L'Ajuntament contracta tres joves per donar suport als equips DIMO i de La Promotora

Dimecres, 23 de maig de 2018

La Vanessa Silvano, la Maria Casanova i l’Albert Paredes són tres joves de Santa Perpètua que, des del mes de març, estan contractats per l’Ajuntament en el marc del projecte Suport a la dinamització i intervenció en el medi obert (DIMO) i suport a la intervenció socioeducativa de La Promotora. Aquest programa d’experienciació implica la coordinació i la transversalitat entre els departaments municipals de Desenvolupament Local i Joventut. Mentre que la Vanessa realitza tasques a La Promotora, els seus companys estan duent a terme tasques al carrer acompanyant l’equip DIMO. L’experiència està resultant molt positiva i enriquidora per a tots tres que agraeixen la rebuda de l’equip del Departament de Joventut.

El suport a la intervenció a la Promotora i a l’equip DIMO és la tasca que realitzen els tres joves contractats per un període de sis mesos, a través del programa del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) Treball als barris. Els principals usuaris d’aquestes accions són grups d’adolescents i joves, d’entre 10 i 16 anys, que poden presentar situacions de risc com absentisme i/o fracàs escolar, dificultats cognitives, actitudinals o relacionals i entorns complexos per temes culturals o econòmics.
Pel que fa a les seves tasques, la Vanessa Silvano ha explicat que “estem de dilluns a dijous oferint l’espai de La Promotora als joves i dividim la tarda en dues franges: la d’espai de deures i la de Promotora, on es fan diferents dinàmiques”. “Es pretén que disposin d’un espai segur amb un objectiu pedagògic al darrere per intentar educar en valors, en companyerisme, en el respecte cap a ells mateixos, els veïns i els altres”, ha afegit. “També dono suport al programa DINS amb els instituts i la Regidoria d’Educació, i una de les activitats que preparem és la Trobada de delegats d’ESO, que consisteix en una sortida de cap de setmana durant la qual es treballen dinàmiques de resolució de conflictes, de comunicació, relacions interpersonals, amb un rerefons pedagògic i educatiu”, detalla la jove.
La Maria Casanova i l’Albert Paredes realitzen les tasques al carrer, sempre acompanyant els subequips DIMO. L’objectiu d’aquestes intervencions són la detecció i l’establiment de vincles amb adolescents i joves que han pres el carrer com a lloc de trobada i d’estada i generar dinàmiques d’acompanyament, prevenció i actuació. “Nosaltres fem la prospecció, la vinculació dels joves al carrer i fem projectes i activitats de l’equip DIMO que ja estan en marxa com Xuta les tardes, Sona parc, l’Aula parc o Entre Noies”, explica la Maria. “També estem plantejant altres activitats amb l’objectiu d’atreure els joves”, afegeix l’Albert que descriu el contacte amb els usuaris: “ens apropem, seiem al costat, els preguntem com estan i què fan i depèn del grup fem una cosa o una altra, però el que volem és parlar amb ells, que ens comentin què fan i establir un vincle”.

“El nostre objectiu és aconseguir que els joves socialitzin bé i no facin activitats dolentes ni es facin mal a ells mateixos, que enlloc d’estar consumint substàncies tòxiques juguin a futbol per exemple amb el Xuta a les tardes”, indica l’Albert. La Vanessa afegeix que “també és una manera d’ensenyar un oci alternatiu més sa, a través de jocs o dinàmiques” i la Maria afegeix que “alguns tenen problemàtiques familiars o de diferents tipus i crec que els ajuda bastant evadir-se de l’entorn que tenen”. Tots tres coincideixen a assenyalar que l’experiència està resultant “molt bona” i destaquen l’excel·lent acollida que han tingut per part de l’equip del departament de Joventut. “El que més em crida l’atenció és el vincle que es crea amb els joves, no ens refusen, al contrari, els hi agrada que estiguem amb ells i per a mi això és molt agradable, molt bonic”, explica la Maria. L’Albert coincideix amb la seva companya i afegeix que “la majoria de seguida t’agafen estima”. “Jo també destacaria la rebuda dels joves, la veritat és que tenia una mica de neguit per saber com m’acollirien i ha anat molt bé, de seguida estan per tu, t’escolten i t’expliquen les seves inquietuds”, assenyala la Vanessa.

La coordinadora del projecte, Yolanda Jorge, ha explicat que l’equip va començar el 13 de març i finalitzarà la seva tasca al setembre. Jorge ha detallat que els joves van rebre unes sessions de formació per poder assolir algunes nocions i coneixements que havien de portar després a terme amb els joves com temes de competències o de relacions interpersonals. “Tenim la grata sorpresa que està funcionant molt bé perquè les tres persones s’han adaptat molt bé al grup de feina i també estem molt contents per la rebuda que han tingut per part de la responsable de Joventut i de l’equip”, ha destacat.

Darrera actualització: 17.02.2021 | 18:52