La bandera europea oneja a mig pal a la façana de l'Ajuntament de Santa Perpètua des d'aquest dijous 17 de març. El Consistori ha pres aquesta decisió per protestar contra les polítiques de la Unió Europea amb les persones refugiades i arran del preacord entre la UE i Turquia que preveu la possibilitat d'expulsar les persones refugiades.
Una quarantena de persones i bona part de la Corporació municipal van concentrar-se ahir dimecres 16 de març a l'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda també com a protesta i en solidaritat amb la població refugiada. Durant l'acte, l'alcaldessa, Isabel Garcia, va llegir un manifest en què es detalla el compromís municipal "d'oferir els municipis com a territori d'acollida i protecció, adaptant els plans d'acollida municipals a les necessitats especials de les persones demandants d'asil per garantir la seva vida en família i la seva integració". Com a Ajuntament, el document també especifica la voluntat municipal de continuar donant suport a les entitats i xarxes que treballen en l'acollida de les persones sol·licitants d'asil, definint els serveis i infraestructures que es poden oferir en els municipis per acollir-les i treballant en la sensibilització entre la població perpetuenca per tal de "garantir la integració de les persones refugiades, creant els vincles i la interacció necessària per prevenir el racisme i la discriminació i promoure la cohesió social".
El manifest fa palesa la posició contrària del Consistori perpetuenc a l'acord de la Unió Europea sobre les persones refugiades perquè incompleix els tractats sobre drets humans i subratlla que "les mesures adoptades són un despropòsit que demostren el paper vergonyós que estan tenint la UE i els països europeus". També destaca que "la voluntat política és necessària per acabar amb les morts a la Mediterrània i amb el tràfic de persones". El document sol·licita al Congrés dels Diputats que exigeixi al govern en funcions que bloquegi l'acord europeu i reclama que es garanteixin vies segures i a la Generalitat que garanteixi el Pla de Protecció internacional i se'l doti dels recursos econòmics necessaris.
La lectura del manifest es va realitzar finalment a la Sala de Plens a causa de la pluja, mentre que l'encesa d'espelmes es va traslladar al porxo de la Casa de la Vila. L'Ajuntament es va sumar així a la crida realitzada per les entitats Unitat Contra el Feixisme i el Racisme i Stop Mare Mortum arran del preacord entre la Unió Europea i Turquia.
Campanya municipal de suport a la població refugiada
L'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda duu a terme des del passat mes de setembre una campanya de sensibilització i de suport vers les persones refugiades. En aquest marc, el Consistori va enviar 131 caixes de roba d’abric recollida de les aportacions de la ciutadania al Centre d’Acollida de Refugiats de Calais, en col·laboració amb l'associació cultural literària Le Livre de Douai. També va realitzar una aportació de 3.000 euros al Pla d'emergència, a través del Fons Català de Cooperació, va organitzar una xerrada sobre les causes d'aquesta crisi humanitària i va aprovar una proposició de suport a l’acollida de població refugiada víctima dels conflictes armats a la Mediterrània i sol·licitant una major dotació de recursos. L'Ajuntament de Santa Perpètua va manifestar la seva voluntat d'adherir-se a la Xarxa de ciutats refugi i va dur a terme accions de sensibilització per informar la ciutadania sobre la situació i per donar difusió dels comptes bancaris del Fons Català per tal que la ciutadania pogués fer les seves aportacions.