L'Ajuntament i la Diputació presenten el Pla Local de Salut 2022-2026
L’Ajuntament de Santa Perpètua va presentar públicament ahir a la tarda el Pla Local de Salut 2022-2026 que inclou 31 accions, distribuïdes en tres àmbits: Benestar emocional, Estil de vida saludable, i Entorn saludable.
El Ple Municipal del mes de juliol va aprovar per unanimitat aquest Pla que ha estat fruït del treball conjunt d’entitats, professionals, organismes i institucions vinculades amb la salut al municipi així com de la participació ciutadana. Durant el procés d'elaboració es van realitzar 330 enquestes sobre la salut a veïns i veïnes del municipi. L'acte de presentació, que forma part de la programació commemorativa del Dia Mundial de la Salut Mental, es va celebrar a l'Aula Vapor i va comptar amb l'assistència de persones vinculades al sector de la salut del municipi.
L'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, va afirmar durant la presentació del Pla Local de Salut 2022-2026 que "la salut de la ciutadania perpetuenca és vital per l’Ajuntament, per avançar en un model de ciutat saludable com la que volem i per la que treballem" i va recordar que aquest Pla "transversal" va ser aprovat per unanimitat al Ple de juliol. L'edil va explicar que "contempla 31 accions concretes en els àmbits del benestar emocional, l’estil de vida saludable i l’entorn saludable, al servei dels nostres infants, del nostre jovent, de la nostra gent gran, i de la ciutadania en general". Isabel Garcia va agrair la col·laboració i el finançament de la Diputació de Barcelona en l'elaboració del Pla de Salut i va manifestar que "un cop més, el municipalisme s’avança i dona respostes a les necessitats de la ciutadania, en aquest cas, en l’àmbit de la salut".
El diputat de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Jesús Naharro, va participar en la presentació del Pla Local de Salut de Santa Perpètua 2022-2026 i va destacar "el valor d'aquest Pla i de les polítiques locals en salut pública". Va afegir que la pandèmia ha posat en relleu la importància de vetllar per la salut en l'entorn més proper i va afirmar que "la salut és clau per a la cohesió social dels nostres municipis".
Naharro va destacar que "des de l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat Social, hem donat suport a l'elaboració d'una vuitantena de Plans local de salut" i va afegir que és "un instrument idoni per incidir en totes les polítiques del municipi que contribueix a reduir les desigualtats i promoure el benestar i la salut de les persones".
La regidora de Salut, Sandra Gómez i la tècnica municipal de Salut Pública, Montse Prior, van explicar com s’ha elaborat el Pla de Salut i el seu contingut. Gómez va realitzar un resum dels reptes que té Santa Perpètua com ara "l'alta incidència de problemàtica de salut mental, tabaquisme i alcohol com a forma de lleure del jovent, manca de places públiques de residència de gent gran, solitud de la gent gran en situació de dependència o la saturació dels serveis sanitaris", entre d'altres.
La regidora també va recordar que en la darrera sessió del Consell Municipal de Salut es va afegir al Pla una acció més com "la creació d'una residència de gent gran pública al municipi" i va destacar l'alta implicació de la ciutadania durant el procés d'elaboració que va coincidir amb la pandèmia.
En acabar la presentació del pla Local de Salut es va representar l’obra de teatre social Obstacles, a càrrec de la companyia Impactat. La funció tracta l’estigma que hi ha al voltant de les persones amb malalties mentals a través de la relació entre dos joves, un d’ells amb esquizofrènia. Posteriorment es va establir un debat entre els membres de la companyia i els assistents a la funció.