L’Ajuntament de Santa Perpètua sol·licitarà als Fons Europeu per al Desenvolupament Regional (FEDER) un ajut de més de dos milions d’euros per dur a terme la rehabilitació i museïtzació del Vapor Aranyó i per desenvolupar un programa d’eficiència energètica a l’enllumenat i als equipaments públics. El Consistori presentarà en els propers dies ambdós projectes, valorats en més de quatre milions d’euros, als ajuts europeus amb l’objectiu de rebre el 50% del cost d’aquestes inversions.
L’Ajuntament presentarà el projecte de rehabilitació de la nau gran d’El Vapor i la instal·lació d’un centre museístic en el marc de l’Eix 6 dels fons FEDER. L’actuació global està pressupostada en tres milions d’euros i preveu la rehabilitació de la nau gran i la reformulació del museu actual que posi en valor el passat i present de la vida productiva del municipi.
La Corporació ja ha adjudicat la redacció del projecte de rehabilitació, que preveu una sala museu a la primera planta i la creació d’una sala diàfana amb capacitat per a unes 400 persones a la planta baixa, segons va anunciar el primer tinent d’alcalde de Territori, Joan Alcántara, en el decurs del ple municipal de maig. La intervenció la va fer arran d’una pregunta del regidor d’ERC Jordi Umbert que va demanar si hi havia intenció per part del govern municipal d’obrir un procés participatiu pels usos d’aquest edifici municipal. L’equip de govern va manifestar que El Vapor, en tractar-se d’un edifici Bé Cultural d’Interès Local, té els usos limitats i vénen condicionats per l’accés a subvencions. L’Ajuntament també ha informat que l’objectiu és rehabilitar l’edifici, amb el màxim de respecte amb els criteris de protecció, a través de treballadors de plans d’ocupació.
L’objectiu municipal és conservar i posar en valor l’únic vapor que existeix a la ciutat, segons va destacar l’alcaldessa, Isabel Garcia, que va recordar que ja es va rehabilitar la nau petita l’any 2005. L’actuació formarà part del Pla pluriennal d’Inversions Municipals i, en aquest sentit, l’alcaldessa va explicar que l’Equip de Govern està duent a terme reunions amb tots els grups municipals per exposar i comentar les futures inversions. Garcia també va destacar que la rehabilitació del Vapor suposaria solucionar dues mancances, el municipi comptaria amb una sala diàfana amb capacitat per a unes 400 persones, una reivindicació reiterada al llarg dels anys per les entitats, i alhora disposaria d’un museu per mantenir el patrimoni cultural. El projecte preveu la creació d’un Centre d’Indústria Viva amb una oferta museística radial que inclou, a més del Vapor Aranyó, altres espais museïtzats de caràcter public a la Granja Soldevila, a Mogoda, a Can Taió, a la Ferrussa, a Santiga, a la Torre del Rector i la mateixa ciutat com a itinerari sensible.
Programa d'estalvi i eficiència energètica
El programa d’estalvi i eficiència energètica i ús de les noves energies s’emmarca en la línia 4 dels ajuts del FEDER. La sol·licitud municipal preveu una inversió de més d’1,3 milions d’euros, que es destinarien a accions del Pla local d’acció de l’Energia encaminades, segons la Regidoria de Medi Ambient, a fomentar “l’eficiència energètica i les energies renovables en l’enllumenat i en equipaments públics”. Amb aquestes actuacions, es vol fomentar l’assoliment dels objectius comunitaris de reducció de gasos d’efecte hivernacle, acordada al Pacte d’alcaldes i alcaldesses, del qual Santa Perpètua forma part. Les accions consisteixen en la reforma de l’enllumenat públic en diferents carrers del municipi per una il·luminació més eficient i també en tretze equipaments públics com Ajuntament; Biblioteca; centres cívics Can Folguera, Can Taió i El Vapor; Granja Soldevila; Poliesportiu; Piscina; i les cinc escoles públiques. Medi Ambient ha assenyalat que l’acció representarà un estalvi d’energia d’entre el 55% i el 60%. Una altra acció és el canvi de 22 maquinàries de climatització als centres cívics Can Folguera i la Creueta, a La Promotora, a les oficines del Mercat, a l’edifici de Brigades i al Poliesportiu. La substitució per maquinària més eficient suposarà un estalvi energètic d’un 40%. Una altra de les accions també es durà a terme a les cinc escoles públiques del municipi i consistirà en la implantació de plaques fotovoltàiques. Per últim, la petició al FEDER també inclou la substitució de les calderes de les piscines municipals, que suposarà un estalvi energètic del 27%, i de l’Escola Bernat de Mogoda.