L'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda implementarà aviat el Programa de Mentoria Social que impulsa la Generalitat de Catalunya. L'objectiu d'aquesta iniciativa és afavorir la integració de les persones migrades que viuen a Santa Perpètua, tant pel que fa a l'idioma, com el coneixement del municipi, la formació i la recerca de feina, segons informa el Consistori. En aquest reportatge parlem amb el Mayo i la Montse, un jove del Senegal i la que ha estat la seva mentora durant els últims tres anys. Tots dos formen part del Programa de Mentoria Social de Barcelona i ens expliquen la seva experiència per animar a la ciutadania de Santa Perpètua a inscriure's com a voluntàries per mentoritzar a persones migrades.
El Mayo Kaba té 19 anys i viu al barri de Gràcia, a Barcelona. És un jove que, en arribar a Catalunya des del Senegal, va començar a viure a un Centre Residencial d'Educació Intensiva (CREI). Aquest tipus d'equipaments són un servei residencial d'acolliment, d'estada limitada, per protegir i educar als adolescents d'entre 12 a 18 anys tutelats per la Generalitat. Durant la seva estada els treballadors del CREI van oferir a en Mayo formar part del Programa de Mentoria Social i ell, sense pensar-s'ho, va acceptar. "Vaig arribar a un CREI i em van comentar que es posava en marxa el programa. Vaig decidir provar per veure què em podien oferir i així vaig conèixer la Montse", explica el jove. La Montse Mora és la mentora d'en Mayo des de fa ja tres anys i va inscriure's al Programa arran de fer un curs per l'acollida de persones refugiades. La Montse explica que el principal objectiu del projecte és "acompanyar a la persona mentoritzada en el procés d'integració i ajudar-la a moure's amb facilitat en la formació, la recerca de feina, i l'aprenentatge de l'idioma", a més d'afavorir la plena autonomia i el benestar emocional d'aquestes persones.
L'Ajuntament de Santa Perpètua s'ha adherit al Programa de Mentoria Social que impulsa la Generalitat de Catalunya. Ara, el Consistori fa una crida a ciutadans i ciutadanes del municipi per formar part d'aquest programa com a persones mentores. Per poder participar com a persones mentores els requisits són tenir 25 anys o més, dominar el català i el castellà i tenir un bon coneixement del municipi. A més, es valorarà saber altres idiomes, tenir experiència associativa, conèixer la realitat dels països d'origen o inclús haver experimentat un procés migratori, però aquests no són aspectes imprescindibles.
La Montse explica que la seva experiència "és molt positiva, sobretot perquè el Mayo m'ho ha posat molt fàcil des d'un principi, ja que ha tingut moltes ganes d'aprendre i formar-se". La mentoria és en format grupal, ja que es fan grups d'entre 2 i 5 persones mentores per assessorar a cadascuna de les persones migrades. Abans de començar a treballar, els voluntaris reben una formació sobre com funciona el programa. L'Ajuntament de Santa Perpètua destaca que els mentors tindran suport tècnic durant el temps que duri la relació, que normalment és d'entre els 8 i 12 mesos. La dedicació setmanal serà d'entre 2 i 4 hores repartides entre les diferents persones del grup. Actualment, i després de tres anys, la Montse i el Mayo es troben un cop a la setmana, però tenen contacte permanent.
El jove afirma que el Programa li ha permès "tenir una família que l'ha ajudat a integrar-se en la societat" i que la Montse és per ell "com una mare". De la seva mentoria, el Mayo destaca que "sempre m'ha agradat estudiar, però ella m'ha donat suport per millorar en la meva formació acadèmica i he après català gràcies a la seva ajuda". Tan la Montse com el Mayo estan convençuts que el projecte s'hauria d'implementar a tots els municipis perquè "és una acció necessària per poder ajudar a aquelles persones que venen de fora a integrar-se socialment". La Montse detalla que "sense iniciatives com aquesta és impossible fomentar la integració. Quan arribes d'un altre país, t'han d'incloure perquè no coneixes res, si això no ho fa una família, és molt difícil tenir l'oportunitat de fer-ho". Ara, i gràcies al suport i acompanyament de la Montse, el Mayo està totalment integrat en la societat, treballa, s'ha pogut formar i ha tingut oportunitats que, sense haver accedit al Programa de Mentoria Social, no hagués tingut.
Sessió informativa sobre el programa el 18 de novembre
L'Ajuntament de Santa Perpètua fa una crida a la ciutadania perquè s'apunti al programa i pugui afavorir la integració de les persones migrades al municipi. El Consistori informa que el proper 18 de novembre a les 19 hores tindrà lloc una sessió informativa sobre el Programa de Mentoria Social al Centre Cívic El Vapor. Les persones que estiguin interessades a col·laborar com a mentores poden venir a la xerrada, però també trucar al 93 574 37 21 o enviar un correu electrònic a l'adreça puntvoluntariat@staperpetua.cat si tenen qualsevol dubte o volen més informació.