L'Ajuntament de Santa Perpètua destina 17,9 milions d’euros al Pla d'Inversions 2024-2027
El Ple ordinari de juliol celebrat aquest dijous 18 de juliol va aprovar el Pla d’inversions de Santa Perpètua 2024-2027 amb els vots favorables de Santa Perpètua en Comú (SPEC) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC); el vot contrari del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i Vox i l’abstenció de Partit Popular (PP) i Ciutadans (CS).
El Pla d'inversions incorpora un total de 36 propostes i una previsió de despesa en els propers tres anys d’17,9 milions d’euros en projectes de ciutat. La major de les inversions previstes pel Pla és de 4,7 milions d’euros en quatre actuacions: l’ampliació de les instal·lacions del complex esportiu municipal amb la construcció del nou edifici de serveis, la climatització de la piscina de 50 metres a través d’energies renovables, la renovació de la gespa del camp de futbol 2, i l’adequació de la pista d’atletisme.
La millora de la via pública suposa una part important de les inversions. El projecte d’eliminació de barreres arquitectòniques o de transformació de nous carrers de l’eixample i del nucli antic en plataforma única s’ha dotat amb 1,5 milions d’euros, la mateixa xifra que disposa el nou Pla de millora de carrers i d’eliminació de barreres de la Florida, que continuarà exigint a les companyies el soterrament de serveis i l’eliminació de pals a les seves línies. També s’ha dotat amb un milió d’euros un nou pla de reposició de l’asfalt i d’urbanització de carrers, que el Consistori definirà d’acord a les necessitats objectives dels diferents vials urbans, i amb 310.000, altres actuacions en la via pública com voreres i senyals. També s’ha dotat amb 180.000 euros la urbanització del carrer del doctor Ferran.
La rehabilitació d’edificis i la instal·lació d’ascensors i eliminació de barreres és un altre dels punts destacats, amb una dotació de 1,5 milions d’euros. Aquesta acció dona continuïtat a la política municipal de suport al veïnat per facilitar aquestes millores que es veurà complementada per la definició de l’Àrea de Conservació i Rehabilitació (ACR) de Can Folguera Antic.
La implantació del nou model de recollida selectiva amb contenidors tancats és una altra de les apostes del mandat i està dotada amb 1.450.000 euros. El projecte disposa d’una subvenció dels fons europeus Next Generation de 500.000 euros i es preveu que es pugui endegar al setembre.
L’Ajuntament continuarà impulsant durant aquest mandat la constitució de comunitats energètiques i instal·larà nous sostres de plaques als edificis municipals. Aquest programa disposa d’una inversió de 800.000 euros. A més, el Consistori ha dotat amb un milió d’euros el programa de manteniment i recuperació del patrimoni cultural i reforç de la centralitat històric i transformació urbana del casc antic i amb 750.000 euros l’adequació del recinte de les antigues Carpes del CIM per a la creació d’un equipament d’entitats.
El Pla preveu també una partida de 500.000 euros per a un procés participatiu on la ciutadania pugui decidir el destí de les inversions. El Pla es finançarà amb recursos municipals i també a través de línies de crèdit bancàries juntament amb les aportacions de les diferents administracions públiques. En aquest sentit es va expressar que el consistori estarà alerta a totes les subvencions, ajuts i suports que puguin sorgir per no deixar passar cap d’elles per disposar del màxim de recursos per desenvolupar aquestes inversions i les que puguin esdevenir els propers anys.
El segon tinent d’alcaldia i president de l’Àrea d’Organització i Serveis Generals, Adelino Macías, va explicar en la seva intervenció que les propostes incloses al Pla tenen “una importància notable” i “són útils per a la cohesió social i el desenvolupament econòmic del municipi”. Per a Macías el Pla ha de ser “útil per a tota la ciutadania de Santa Perpètua i en el seu benefici”. Macías també va destacar les actuacions pel que fa a la dinamització i centralització del nucli urbà tenen com a objectiu “millorar la mobilitat i treballar en la consolidació dels eixos cívics i comercials i en la supressió de barreres, des la Creueta a Mas Costa i la Florida”. Les inversions també estan destinades a “reduir les emissions de COâ‚‚ amb propostes de baixes emissions que faciliten una mobilitat amable, sigui caminant o en bicicleta i amb propostes que generin millores a parcs i places públiques”.
La tercera tinent d'Alcaldia i portaveu del grup municipal d’Esquerra, Laura Oliver, va expressar que el Pla d’inversions permetrà “començar a transformar Santa Perpètua” i la vida de les persones que hi viuen. Per a Oliver el Pla marca els compromisos i la línia de treball “que caldrà quadrar amb els pressupostos per tal de poder-los dur a terme. Un pla que ha d’arribar a complir les demandes de la ciutadania i que sorgeixen d’un procés d’escolta activa”.
Per la seva part, l’alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia també va intervenir en aquest punt de l’ordre del dia exposant que “les prioritats que marca la proposta del Pla d’Inversions estant molt alienades amb les línies estratègiques del Pla d’Acció Municipal i amb els Objectius de Desenvolupament Sostenibles de l’Agenda 2030”. L’alcaldessa va manifestar també que la proposta “suposarà un important revulsiu per la ciutat i una bona eina per contribuir al progrés econòmic, social i ambiental de Santa Perpètua”. Isabel Garcia, va destacar que “aquest és una pla ambiciós i viable i inclou els compromisos que els dos grups del govern vam assolir amb la ciutadania a les darreres eleccions municipals”.
