La Regidoria d'Igualtat i Drets Civils de l'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda ha editat una Guia breu per a un consum de joguines no sexistes en el marc de la campanya de sensibilització 'Deixa'm que trïi' que es porta a terme al municipi des de fa anys. En el document que presenta l'Ajuntament per segon any consecutiu coincidint amb les dates nadalenques es recorda que "jugar a la infància és bàsic per al desenvolupament" i que les joguines afavoreixen el procés de socialització. A través del joc, els infants veuen, toquen, experimenten i desenvolupen les seves capacitats personals.
A més, es reflecteixen idees i valors però també prejudicis i estereotips contra els quals s'ha d'actuar. "Les joguines no són sexistes per si mateixes, però sí el missatge que es pot transmetre quan les regalem", s'explica al document. Tradicionalment, els jocs s'han classificat per nens i per nenes i la societat ha naturalitzat aquesta imposició. La publicitat ha tingut molta rellevància en aquest aspecte, ja que "presenta uns models de feminitat i masculinitat hegemònics". Per això, la guia del Consistori expressa que les famílies han d'educar en un consum crític i que "regalar valors no sexistes, no violents, no materials i sostenibles és regalar mirant cap al futur".
La guia detalla alguns consells per saber si els infants juguen o no amb igualtat. El més important és analitzar en família què aporta cada joguina i així fer entendre als infants que els jocs no tenen gènere. L'Ajuntament expressa que la coeducació "és l'alternativa perquè no es reprodueixin els models socials estereotipats" i implica oferir el màxim de jocs i experiències a tothom. Al document s'assenyala la importància de "fer valdre en nenes i nens, mitjançant els jocs, la rellevància de les cures, l'empatia, l'afecte o la ràbia i l'enuig" amb l'objectiu de donar suport a les seves emocions vetades pels estereotips de gènere. El més important és que els infants puguin "triar amb el màxim de llibertat a què vol jugar".
La guia es pot consultar fent click aquí.