L'Ajuntament podrà sancionar directament els incompliments de les mesures Covid-19

Divendres, 25 de setembre de 2020

L'Ajuntament assumirà la competència sancionadora per les infraccions lleus comeses en matèria de mesures per fer front a la crisi sanitària provocada per la Covid-19. Aquestes infraccions fan referència a mesures d’higiene, de prevenció de la salut, de prohibició de consum d’alcohol a la vía pública i de control horari dels establiments, entre d'altres. La Generalitat va atorgar el 4 d'agost a les administracions públiques les competències per poder fer tot el tràmit administratiu corresponent a aquest tipus de sancions motivades per l'incompliment de les mesures derivades de la Covid-19.

L'Ajuntament de Santa Perpètua farà formalment la sol·licitud d'aquestes competències administratives amb l'objectiu d'agilitzar el procediment i poder incoar les sancions directament. D'aquesta manera, es preveu que sigui més efectiu el compliment de les mesures decretades per la Generalitat.

La regidora de Seguretat Ciutadana, Olga Valenzuela, va informar al Ple que entre el 5 d'agost i el 21 de setembre la Policia Local ha interposat 57 denúncies per no portar mascareta, 12 per consum d'alcohol a la via pública i tres a establiments. La proposta va ser aprovada per unanimitat del Plenari.

D'altra banda, els regidors també van aprovar una modificació puntual del Pla General d’ordenació per a l’ajustament dels articles 207, 209 i 210 del Títol Quart Capítol Quart de les Normes Urbanístiques sobre sistema d’equipaments comunitaris (Clau C). Els objectius de la modificació són flexibilitzar i augmentar els usos dominants, compatibles i complementaris en els equipaments, incorporant especialment els usos administratius, sanitari-assistencial i educatiu. I també, clarificar la possibilitat d’iniciativa privada en la redacció de figures de planejament corresponents a aquells equipaments que hagin de ser d’iniciativa privada, mantenint la iniciativa municipal només en els casos en què existeixi interès públic en què l’equipament sigui de titularitat pública.

Aquest punt i el pressupost de 2020 del Consorci Urbanístic de Can Filuà que puja a 72.261,76 euros van ser aprovats amb els vots a favor de SPEC, PSC i grup Republicà i l'abstenció de Cs.

Modificació de crèdits

El Ple de setembre va aprovar una modificació de crèdit per valor de 60.245,92 euros i un reconeixement extrajudicial de crèdit de 2.248,30 euros. Aquests punts van comptar amb l'aprovació de SPEC i PSC i l'abstenció del grup Republicà i Cs. El tinent d'alcaldia de Presidència i Serveis Generals, Adelino Macías, va detallar les actuacions implicades en la modificació de crèdits entre les quals hi ha la reparació d'un mur de contenció del carrer de Lleida i desperfectes a l'Escola Municipal de les Arts.

També en aquest Ple es va aprovar una modificació de la Relació de llocs de treball de l'Ajuntament que fa referència a la nova organització de la plantilla municipal que s'ha dissenyat en unitats, serveis i àrees. Concretament tres àrees, dotze serveis i 21 unitats que tindran un comandament per a cada estructura.

Adelino Macías va explicar que la proposta fa referència als llocs de treball dels caps dels 12 serveis i va detallar quines seran les seves funcions com la responsabilitat de la gestió diària, l'avaluació dels equips i el rendiment de comptes.

 

Proposicions

El Ple de la Corporació Local va aprovar també en la sessió de setembre una proposició en la qual s'exigeix a la Generalitat la reobertura immediata del CAP de La Florida, amb els professionals necessaris per al retorn a l’activitat d'atenció presencial, incloent-hi els serveis d’Assistència de Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) i la recuperació dels serveis d’urgències com a serveis sanitaris bàsics. També s'insta al Departament de Salut de la Generalitat que garanteixi l'atenció sanitària continuada i l'assistència al municipi de Santa Perpètua de Mogoda, designant el CAP La Florida com a Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP), preveient les inversions necessàries per a la seva adequació i la contractació del personal sanitari necessari, durant l’any 2020. I per últim es demana el reforç del personal sanitari del CAP Santa Perpètua, si cal amb la contractació de nou personal sanitari i administratiu. El Ple també s'ha compromès a donar suport a les reivindicacions i les mobilitzacions del moviment veïnal de la ciutat, en demanda de la reobertura immediata del CAP de La Florida i la seva transformació en un CUAP, i el reforç del CAP Santa Perpètua.

