L'Ajuntament de Santa Perpètua ha aprovat inicialment el Projecte bàsic i executiu així com l'estudi de seguretat i salut del projecte d'urbanització de l'entorn del Vapor amb un pressupost total de 495.645 euros. L'actuació pretén crear un nou espai públic i de vianants que configuri una gran plaça d'accés al recinte del Vapor alhora que també es pretén restaurar el jardí històric intern que formarà part del espais adscrits al Museu del Treball i la Indústria Viva (MTIV) i al centre cívic. Recentment s'ha executat la reforma de la nau alta del Vapor, una actuació inclosa dins del Projecte turístic industrial del Vapor Aranyó-Centre d'Indústria Viva. Aquests treballs de reforma estan a punt de finalitzar a l'espera del tancament econòmic del projecte, segons ha informat la Regidoria d'Urbanisme de l'Ajuntament.
La urbanització de l'entorn del Vapor respon a tres objectius principals, segons ha explicat la Regidoria d'Urbanisme. El primer és generar un nou espai públic com la nova plaça 8 de Març que doni accés a la planta baixa del museu, és a dir, a la sala polivalent, i que aporti a la ciutat un nou espai exterior on poder realitzar activitats a l'aire lliure i que complementa perfectament les activitats a dur a terme a la sala polivalent. El segon objectiu és obrir aquest nou espai al carrer de Martí Costa per tal de donar amplitud i generar unes noves connexions visuals i el tercer, i darrer, posar en relleu i revaloritzar el nou jardí interior del museu per tal d'aportar aquest espai exterior per futures activitats i/o exposicions.
El tinent d'Alcaldia de l'Àrea del Territori i Desenvolupament Local, Jordi Navarro, ha recordat que aquesta nova plaça pública portarà el nom de plaça 8 de Març, "en homenatge a les dones treballadores, especialment a les del Vapor", segons va acordar el Ple de l'Ajuntament de Santa Perpètua. Precisament, la urbanització inclou un monument en homenatge a la dona treballadora que es realitzarà amb dotze columnes que s'han restaurat del Vapor Aranyó. La nova plaça es farà amb paviment ceràmic per respectar els materials del Vapor i comptarà amb talussos vegetals per salvar el desnivell amb l'avinguda de Santiga i també s'instal·laran talussos vegetals al costat del carrer de Martí Costa. La plaça disposarà de quatre columnes amb diversos punts de llum amb tecnologia led i s'instal·laran altres quatre columnes al jardí interior. A més, s'il·luminarà la xemeneia que també va ser objecte de rehabilitació.
La plaça connectarà amb plataforma única amb el carrer de Martí Costa per donar-li continuïtat. El mur existent al carrer Martí Costa quedarà a l'alçada de banc. A la plaça també està previst la instal·lació de mobiliari urbà com ara una desena de bancs.
El projecte d'Urbanització de l'entorn del Vapor entre l'avinguda Santiga i els carrers de Martí Costa, d'Ignasi Iglesias i d'Enric Granados ha estat redactat per l'empresa Col·lectiu Brusi SLP.
L'Ajuntament també ha aprovat aquest mes de juliol les obres d'enderroc parcial de l'habitatge ubicat al carrer d'Ignasi Iglesias al recinte d'El Vapor de Santa Perpètua. Els treballs s'han adjudicat a l'empresa Urcotex per un import de 45.582,55 euros (IVA inclòs).
D'altra banda, el Consistori ha licitat una primera fase de contractació del servei i subministramentde sis audiovisuals del futur Museu del treball i la Indústria Viva (MTIV) que presenta un pressupost de més de 109.000 euros. Els audiovisuals seran projectats als diferents espais expositius del nou museu i tractaran sobre El treball i la vida familiar: família productora vs família consumidora; La primera industrialització. Cosiu o escriviu; Altres maneres de treballar. El treball col·lectivitzat (1936-39); Quin futur té el treball?; Granja Soldevila: una fàbrica d'aliments; i Santiga medieval. El cicle anual de la pagesia tradicional.
Subvenció de FEDER de la UE
La rehabilitació del Vapor forma part del Projecte turístic industrial del Vapor Aranyó Centre d'Indústria Viva, que compta amb una subvenció del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de Catalunya 2014-2020 d'1.361.560,64 euros i de 600.000 euros de la Diputació de Barcelona. A més del Vapor, del nou MTIV també en formen part els espais històrics de la Granja Soldevila: el Celler, l'antesala de la Formatgeria, la Formatgeria i l'Auditori, que se sumaran, juntament amb l'església de Santiga, al projecte d'aquest futur museu de la ciutat que tindrà com a eix central El Vapor. Els Fons FEDER de la Unió Europea volen promoure la protecció i el desenvolupament del patrimoni natural i cultural i enfortir la cohesió socioeconòmica dins de la Unió Europea.