L'Ajuntament ha instal·lat aparells desfibril·ladors a set equipaments del municipi

Dimecres, 23 de setembre de 2015

Santa Perpètua és una ciutat cardioprotegida. L'Ajuntament ha instal·lat set desfibril·ladors externs automàtics a diferents equipaments del municipi amb l'objectiu de facilitar l'actuació davant de possibles casos d'aturada cardíaca i poder salvar vides. La Policia Local també disposa d'un vuitè aparell que, en aquest cas, és portàtil.

L'alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, la regidora de Salut Pública, Carmen Aguirre, i el gerent de l'empresa Caryosa, Carles Rañé, van presentar ahir 22 de setembre el funcionament i l'emplaçament dels desfibril·ladors en un acte celebrat a la Sala de Plens.

L'Ajuntament ja havia instal·lat en una primera fase aparells automàtics al Pavelló d'Esports, al Centre Cívic La Florida, al Teatre del Centre Parroquial i al CAM Bernades i ara s'han sumat tres equips més al Centre de Futbol Municipal Paco Navarro, a les Piscines Municipals i a la Granja Soldevila.

La regidora de Salut, Carmen Aguirre, ha manifestat que l'objectiu d'aquests aparells és intentar salvar vides ja que permeten una assistència urgent en cas d'aturada cardíaca i ha detallat que "teníem la possibilitat d'ampliar en tres espais i hem pensat en equipaments que són de molta concurrència ciutadana amb l'objectiu de disposar de la màxima cobertura i d'espais protegits". "Pel que fa al Centre de Futbol la normativa ens ho exigia, i en el cas de les piscines, si bé estan a prop del Poliesportiu, és un espai molt concorregut sobretot a l'estiu, d'igual manera que el Complex de la Granja Soldevila", ha afegit Aguirre.

La Regidora de Salut ha informat que al voltant d'unes 70 persones han rebut durant els darrers dies sessions formatives de suport vital bàsic i de funcionament d'aquests aparells. Els participants han estat majoritàriament treballadors municipals i persones que formen part de diferents entitats del municipi com ara el Centro Cultural Andaluz, el Club Edad de Oro o l'AV CJ La Florida, entre d'altres.

Per la seva part, el gerent de Caryosa, Carles Rañé ha explicat que l'ús de l'aparell és senzill i que cal seguir les passes que va indicant, a l'espera de l'ambulància. "Cal escoltar les indicacions del desfibril·lador. Primer farà una anàlisi de la persona per verificar si té un problema cardíac desfibrable i després indicarà com fer la descarrega, que la fa el propi aparell, i la RCP que es el massatge cardiorespiratori", ha indicat.

El gerent de Caryosa ha manifestat que la mort sobtada és la primera causa de decés a Espanya i ha insistit en la importància d'una ràpida actuació en casos de malalties cardíaques. "Disposar d'un desfibril·lador a prop fa que la reacció del temps sigui molt més ràpida, el propi SEM ens diu que la mitjana d'arribada a una emergència és d'uns quinze minuts, aleshores mai arribaria a temps perque els cardiòlegs apunten que el temps per poder actuar és entre 4 i 8 minuts", ha argumentat.

Carles Rañé també ha detallat que Caryosa ofereix a l'Ajuntament de Santa Perpètua un servei integral de cardioprotecció què consisteix en "equipar al municipi de tota una sèrie d'eines per poder reaccionar davant d'una situació real de mort sobtada o fibril·lació ventricular". El servei consisteix en el desfibril·lador que se situa en una vitrina degudament senyalitzat, en la formació del personal i en manteniment 24 hores. Caryfosa també s'encarrega "de registrar al personal format a l'Institut Català de la Salut, enregistrar l'aparell i del servei d'assistència mèdica o DEA de substitució en un cas real perquè s'ha d'extreure la informació de l'aparell que s'ha fet servir, fer un informe mèdic i tornar-lo amb elèctrodes nous", segons ha explicat el gerent.

Darrera actualització: 17.02.2021 | 18:29