Una enquesta d’hàbits saludables realitzada entre adolescents de quart d’ESO de Santa Perpètua determina que no hi ha l’hàbit d’esmorzar de forma majoritària entre el joves del municipi, essent un percentatge per sota de la mitjana de la província de Barcelona.
L’informe, segons explica la Regidoria de Salut, també posa de manifest la poca adherència a la dieta mediterrània, “que és un dels models més saludables que cal seguir”. Només el 17,2% dels joves perpetuencs enquestats afirmen seguir aquesta dieta enfront el 31,4% que ho fa de manera baixa i el 42,9% que reconeix seguir-la moderadament.
Un dels aspectes positius d’aquesta mostra és que el consum d’alcohol està per sota de la mitjana així com també la freqüència de consum de haixix. També es valora com un altre aspecte positiu el fet de comunicar els casos d’assetjaments detectats als adults de referència.
Altres aspectes com la salut auto percebuda i l’estat anímic, es percep com a pitjor respecte a les dades de referència, amb un lleu increment d’accidents, menys esport, excés d’ús de les TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació), i una baixa percepció/valoració del risc de consum de drogues.
La Regidoria de Salut Pública ha informat que, juntament amb el grup de Salut Comunitària, ha valorat aquesta informació qualitativa sobre els estils de vida dels adolescents de 4t d’ESO (d’edats entre 14 i 17 anys) i està dissenyant i orientant les accions per a promocionar la salut dels joves. S’ha realitzat un total de 296 qüestionaris entre els els centres educatius de l’Escola Tabor, Sagrada Familia, Institut Estela Ibèrica, Barcanova i Institut Rovira Forns. El qüestionari, que ha estat dissenyat pel servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona, constava de 78 preguntes distribuïdes en vuit àmbits: salut i estat d’ànim, accidents i mobilitat, alimentació i dieta, lleure, consum de substàncies addictives, sexualitat, relacions amb els companys i altres.
Els objectius de l’estudi han estat identificar factors de risc dels i les adolescents de 4t d’ESO del municipi, comparar els comportaments i els factors de risc d’aquests adolescents amb els d’altres poblacions i monitoritzar les conductes relacionades amb la salut al llarg del temps. L’estudi permetrà als professionals dissenyar accions preventives per millorar la salut en aquestes franges d’edat.