L’Ajuntament de Santa Perpètua posa en marxa aquesta setmana una campanya informativa adreçada a establiments d’hostaleria i restauració del municipi amb l’objectiu d’impulsar i facilitar el reciclatge dels seus residus de vidre. La iniciativa es perllongarà fins al desembre.
Des d'ara i fins al desembre, a Santa Perpètua els establiments hostalers i de restauració rebran la visita d'informadors dins de la campanya Horeca d'Ecovidrio i l'Ajuntament de Santa Perpètua. Durant aquest període un equip d’informadors ambientals acreditats visitaran més de 120 establiments (bars, cafeteries i restaurants) per explicar com s’ha de fer una correcta separació dels residus d’envasos de vidre i recordar les obligacions que tenen els establiments comercials en matèria de gestió de residus. En aquest sentit, es farà incidència en el compliment de la normativa vigent a Catalunya i al municipi, que disposa l’obligatorietat de separar en origen els residus. Per això, durant la campanya es verificarà en successives visites si els establiments fan una correcta separació dels residus d’envasos de vidre que generen.
Després d’una primera fase d’informació i anàlisi de les necessitats, la campanya també vol potenciar la dotació d’infraestructures per facilitar la separació i el transport dels residus d’envasos de vidre fins al contenidor. Per això, gràcies a la col·laboració de l’entitat sense ànim de lucre Ecovidrio, es lliurarà de forma gratuïta als establiments que ho sol·licitin cubells de diferents capacitats en funció del volum de residus que generin.
La Regidoria de Medi Ambient explica que el treball de camp també permetrà detectar les àrees d’aportació de contenidors on serà més adient col·locar nous contenidors de vidre amb sistema d’elevació per tal de facilitar el buidat de grans quantitat de residus de vidre, un fet que facilita el reciclatge als grans generadors d’aquest residu, com són els bars i restaurants.
La campanya s’emmarca en la voluntat de l’Ajuntament de Santa Perpetua i d’Ecovidrio d’impulsar mesures adreçades a fomentar la recollida selectiva. L’hostaleria i la restauració genera gairebé el 50% dels residus d’envasos de vidre d’un sol ús. A nivell perpetuenc i a tota Europa cal incrementar la recollida de residus amb una correcta separació. En el cas del vidre començant per als grans consumidors que és el sector de l'hostaleria i la restauració. la regidora de Medi Ambient, Jésica Jiménez, ha afirmat que "una diagnosi prèvia a aquesta campanya deixava palès que aproximadament el 45% de l'hostaleria perpetuenca incompleix la separació del vidre" que ha puntualitzat que "amb aquesta campanya també es podrà comprovar si els establiments disposen dels cubells adients a les seves necessitats i si els contenidors de carrer que permeten l'autovolteig dels cubells són suficients i estan ben distribuïts". Jiménez espera que, amb les explicacions que es donaran durant aquesta campanya no només dels beneficis mediambientals sinó econòmics que suposa la bona separació de residus, augmentin les aportacions de l'hostaleria i la restauració als contenidors de vidre.