La plaça de la Vila va acollir ahir a la tarda l'acte institucional del 25 de novembre, Dia Internacional per l'erradicació de la violència masclista. Un manifest elaborat per un grup de dones perpetuenques afectades per aquesta xacra va colpir les persones congregades a la plaça on 52 parells de sabates simbolitzaven les 52 dones assassinades fins ara en aquest 2019 a mans de les seves parelles o exparelles.
En aquest context de lluita contra aquesta xacra social, l'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, acompanyada de la regidora d'Igualtat i Drets Civils, Sandra Gómez, va refermar el compromís municipal de lluita contra la violència envers les dones i va denunciar "aquelles forces polítiques que neguen o volen amagar la violència masclista". Garcia va afirmar que "aquestes posicions són contràries a la democràcia, a la llibertat de les dones, a la realitat feridora de les dades i a la defensa dels drets humans. No deixarem passar ni una d’aquestes posicions sense una resposta contundent".
El Ple de l'Ajuntament de Santa Perpètua del mes de novembre aprovarà, per unanimitat, una proposició que referma el compromís municipal de continuar lluitant contra la xacra social de la violència masclista, segons va informar l'alcaldessa, que també va anunciar una Declaració Institucional de suport a la víctima de la “Manada de Manresa”, impulsada pel Consell Municipal d’Igualtat.
Durant el seu discurs, Isabel Garcia va recordar que aquest any ja es compatibilitzen 52 dones assassinades en el conjunt d'Espanya, vuit d'elles a Catalunya i més de 90 víctimes col·laterals.
D'aquesta manera va dir l'alcaldessa es vol expressar "la nostra sororitat amb totes les dones víctimes de violència sexista i enviar-les el missatge que no estan soles, que estem al seu costat".
Isabel Garcia va recordar que entre el 2016 i el 2018 s’han registrat a Catalunya cinc violacions en grup. I va aplaudir la decisió de la Fiscalia de recórrer la sentència de la Manada de Manresa "per a que els condemnats ho siguin per violació i no per abús sexual". L'alcaldessa ha titllat la sentència de l'Audiència de Barcelona de "vergonya".
Des de l'Ajuntament de Santa Perpètua s'impulsa una eina de treball que seria una Plataforma Cívica Ciutadana compartida per dones i homes, que vehiculi les necessitats i propostes en temes d’igualtat i de violència masclista i fomenti l'enfortiment de la ciutadania en actes unitaris. Isabel Garcia va afirmar que "No defallirem. No pararem de reclamar els nostres drets com a dones lliures. Estem decidides a guanyar-li la batalla a la violència masclista, costi el que costi!"
Per a l'Ajuntament de Santa Perpètua, el conjunt de les administracions han de mantenir i millorar els programes d’atenció a les dones víctimes de la violència i els programes de conscienciació i prevenció. Va insistir que els marcs legals existeixen però no estan dotats dels recursos econòmics i personals necessaris. L'alcaldessa va denunciar que ni Generalitat de Catalunya ni Govern Central estan actuant amb la intensitat que requereix la situació.
Isabel Garcia va reclamar al conjunt de la societat i als homes que siguin més actius en la denúncia d’aquesta xacra i més solidaris amb les dones i els seus fills víctimes de la violència masclista.D'altra banda, un centenar de persones van assistir ahir a l'acte institucional del 25 de novembre Dia per l'eliminació de la violència masclista que es va celebrar a la plaça de la Vila. L'espai presentava el projecte Zapatos rojos, de l’artista Elina Chauvet, amb 52 parells de sabates pintats de vermell per visibilitzar les víctimes de la violència masclista.
Representants del grup de dones del SIAD (Servei d'Informació i Atenció a les Dones) van redactar i donar lectura al manifest perpetuenc del 25N. Un escrit que reclama un canvi de mentalitat de la societat on la dona sigui totalment lliure i la violència masclista sigui un malson del passat. El manifest va acabar amb una afirmació de víctimes que asseguren que hi ha sortida i animen altres dones a demanar ajuda perquè ell no canviarà.
Eva, Daniela, Tània i Montse van ser les dones encarregades del manifest on ens convidaven a somniar en un món igualitari per a les dones. Un món on una dona pugui mostrar el seu cos sense que serveixi de justificació per a una agressió sexual i sense por d'anar pel carrer. En el somni plantejat, les dones tenen relacions de respecte, desig, plaer i compromís sense lluites de poder, sense xantatges, sense controls i sense que la relació es converteixi en una cadena perpètua.
El grup de dones del SIAD va plantejar que per aconseguir aquesta societat igualitària cal reflexionar i millorar en diversos punts com seguir donant suport i finançament als recursos municipals i autonòmics adreçats a les dones i sobretot trencar amb el model patriarcal.
Aplicar les mesures de protecció que estableix la llei amb major rapidesa, estudiar els règims de visites en casos de violència masclista o una mediadora cultural per a les dones d'altres orígens culturals, són altres dels punts reclamats, així com tenir cura del llenguatge en tots els contextos, que els professionals tractin empàticament les dones i no jutjar el seu relat quan expliquin la violència patida.
La performance Indòmita, de Projecte Lilith va arrodonir l'acte institucional del 25N . Avui continua la programació amb una xerrada tertúlia a partir de les 15.15h al centre cívic La Creueta. L'advocada Raquel Nieto parlarà sobre ‘Últimes sentències de les violències sexuals sobre les dones i les seves conseqüències”.