La mobilitat elèctrica compartida continua deixant empremta als carrers de Santa Perpètua

Dijous, 20 de maig de 2021

El vehicle elèctric compartit va arribar a Santa Perpètua l'any 2018 de la mà de la cooperativa Som Mobilitat. En un primer moment, l'Ajuntament va adquirir una bossa de 1.715 hores a la cooperativa per repartir-les durant aquell any entre aquelles persones interessades que volguessin provar l'experiència de conduir un Renault Zoe 100% elèctric. Des d'aquell moment, el Consistori ha seguit prorrogant el projecte amb Som Mobilitat i regala quinze hores d'ús gratuïtes d'aquest vehicle amb l'objectiu que la ciutadania pugui provar el servei. L'Edelweiss Velázquez és una de les persones que ha decidit formar part d'aquesta iniciativa i que ha pogut tenir l'oportunitat de conduir el cotxe elèctric compartit de Som Mobilitat

L'Edelweiss treu el seu telèfon per obrir el Renault Zoe que està aparcat a la Granja Soldevila, on es troben els punts de recàrrega de vehicles elèctrics. Desbloqueja el cotxe en dos segons, sense haver d'utilitzar la clau tradicional. La perpetuenca és usuària d'aquest vehicle des de l'estiu passat, quan a causa d'un accident de trànsit, ella i la seva família necessitaven un vehicle per poder desplaçar-se. "Ens vam quedar sense cotxe i en aquell moment em sonava alguna cosa d'un cotxe elèctric compartit al poble. Vaig entrar a la web de l'Ajuntament i el vaig trobar", explica l'Edel. Malgrat les restriccions de mobilitat i els tres mesos d'estat d'alarma, l'any passat el vehicle elèctric va donar servei a 50 usuaris únics, entre aquests l'Edel, i va realitzar 132 desplaçaments. El Renault Zoe va fer un total de 5.524 quilòmetres l'any 2020 i això va suposar una reducció de prop d'una tona d'emissions de CO2. Des de la seva posada en marxa, el cotxe de Som Mobilitat ha realitzat gairebé 22.000 quilòmetres i ha passat per la conducció de 101 ciutadans de Santa Perpètua.

La perpetuenca comenta que encara li queden "algunes hores del total" i que els desplaçaments que ella ha fet amb el vehicle elèctric han estat "per anar a l'hospital i per deixar el meu fill a les extraescolars". La Regidoria de Desenvolupament local informa sovint que la majoria dels usuaris registrats utilitzen el vehicle per fer desplaçaments no habituals, curts, per anar a llocs on no és possible arribar en transport públic. L'Edel ja té cotxe propi, però quan esgoti les quinze hores promocionals, no descarta "llogar el vehicle quan el necessiti per coses puntuals". L'objectiu d'aquest projecte és donar a conèixer la mobilitat elèctrica compartida i reduir la contaminació i el volum de vehicles a Santa Perpètua. Així mateix, la iniciativa vol fomentar un model de mobilitat més optimitzat i solidari. En aquest sentit, la perpetuenca destaca que "venim d'una cultura de no compartir, de tenir-ho tot com a propietat" i això té un impacte en com la societat percep projectes com el vehicle elèctric compartit. L'Edel assegura que s'ha de fer "una feina" des de l'administració per promoure l'ús d'un cotxe amb aquestes característiques, ja que s'ha de normalitzar "el fet de compartir coses que tinguin una sèrie de beneficis per la societat en general". D'aquesta manera, explica l'Edel, un projecte com el de la cooperativa Som Mobilitat tindria més èxit i es podria plantejar la possibilitat de tenir més vehicles elèctrics compartits a Santa Perpètua de Mogoda i a altres municipis del territori del Vallès Occidental.

I què s'ha de fer per gaudir de la promoció de quinze hores gratuïtes de mobilitat elèctrica? Les persones interessades a participar en el projecte, veïns i/o treballadors de Santa Perpètua, s'han d'inscriure al web de Som Mobilitat. Un cop s'hagi formalitzat la inscripció, des de Som Mobilitat contacten amb cada persona usuària perquè pugui començar a gaudir de les hores gratuïtes. Com a requisits indispensables per poder participar en aquesta iniciativa cal tenir més de 22 anys i disposar de carnet de conduir de més de dos anys.

La ciutadania que no hagi conduït mai un vehicle elèctric ha de fer una formació a càrrec de l'Ajuntament. L'Edel mai havia provat un cotxe d'aquestes característiques i recorda, amb riures, la primera vegada que va agafar el cotxe. "Al principi feia unes frenades... però és molt fàcil conduir-lo. La formació és curteta i costa molt poc temps acostumar-te a tenir només un pedal d'acceleració i un altre de frenada", explica la perpetuenca en recordar el seu inici amb el Renault Zoe. El vehicle es troba a l'aparcament de la Granja Soldevila i les persones usuàries poden reservar les hores que desitgin utilitzar el cotxe a través d'una aplicació mòbil. Amb aquesta tecnologia també s'obre i es tanca el vehicle. L'Edel afirma que recomana l'experiència de participar en aquest projecte perquè "és una manera de ser més sostenibles i d'estalviar diners".

El vehicle elèctric compartit és una gran oportunitat per conèixer la mobilitat elèctrica i sostenible i formar part de la transició energètica del municipi de Santa Perpètua de Mogoda. Les persones interessades a gaudir de les quinze hores promocionals poden conèixer tota la informació i els detalls del servei en aquest enllaç.

Darrera actualització: 9.02.2022 | 17:48