Grups de l’oposició i Pla d’inversions
El regidor del grup socialista, Joan Martínez, que va votar en contra del Pla, va lamentar que la proposta no incorporés “plans econòmics, memòries justificatives de despeses o plans ambientals”, entre d’altres. La formació va justificar el seu vot contrari davant el dubte que els genera la manca de “transparència de la proposta o la implicació ciutadana en la seva elaboració”.
El portaveu de Cs, Kevin Romero, va criticar que el Pla s’oblidi “de la construcció de la comissaria de la Policia local o de la construcció d’habitatge de titularitat municipal, amb lloguers assequibles. Per a Romero, “encara que les propostes són positives” va expressar tenir “seriosos dubtes” sobre la capacitat de gestió i execució final d'aquests projectes i per això va justificar l’abstenció del seu grup en la votació.
Altres punts de l’ordre del dia El Ple de juliol, que va durar més de dues hores, també va aprovar un nou nomenclàtor per a Santiga. A partir d’ara, l’espai inclou el carrer d'Arsenda d'Antiga, el camí de Sansa d'Antiga, el camí de Guisla d'Antiga, el mirador de Dora Colom, el parc dels Conreus de Santiga, el Jardí de la Bassa de la segona mina o el parc dels Plataners de Santiga. El regidor de Mobilitat i Via Pública, Albert Bonàs, també va fer seva la proposta de nou nomenclàtor a Santiga que el Ple va votar per unanimitat. L’exposició proposava posar nom a dos parcs, dos camins, un carrer i dos espais d’estada o punts de trobada de Santiga. El nou nomenclàtor vol donar visibilitat a les aportacions que fan les dones a la societat, i que moltes vegades queden invisibilitats o no són prou reconegudes. Bonàs va manifestat haver “iniciat una lenta feminització dels espais públics” amb el nom “de quatre noms nous de dona, de caràcter històric local i que voldríem identificar i divulgar el seu coneixement”. El punt va ser aprovat per unanimitat.
El Ple també va aprovar, per petició del Consell Escolar de l’IE Santiga el canvi de nom del centre a IE Can Filuà després d’un procés participatiu amb el que es finalitza oficialment la fusió dels centres Escola Els Aigüerols i Santiga.
El Ple va aprovar també l’increment de retribucions 2024 amb els vots favorables de tots els grups a excepció de Vox; una modificació de crèdits amb els vots de l’equip de govern i les abstencions de la resta de grups i una modificació de l’acord regulador per als barems dels atorgaments de fons d’ajudes socials als treballadors municipals amb els vots de tots els grups i l’abstenció de CS.
El torn de precs i preguntes del Ple de juliol va generar l’enfrontament entre l’equip de govern i l’oposició, especialment per la decisió municipal de no instal·lar una pantalla per a la final de l’Eurocopa de futbol masculí, que va enfrontar la selecció espanyola i l’anglesa.
La regidora socialista Antonia Luís i el regidor de Ciutadans CS, Kevin Romero, van criticar la decisió de l’Ajuntament de no instal·lar la pantalla. Luís va demanar que per a futurs esdeveniments es faci l’esforç de tenir en compte l’interès de la ciutadania que ho demani i va lamentar que es perdés “una oportunitat d’aglutinar a seguidors de futbol de diferents equips, de facilitar la integració social i de compartir moments entre la joventut". Per la seva part, el regidor de Ciutadans va preguntar a l’alcaldessa si els socis de govern havien tingut a veure amb la decisió de no instal·lar la pantalla i va titllar "d’excuses" els arguments donats per l’Ajuntament sobre la negativa de la instal·lació. Per a Romero, la decisió mostra “la desconnexió amb la realitat de Santa Perpètua” i va fer seva la pregunta que es feien, segons va explicar, els seguidors que celebraven la victòria de la selecció al carrer de si "l’alcaldessa era anglesa".
En resposta a les dues formacions, l’alcaldessa de Santa Perpètua, Isabel Garcia, va expressar de "poc creïble que algú posi en qüestió el suport d’aquest govern local, i dels anteriors, amb l’esport en general, amb el futbol en particular i amb la resta d’esports que es practiquen a Santa Perpètua”. Garcia també va expressar que la decisió “no es tracta de manca de sensibilitat, d’empatia o de lideratge sinó de prendre decisió coherents en relació amb tots els esports que es practiquen a Santa Perpètua, i amb l’administració dels recursos públics”. Isabel Garcia, també va criticar que no es demanés una pantalla gegant quan la selecció femenina de futbol va jugar i guanyar la final europea de futbol, ni en cap altre esport o esdeveniment i, va lamentar profundament els insults que va rebre "provocats per tots els partits que han atiat el foc per tal que es posés aquesta pantalla".
Una altra pregunta va ser en referència a la roda de premsa realitzada fa unes setmanes per la CUP on expressava que el pressupost de l’Ajuntament "està compromès" atenent a una resolució de l’Oficina Antifrau de Catalunya. La va formular el regidor socialista Pere García qui va demanar al Consistori poder tenir aquesta resolució i més transparència amb l’estat dels comptes de l’Ajuntament. En resposta a aquesta petició, el segon tinent d’Alcaldia i president de l’Àrea d’Organització i Serveis Generals, Adelino Macías, va indicar que "l’Ajuntament no te aquesta resolució a dia d’avui i que l'Ajuntament no està en situació de ser intervingut".