardins i voreres. “Tant és així que l’any 2016 el desherbatge (treure les males herbes) es va fer tot mecànic i manual”, afegeix.
Des d’aquest any, l’Ajuntament ha començat a aplicar productes naturals que cremen les males herbes per tal d’incrementar l’eficàcia al servei, “hem de comptar que en el poble hi ha 5.272 arbres dels quals un 40% es troben en escocells. Per això en els darrers dies tothom ha detectat personal de l’empresa contractada per l’ajuntament fent aplicacions d’herbicida a les males herbes dels escocells i voreres dels carrers amb equips de protecció”. Els herbicides aplicats aquest any han estat un extracte d’origen vegetal que crema les herbes i l’equip de protecció s’ha de dur per normativa en l’aplicació de qualsevol producte. Des de Medi Ambient expliquen que el servei de manteniments de parcs i jardins treballa per una jardineria ecològica i sostenible tot mantenint els espais amb criteris i mètodes més segurs per a les persones. Actualment s’estan plantejant nous mètodes alternatius al glifosat i per això s’ha sol·licitat un estudi a l’enginyer Eliseu Guillamon sobre la utilització del glifosat en espais verds públics. Segons aquest estudi els mètodes que aplicarà l’Ajuntament seran mecànic per al tractament de mals herbes en espais amplis i per al tractament en voreres i ferms durs; amb i sense mulch per al tractament d’escocells; i de sega mecànica deixant zones verdes sobre sauló per al tractament de zones de sauló.
L’Ajuntament de Santa Perpètua expressa que, al igual que altres municipis, s’està fent un esforç per trobar mètodes alternatius al glifosat. “Per això és necessari que la ciutadania no vegi com a antiestètic la presència de males herbes en segons quins llocs, ja que poden solucionar en ocasions problemes com l’erosió del sòl o són hàbitat d’insectes depredadors de plagues d’arbres”.