L'Ajuntament i Som Mobilitat presenten el nou programa municipal de mobilitat elèctrica compartida

Divendres, 16 de novembre de 2018

L'alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda, Isabel Garcia, va lliurar aquest dijous 15 de novembre a la tarda les claus del vehicle del nou programa de mobilitat elèctrica compartida al primer usuari, el perpetuenc Josep Maria Margalida. L'Ajuntament de Santa Perpètua i la cooperativa Som Mobilitat van presentar aquest nou projecte municipal que permetrà que la ciutadania del municipi i les persones que hi treballen tinguin a disposició de manera gratuïta un vehicle elèctric, un Renault Zoe, durant un total de quinze hores.

Una quarantena de persones, entre elles els membres del Consell Assessor d'Urbanisme (CAU), van participar a l'acte de presentació d'aquest nou programa, que va tenir lloc a l'edifici de Desenvolupament Local. Més d'una vintena de persones ja s'havien inscrit ahir a la tarda en aquest programa que tindrà una durada d'un any. Per participar-hi en aquesta nova experiència de mobilitat elèctrica compartida caldrà realitzar la inscripció al web de Som Mobilitat. Com a requisits indispensables, cal tenir la residència o treballar al municipi, tenir més de 25 anys i disposar de carnet de conduir de més de dos anys.

Aquest nou programa s'emmarca en el projecte municipal d'impuls del vehicle elèctric, que es va iniciar l'any 2013 amb la inauguració del CREVE. Durant la presentació, l'alcaldessa de Santa Perpètua va oferir dades dels nous punts de recàrrega de vehicles elèctrics, estrenats al mes de juny, que han registrat en aquest període 324 recàrregues, que han representat un estalvi de 2,65 tones de CO2. Isabel Garcia va destacar que els objectius d'aquest nou programa municipal se centren en la millora medi ambiental i en un model de mobilitat compartit."Pretenem destacar, per una banda, l'aspecte elèctric en tant que el model de propulsió al que estem habituats, el més convencional no ens acaba de convèncer i el que volem és reduir la contaminació acústica i contribuir també a la reducció d'emissions contaminants i en la millora en la qualitat de l'aire, reduint alhora l'impacte sonor i aspectes de la nostra salut, que és un tema que ens preocupa molt, i per l'altre, destaca l'aspecte compartit perquè no cal ser propietari d'un vehicle per fer-ne us", va manifestar l'alcaldessa. La primera edil va destacar una frase "que una mica és el futur, 'no em compro un cotxe si no que compro mobilitat' en el sentit que es compra la mobilitat en el moment que es necessita i si, a més a més, és sostenible i és neta el canvi que poden fer els nostres pobles i ciutats pot ser molt gran i en aquest camí anem avançant". L'alcaldessa també va animar a la ciutadania a participar d'aquest programa perquè "pensem que el millor que es pot fer és provar el cotxe, treure mites que de vegades per pors no s'acaba de fer el pas, i pensem que aquesta és la millor conscienciació, ho vam fer amb el projecte dels 5.000 quilòmetres i li volem donar continuïtat amb aquest nou".

Per la seva part, el coordinador de Som Mobilitat, Arnau Vilardell, va destacar la col·laboració amb l'Ajuntament de Santa Perpètua i va defensar que el vehicle del futur passarà per ser elèctric i compartit. "Per a nosaltres, és un projecte molt maco i emocionant i portem molt de temps treballant-lo amb l'Ajuntament de Santa Perpètua", va manifestar. "Posem a disposició de la ciutadania de Santa Perpètua l'opció de que provi un vehicle elèctric, perquè perdi les pors, i també l'opció de que aquest cotxe sigui compartit per tenir consciència de que mobilitat del futur passarà per no tenir cotxes privats que seran compartits i hem de ser respectuosos amb aquest bé col·lectiu, i per tant, no només condueixes un cotxe elèctric, que ja és innovador, sinó que a més és un cotxe col·lectiu que hem de cuidar entre tots", va indicar Arnau Vilardell. "Posar això en funcionament a Santa Perpètua es fantàstic perquè ajuda a la cooperativa a construir aquest relat, que encara ens costa a tots d'acostar-nos-hi però que serà el futur". El coordinador de Som Mobilitat va explicar que la cooperativa de consum sense ànim de lucre nascuda fa dos anys, compta ja amb uns 1.150 socis, una trentena de grups locals i una flota total de disset cotxes i una bici-cargo.

Durant l'acte, el perpetuenc Josep Maria Margalida va rebre les claus del vehicle com a primer usuari. "Porto dos anys esperant, des que em faig fer soci de Som Mobilitat, amb la il·lusió que un dia es pogués implementar aquest sistema a Santa Perpètua", va explicar. El perpetuenc s'ha mostrat interessat en l'impuls d'un grup local de Som Mobilitat per tal de promocionar i gestionar vehicles elèctrics compartits des del nostre territori i poder "decidir entre nosaltres com volem que sigui aquest model i mirar de des del carrer, des dels usuaris, quines són les nostres necessitats reals".

Per participar en aquesta nova experiència de mobilitat elèctrica compartida cal realitzar la inscripció al web www.sommobilitat.coop/staperpetua. Un cop revisades que totes les dades de la persona sol·licitant són correctes, Som Mobilitat enviarà una contrasenya per activar el vehicle des del telèfon mòbil personal a través d’una aplicació de la cooperativa, on els usuaris també podran reservar les hores del vehicle. Per a aquelles persones que no han provat mai la conducció d’un cotxe elèctric, s’oferirà una breu i senzilla sessió formativa prèvia per conduir el vehicle elèctric.

El cotxe es trobarà estacionat als punts de recàrrega de l’aparcament de l’edifici de Desenvolupament Local, al Complex Granja Soldevila. Un cop fets els recorreguts, caldrà tornar-lo al mateix punt i posar-lo a carregar. El vehicle elèctric compartit serà un Renault ZOE, amb una capacitat de bateria de 40 kwh, una autonomia de prop de 300 km i una velocitat punta de 130 km/h. Disposa de cinc places i pot tenir les bateries plenes amb un temps de recàrrega entre dues i tres hores amb un carregador de 22 kw, com és el cas del semi-ràpid ubicat en el pàrquing de Desenvolupament Local.

Darrera actualització: 17.02.2021 | 18:53