L'Ajuntament va aprovar una proposició sobre l’emergència educativa i el curs escolar 2020-2021 sota el títol 'Escoles segures, escoles obertes: garantim el dret a l'educació'. Els acords destaquen la demanda al Departament d'Educació de la Generalitat que exerceixi un lideratge i situï al centre de qualsevol pla de recuperació i de progrés de Catalunya el dret a l'educació en igualtat d'oportunitats i amb seguretat. Així com un model de governança educativa amb els ens locals, que es basi en la corresponsabilitat, la lleialtat institucional i transparència.

També demana que consensuï amb el conjunt de la comunitat educativa la planificació i mesures per afrontar aquest curs escolar i la situació d’emergència educativa en un context de creixents desigualtats, i no torni a traslladar la responsabilitat als centres educatius i ajuntaments sense acord previ. Per tant, exigeix un pla d’acció contra la bretxa digital, garantir un accés universal a les activitats de lleure educatiu durant l’estiu, garantir recursos per als infants amb beques menjador en períodes vacacionals o de confinament, garantir la màxima presencialitat en aquest curs escolar, reforçar el programa salut i escola, i impulsar un pla contra l’abandonament escolar prematur. Sobre la bretxa digital, s'exigeix a la Generalitat que posi a disposició de l’alumnat mancat de connectivitat o equipament informàtic el material necessari per poder continuar el seu procés d’aprenentatge en episodis de quarantena o nous confinaments.

Un altre dels punts és l'increment de la plantilla de docents per reduir la ràtio d’alumnes per aula i garantir que aquestes no superin els 20 infants per grup en l’etapa infantil i primària, i els 30 a secundària. També que proveeixi als centres dels materials de protecció necessaris en tot moment.

El text aprovat insta a habilitar un fons econòmic pels ajuntaments per afrontar les despeses extraordinàries vinculades amb la garantia d’una tornada segura a les escoles en un context de pandèmia, com els sobrecostos derivats del necessari increment del servei de neteja i desinfecció de les escoles o el reforçament de personal per assegurar un correcte desenvolupament de les entrades i sortides dels centres educatius.

La proposició fa també referència a l'etapa educativa de 0 a 3 anys i exigeix un pla per evitar que la crisi socioeconòmica provocada per la pandèmia resulti en una pèrdua d’oportunitats educatives pels infants de famílies vulnerables, i també que la Generalitat recuperi la seva coresponsabilitat en el finançament d’un terç del cost total de la plaça d’escola bressol i retorni als ajuntaments la integritat del deute pendent.

L'Ajuntament insta la Generalitat a reforçar la inversió educativa i revertir les mancances provocades per les retallades. També demana que s'asseguri un model global d’escola inclusiva i la creació de la figura de la direcció de les zones educatives per fomentar i promoure una millora dels resultats educatius així com un reforç del paper dels ajuntaments en la planificació de les polítiques educatives, per ser més eficient en la distribució de recursos. Per últim, lamenta la decisió de la Generalitat de recuperar el saldo pendent de les targetes moneder distribuïdes a les famílies beneficiàries dels ajuts de menjador, i de no mantenir la càrrega d’aquestes targetes durant els mesos d’estiu, per garantir la suficiència alimentària. I exigeix la recuperació del servei de menjador als instituts i els ajuts vinculats adreçats als joves escolaritzats a l’etapa secundària.

El ple de setembre també va aprovar una tercera proposició en relació a la suficiència financera dels Ajuntaments que reclama al Govern de l'Estat poder disposar del superàvit de 2019 i dels romanents acumulats per destinar-los a mesures per a la reactivació socioeconòmica, així com que es flexibilitzi la regla de despesa i es modifiqui la llei d’estabilitat pressupostària, per donar més marge a les administracions locals en la resposta a la present crisi. També es demana al Govern de la Generalitat a que crei un fons de cooperació extraordinari incondicionat per als ens locals dotat amb un mínim de 150 milions d’euros l’any 2020 i la mateixa quantitat per a l’any 2021 i que es quantifiquin, conjuntament amb les entitats municipalistes, les despeses a què han hagut de fer front les administracions locals, per serveis impropis derivats de la pandèmia i per les noves regulacions i plans de desconfinament que s’han regulat durant aquests mesos. L’objectiu d’aquesta quantificació és que s’habiliti la corresponent línia de compensació econòmica a les administracions locals d’unes despeses que no els corresponen.

Darrera actualització: 17.02.2021 | 19:21