La Generalitat ha declarat un episodi d'alta contaminació per partícules

Dijous, 28 de febrer de 2019

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya ha declarat un episodi d’alta contaminació per partícules als 40 municipis de la regió metropolitana de Barcelona que constitueixen l’‘Àmbit 40’, l’àrea d’aplicació del Pla d’actuació per a la Millora de la Qualitat de l’Aire, horitzó 2020 (PAMQA 2020), entre els quals figura Santa Perpètua de Mogoda.

Territori ha explicat en un comunicat que la mesura es pren a conseqüència de la persistència de l’estabilitat atmosfèrica per un potent anticicló i per l’augment de les emissions vinculades a la mobilitat que han fet incrementar la concentració de partícules en suspensió PM10 a l’aire. Dimarts ja es va activar un avís preventiu, que es van mantenir ahir dimecres.

Segons indica el Departament, la previsió a 24 hores indica que els nivells de PM10 es mantindran elevats i es podria superar el valor límit diari durant el dia d’avui, ja que les condicions de dispersió no milloraran significativament.

L’activació d’aquest episodi no comporta restriccions de vehicles, que, en coordinació amb les diferents administracions implicades, només es produiran en el cas d’episodi de contaminació per diòxid de nitrogen (NO2) a l’àrea intrarondes de Barcelona i allà on els municipis així ho regulin, segons ha detallat Territori i Sostenibilitat.

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic farà un seguiment de la situació i valorarà demà divendres si caldrà mantenir o no l’episodi.

Davant d'aquest tipus d'episodis, es recomana a la ciutadania:

  • Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.
  • Utilitzar el transport públic.
  • Reduir els desplaçaments amb vehicle privat. Si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa, etc.
  • Utilitzar el cotxe compartit.
  • Realitzar una conducció eficient. Arrencades suaus, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.
  • En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que produeixi les emissions més baixes.
  • Regular la climatització de les llars.
  • Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils en el cas que encara estiguin engegades.
  • Limitar la crema de rostolls, marges i restes d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria.


També, es recomana a aquelles persones amb malalties cardiovasculars o respiratòries que moderin l’activitat a l’aire lliure, i es demana a tota la població evitar l’exercici físic intensiu a l’exterior.


Podeu consultar més informació, al Canal Salut de la Generalitat de Catalunya. 

Darrera actualització: 17.02.2021 | 18:54