L’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda ha aprovat una aportació de 3.000 euros al Pla d'emergències del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament per donar suport a les persones que intenten arribar a Europa fugint dels conflictes armats dels seus països d'origen. Així mateix, el Consistori perpetuenc presentarà una proposició al proper ple municipal, que se celebrarà el 24 de setembre, per a l’acollida de població refugiada i ha iniciat una campanya de sensibilització per tal que la ciutadania pugui fer la seva aportació a la causa.
El regidor de Solidaritat i Cooperació Internacional, Sergi Hernández, ha explicat que “com a Ajuntament, estem participant activament amb el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament per dissenyar l’operatiu d’acollida i d’ajuda d’emergència unitària”. Hernández també ha recordat que el Consistori ha manifestat la voluntat de “formar part de la Xarxa de ciutats refugi”, promoguda per l’Ajuntament de Barcelona i a la qual s’han sumat ciutats i comunitats d’arreu de l’Estat. El regidor ha detallat que “en les properes setmanes es desenvoluparà com a xarxa”.
Com a acció més immediata, el regidor de Solidaritat ha explicat que “estem treballant per destinar una partida de compromís d’ajuda humanitària al dispositiu que està organitzant el Fons Català” i ha especificat que “l’Ajuntament farà una aportació de 3.000 euros al Pla d’emergència”. Hernández ha detallat que es destinaran “al sector de la primera fase, que consisteix en ajuda d’emergència als punts crítics d’èxode de refugiats”.
Una altra de les accions que està duent a terme l’Ajuntament, segons ha explicat Hernández, és una campanya de sensibilització ciutadana, per tal que els perpetuencs i perpetuenques puguin fer les seves aportacions econòmiques al Pla d’emergència a través d’uns comptes bancaris proporcionats pel Fons Català. Aquests comptes són els següents: ES47 1491 0001 2620 0525 7510 (Triodos Bank) / ES87 2013 0500 1402 1395 4220 (Catalunya Caixa) / ES79 2100 3200 9625 0002 9627 (CaixaBank).
El regidor també ha anunciat la presentació d’una proposició a la Junta de Portaveus per tal que sigui discutida per tots els grups municipals i pugui ser aprovada al ple del dia 24 de setembre amb el màxim consens. La proposició dóna suport a l’acollida de població refugiada víctima dels conflictes armats a la Mediterrània i es basa en una moció del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. El document insta al govern espanyol a “demanar una major dotació de recursos a la UE” i “que s’estableixin mecanismes perquè es transfereixen a les administracions municipals per a la gestió descentralitzada”. També se sol·licita augmentar el nombre de places d’asil i incrementar de sis mesos “a un mínim de 24 mesos el període d’acollida de les persones sol·licitants d’asil, en funció de la vulnerabilitat” de cadascuna. El document també insta a la Generalitat a actualitzar i adequar la dotació pressupostària, a territorialitzar els serveis d’atenció als demanants d’asil i a formar i/o especialitzar a les persones del municipi que s’hauran de fer càrrec del suport i atenció a les sol·licitants, entre d’altres. La proposició, a més, detalla el compromís municipal de donar suport i col·laborar amb les entitats catalanes que treballen la matèria i a coordinar les accions a través del Fons Català i de sumar-se a les seves línies de treball que són: assistència en les rutes de fugida, suport als municipis de la ruta, planificació i gestió de l’acollida i acollida a Catalunya.
Així mateix, l’alcaldessa ha assenyalat que l’Ajuntament s’ha adherit al manifest Nosaltres, les ciutats d’Europa, publicat al diari El País el 12 de setembre per les alcaldesses de Barcelona i París, Ada Colau i Anne Hidalgo, respectivament, i per l’alcalde de l’illa grega de Lesbos, Spyros Galino. Isabel Garcia també va anunciar a principis del mes de setembre l'enviament d'una carta al ministre d’Exteriors, José Manuel García-Margallo, per sol·licitar al govern espanyol que s’impliqui de manera ferma en l’acolliment de refugiats. La missiva és un model enviat per l’Ajuntament de Sabadell que el Consell Comarcal del Vallès Occidental ha fet seva i demana a tots els ajuntaments de la comarca la seva tramesa.
Coordinació comarcal per a l'acollida dels refugiats
D'altra banda, ahir dimecres es va constituir el nou mandat 2015-2019 Consell d'alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental i en la seva primera sessió va abordar l'acolliment dels refugiats que provenen de territoris en conflicte a la mediterrània. L'organisme, del qual forma part l'alcaldessa de Santa Perpètua, va acordar una actuació conjunta dels municipis per tal de poder planificar l’acollida de les persones refugiades amb les màximes condicions i garantint que puguin tenir accés als mateixos recursos siguin acollits al municipi que sigui. Una Comissió tècnica treballarà per crear un Pla Comarcal d’Acollida de Refugiats que identifiqui les necessitats, la disponibilitat dels municipis i el mapa de recursos comarcals, i que pugui orientar de forma unificada la ciutadania i sensibilitzar la població.