La perpetuenca Ramona Alemany, artista recuperada de l'exposició De l'oblit a la Revolta

Divendres, 19 de gener de 2024

Es podrà visitar fins al 25 de febrer a la Sala d'Exposicions la Granja

La Sala d’Exposicions acull des d’ahir la mostra De l’oblit a la revolta. Deesses invisibles, que mostra dones de diferents ambients socials que no van poder desenvolupar les seves inquietuds artístiques pel fet de ser dones. L’exposició també posa la mirada en aquelles dones que, malgrat haver pogut posar un peu en el món de l’art, ho van fer des de l’anonimat i la  invisibilitat.

La mostra, organitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès i el Museu d’Art de Cerdanyola, és itinerant i té una voluntat de redescobrir a cada ciutat que visita una de les dones que van quedar ocultes o van haver de conduir la seva creativitat cap a tasques considerades menors. Es tracta d’un petit homenatge a cada lloc a totes les dones que han patit la mateixa situació a partir de la mediació d’artistes contemporànies del territori. A Santa Perpètua, l’artista recuperada ha estat la perpetuenca Ramona Alemany, de 91 anys, que va exercir el seu ofici recolzada en la seva creativitat i arrelada en les tradicions de l’entorn. La mostra parla d’Alemany com «una de tantes dones que ha portat la seva tasca callada i silenciada però que ha resultat un pilar per al desenvolupament de la vida personal i social de Santa Perpètua». Alemany es dedicava a l’elaboració d’espardenyes, vestits de núvia i d’altres vestits per a la tradició catalana. A més, és autora i il·lustradora del llibre Coses del meu poble, on dona testimoni del seu món viscut.  

La inauguració va comptar amb la presència del director dels Serveis Territorials de Cultura a Barcelona, Andreu Felip, dels comissariats, Fina Duran i Txema Romero, del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Santa Perpètua, Marçal Solà, d’algunes de les artistes de l’exposició i també de l’artista perpetuenca Ramona Alemany. 

La mostra homenatja a Mercè Gallén, model de la República; Elena Jaumandreu, la millor muntadora del món segons Orson Welles; Maria Lluïsa Malibran, membre d’una família culta i relegada a la vida domèstica; Magdalena Mañosa, que va formar part de les treballadores anònimes d’un taller escultòric sota una direcció masculina i María Josefa González Montalbán, una pagesa a qui no van deixar estudiar la beca de pintura que havia aconseguit. 

De l’oblit a la revolta. Deesses invisibles està organitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès i el Museu d’Art de Cerdanyola i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament. Es podrà veure a Santa Perpètua a la Sala d’exposicions fins al 25 de febrer. A més, la mostra es complementarà amb dues activitats en el marc de la Creativa. 
 

Darrera actualització: 19.01.2024 | 12:37