La reducció de la velocitat de l’AP7 és una de les accions prioritàries de l’Ajuntament de Santa Perpètua per incorporar al nou Pla supramunicipal per la qualitat de l’aire del Vallès Occidental que treballaran els municipis de la comarca. Aquesta infraestructura genera més del 70% de la contaminació del nostre municipi segons ha explicat el regidor de Canvi Climàtic i Transició Energètica, Sergi Hernández. “La proposta es justifica amb informes tècnics que argumenten la viabilitat tant des del punt de vista mediambiental, de mobilitat per ser tram de concentració d’accidents, com de la seguretat i autoprotecció, per ser una via freqüent de transport de matèries perilloses”, ha argumentat el regidor. Hernández ha recordat que el Ple municipal del desembre de 2016 va aprovar per unanimitat una proposició sobre la implantació de la velocitat variable a l’AP7 i la C59 en l’àmbit de protecció especial de l’ambient atmosfèric per reduir la contaminació de l’aire a Santa Perpètua.
Accions de mobilitat com la interconnexió entre municipis i poligons industrials amb carrils bici i xarxes peatonals, la coordinació i actualització de la xarxa de transport públic per facilitar la intermodalitat i l’optimització de l’accessibilitat, la seguretat i la renovació de les flotes per transports més eficients, l’actualització de les estacions de mesures de la qualitat de l’aire i la creació d’una Oficina de Canvi Climàtic són altres de les propostes del Consistori perpetuenc per al Pla, segons ha detallat el regidor.
El 24 d'octubre es va constituir la Taula política per la qualitat de l’aire del Vallès Occidental que elaborarà el Pla Supramunicipal per la qualitat de l’aire formada per tots els ajuntaments de la comarca i amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de reduir la contaminació.
Durant la presentació d’aquest organisme, es va donar a conèixer un primer paquet de quinze mesures que els municipis poden aplicar de forma imminent per millorar la qualitat de l’aire mentre s’elabora el Pla que ha de contenir el full de ruta a seguir i que Santa Perpètua ha implantat en els darrers anys. Actualitzar els protocols municipals d’urgència davant episodis greus de contaminació, la promoció de la mobilitat elèctrica, la reducció del trànsit motoritzat als entorns escolars i el foment dels camins escolars, la reorganització del transit per pacificar els nuclis urbans i la realització d’accions de conscienciació ciutadana són algunes d’aquestes primeres propostes.