L'Ajuntament de Santa Perpètua va descobrir ahir la placa commemorativa de la plaça de les Tretze Roses coincidint amb l'acte de commemoració de la proclamació de la II República.
Aquest acte, previst a l'abril, es va ajornar en dues ocasions per la previsió de pluja. L'alcaldessa Isabel Garcia va destacar que "el 14 d'abril de cada any ha de ser una data per reivindicar la memòria històrica democràtica d'aquells homes i dones que van fer possible la proclamació de la II República i tots els avenços socials que es van produir" i va afegir que "també per reivindicar la plena vigència dels valors republicans: la llibertat, la igualtat i la fraternitat". L'alcaldessa també va expressar que "crec que en aquests moments tan difícils que estem vivint per la guerra d'Ucraïna podem afegir el valor de la pau, com aquell espai de convivència pacifica entre els pobles".
La plaça de les Tretze Roses està situada al barri de Can Folguera, a la confluència entres les avingudes de Barcelona i de mossèn Jacint Verdaguer i el carrer de Ramon Muntaner. L'espai ret homenatge a aquestes dones, assassinades pel règim franquista. L'alcaldessa va afirmar que "amb la descoberta de la placa en homenatge a les Tretze Roses continuarà estant molt presents en el nostre record i en el de futures generacions".
Durant l'acte també van participar la perpetuenca Maria Llonch, que va realitzar una ressenya històrica de les Tretze roses, "uns dels episodis més cruels de la repressió franquista"; Jara Egea, que va donar lectura a una carta d'una de les Tretze roses, la Blanca, dirigida al seu fill abans del seu assassinat i d'un poema de Teresa Galeote en homenatge a aquestes dones; i el representant del Cercle de Recerques i Estudis Mogoda (CREM), Rafael Martín, que va parlar sobre la II República.
Martin va expressar que "una vegada més estem reunits per reivindicar la II República i els valors republicans de llibertat, justícia i igualtat sobretot en un país amb un dèficit democràtic alarmant caracteritzat per una monarquia sota sospita i un govern de jutges que s'extralimiten en les seves funcions". El representant del CREM va explicar que l'entitat té present aquesta data i el que significa ja que uns dels seus objectius és la recuperació de la memòria històrica democràtica i va recordar les activitats que realitza com ara la darrera edició de les Jornades del CREM on van tractar la repressió franquista a Santa Perpètua. Per últim, va destacar les activitats que es fan a Santa Perpètua per la recuperació de la memòria històrica així com els espais públics de la ciutat com ara el monument homenatge a Amical de Mauthausen, l'Institut Rovira-Forns, les llambordes Stolperstein en memòria dels perpetuencs exterminats als camps de concentració nazi i la plaça de les Tretze Roses.
El regidor de Cultura, Marçal Solà, que va obrir l'acte, va agrair a aquests representants la seva participació en la commemoració de la República i també "per mantenir viva la cultura a Santa Perpètua i la memòria històrica".