Els quatre grups municipals que formen el Consistori van signar el 24 de juliol l’impuls del Pacte de Ciutat, una fita que van titllar d’“històrica” i que, sota l’eslògan Teixim futur i esperança, esdevé un acord de consens polític i social que emplaça a identificar els reptes a superar, les línies estratègiques d’intervenció i la relació de propostes per reimpulsar la vida econòmica social i cultural de Santa Perpètua.
La Taula del Pacte va celebrar la seva primera reunió i es va emplaçar a la creació de les tres comissions sectorials, corresponents a cadascuna de les línies estratègiques definides a l’impuls del Pla i que són relatives a les recuperacions econòmica i social i a la transició energètica. Els membres de la Taula es van comprometre a definir els experts i els actors socials i econòmics per convocar les comissions abans que acabi l’any i treballar conjuntament en aquests tres àmbits. També van decidir la periodicitat de les sessions de la Taula, que tindran lloc de manera ordinària un cop al mes.
Durant la sessió, també es va tractar informació sobre el marc econòmic i financer municipal, per conèixer la disponibilitat per fer front al Pacte. En aquest sentit, es va manifestar la important davallada d’ingressos que ha registrat la Corporació a causa de la pandèmia i es van plantejar algunes incògnites en matèria econòmica com si finalment se suspendrà la regla de la despesa i de quina manera es distribuiran els fons europeus per a la recuperació, entre d’altres.
Des de la coordinació tècnica, també es van presentar les primeres dades per a l’elaboració de la diagnosi. Alguns dels aspectes que es van tractar van ser la incidència dels ERTO al municipi, amb més de 300 presentats des de l’inici de la pandèmia, i l’evolució de l’atur, amb 235 persones més a l’atur que fa un any a data 31 d’agost i valors de desocupació similars a la primavera de 2016, amb una especial incidència en la població jove, de 20 a 24 anys, i una important afectació en el sector serveis. Altres dades que es van presentar van ser l’increment d’ajuts socials. Des de l’inici de la pandèmia, els Serveis Socials han atorgat 452 ajuts a famílies per fer front a diferents despeses bàsiques, que han suposat una inversió que supera els 67.000 euros. A més, es van repassar les mesures preses pel Consistori en el marc del Pla de xoc, com les ajudes al comerç local, la modificació del calendari fiscal, l’eximent del pagament de la taxa de terrasses fins al 30 de setembre i les subvencions per a la millora d’habitatges de les famílies vulnerables, entre d’altres. També es va fer un repàs del parc d’habitatges del municipi.
Pel que fa a les dades sanitàries, es van aportar xifres de l’Observatori Socioeconòmic de l’Eix de la Riera de Caldes a 30 de setembre quan al municipi s’havien registrat 407 tests positius des de l’inici de la pandèmia, dels quals el 51,1% són dones, i una taxa bruta de positius de 159,8 casos per cada 10.000 habitants, 60,4 menys que el valor de la Regió Sanitària de Barcelona i 49,5 menys que al conjunt del país.
La Taula del Pacte de Ciutat està formada per l’alcaldessa, Isabel Garcia; Adelino Macías, tinent d’Alcaldia i portaveu de SPEC; Montse Vinyallonga, portaveu del grup Republicà; Pere García, tinent d’Alcaldia i portaveu del PSC; Kevin Romero, portaveu de Cs; Jordi Navarro, tinent d’Alcaldia; amb la coordinació tècnica d’Eduard Jiménez i el suport de Francesc Morales.
Tres línies estratègiques
El Pacte de Ciutat inclourà tres grans línies estratègiques: la recuperació de l’activitat econòmica, la creació d’ocupació, la formació, la innovació i el treball cooperatiu; la preservació i l’enfortiment de l’equitat, la cohesió social, la inclusió i la perspectiva de gènere; i l’impuls de l’estratègia de ciutat orientada al desenvolupament sostenible, la transició energètica i l’emergència climàtica i la protecció del medi ambient.
En aquestes, també s’inclouen projectes que es reclamen a altres administracions com ara la lluita contra la pobresa i l’exclusió social; la revisió i ampliació del contracte- programa de Serveis Socials; la construcció d’una residència pública per a gent gran; la posada en marxa d’un CUAP al CAP La Florida i el reforç del sistema sanitari; un finançament just per a les Escoles Bressol Municipals; l’increment de les freqüències de la R8; la supressió de barreres arquitectòniques a l’estació de La Florida; el traçat alternatiu de la R3 i connexió amb la R8; l’intercanviador de les línies R8- R4; la instal·lació de barreres sonores a l’AP7 i a la R8 i la reducció de la velocitat a l’AP7