L’Ajuntament de Santa Perpètua s’adhereix als Dies Europeus de la Solidaritat Local

Dijous, 28 de novembre de 2019

L’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda s’ha adherit als Dies Europeus de la Solidaritat Local (European Days of Local Solidary, EDLS), una iniciativa paneuropea impulsada per Plataforma, la xarxa de municipis, ciutats i regions d’Europa per la cooperació internacional al desenvolupament que es commemoren del 15 al 30 de novembre. Aquesta campanya anual té com a objectius donar a conèixer el rol que juguen els governs locals en la consecució del desenvolupament sostenible global i promoure una ciutadania informada i activa en relació amb els reptes que planteja aquest desenvolupament.

El Consistori perpetuenc s’ha adherit als EDLS través de les activitats que organitza la Regidoria de Solidaritat i Cooperació Internacional aquest curs en el marc de la Programació Estable a les Escoles, quatre de les quals la realitzen entitats que han rebut subvenció enguany de l’Ajuntament per desenvolupar els seus respectius projectes, Asperpol, SPSolidària, Alkaria i la Fundació Vicente Ferrer. Més d’un miler d’alumnes del municipi participen durant aquest curs 2019-2020 en aquestes activitats.

'Embarcant cap a un país desconegut' és una de les novetats d’aquest curs, que presenta la programació en col·laboració amb l’ONGD local SPSolidària. A través d’un joc de rol en el que l’alumnat embarca en un vaixell cap a un continent desconegut, s’aniran descobrint quins són els elements essencials que cal portar a l’equipatge per poder sobreviure durant el viatge i continuar una vida amb les necessitats bàsiques cobertes, segons ha explicat la Regidora de Solidaritat i Cooperació Internacional. A partir d’aquí, es genera un debat reflexionant sobre les necessitats de les persones, els Drets Humans i els Drets dels Infants. L’activitat està adreçada a alumnat de cicle mitjà i superior de Primària.

Una altra de les novetats és l’activitat 'Asperpol per Gàmbi'a, amb l’objectiu de fomentar processos educatius i de sensibilització de qualitat i coherents amb la cultura de la solidaritat i la cooperació. L’activitat s’adreça al cicle superior d’Educació Primària i vol difondre a través del diàleg i la visualització d’imatges del projecte de l’escola de Jarra Sukuta a Gàmbia les activitats que s’han realitzat i explicar com funciona el món de la cooperació no governamental. A partir de l’explicació d’aquest projecte, els infants visualitzen la manca d’oportunitats que tenen altres nens i nenes pel fet de néixer en un altre lloc. L’activitat també ha permès l’intercanvi de cartes amb infants de Gàmbia.

Mobils Hight-tech Vides Low Cost és també una nova proposta de la Regidoria que s’adreça a ESO i Batxillerat que aborda la problemàtica de l’explotació dels recursos naturals, la relació amb els conflictes armats i amb les noves tecnologies, concretament amb la telefonia mòbil, la responsabilitat de les empreses, i les nostres pautes de consum.

'El camí del Refugi' és el títol de la quarta de les noves activitats. L’activitat està adreçada a l’alumnat de tercer i quart d’ESO i de Batxillerat dels centres educatius del municipi. A través de la seva experiència directa, Rami Cattan, refugiat kurd de Síria, portarà a l’alumnat a un viatge a la consciència per treballar i explicar que existeixen nois i noies com ell que estan sense anar a escola, sense poder menjar i amagant-se d’una guerra. “Volem donar visibilitat a la guerra actual i el que pateixen les persones exiliades, a més de versemblar i empatitzar que podríem ser nosaltres els que estiguéssim en aquesta situació”, ha explicat la Regidoria. 

Solidaritat també presenta l’activitat Persones que es mouen, que consisteix en un taller vídeo-fòrum per tractar diferents eixos temàtics com els drets humans, la convivència, la cultura de pau, el gènere i la salut i que pretén donar visibilitat als drets de les persones migrades, retornades i refugiades i emfatitzar les causes de les vulneracions d’aquests drets des d’una visió local i global. L’activitat s’adreça a l’alumnat de Batxillerat.

Altres activitats ja presents a la programació són dues relatives a l’Índia i que volen fer reflexionar l’alumnat sobre temes com ara la pobresa i les desigualtats i treballen valors com la igualtat, la solidaritat, el respecte per la diversitat cultural o la cura del medi ambient. Així, l’Índia rural i la fundació Vicente Ferrer té per objectiu que l’alumnat d’ESO identifiqui situacions de desigualtats i els contrastos existents al país asiàtic i reconegui estratègies per fer front a les desigualtats. A través de diferents fotografies i audiovisuals, l’alumnat coneixerà la realitat de l’Índia rural i el treball que duu a terme la Fundació. L’altra activitat, Un dia a la vida de la Trisha, s’adreça en aquest cas a alumnat de cicle mitjà i superior de Primària. A través d’un audiovisual, els infants coneixeran la realitat de l’Índia rural, explicada a través dels ulls d’una nena.

La darrera de les propostes es titula Al Karia i s’adreça a alumnat de cicle superior de Primària i d’ESO. L’activitat realitza una radiografia dels múltiples conflictes mundials que generen milions de desplaçaments forçats i es duu a terme en col·laboració amb l’ONGD Alkaria.

Darrera actualització: 17.02.2021 | 18:58